Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE REDESCOPERIREA DEMOCRATIEI


- suita de articole transmise on-line si aparute in publicatia
„Corect Politics”
in perioada 30 iulie-6 august 2012, propunand in final
infiintarea unui Grup de reflectie –

(Continuare din editia precedenta)

4.CONTINUATORUL „PROCEDURAL” AL GENIALILOR
Fiind astazi ziua(21 august 2012 n.r.) cand Curtea Constitutionala decide cine mai e Presedinte la Cotroceni si cat de constitutional este el, mai inainte de a afla aceasta decizie si spre a nu fi banuit de influenta autoritatii ei, incerc inventarul atributelor de genialitate caracterologica ale celui care a provocat tarasenia.
Jur ca nu glumesc: Ma exprim in fond ferindu-ma de actul formal procedural, nu incerc nici o ironie si fac afirmatiile la „indicativ”, asa cum a cerut gazetarilor presedintele interimar:
Omul in cauza are atribute de genialitate care ii vor fi recunoscute postum de catre toti nostalgicii politicilor perfectionate la Kremlin si Lubianka pentru „Hai la lupta cea mare / Sa vedem care pe care...”. Amintesc un singur caz relatat de Pavel Bajanov, ucrainean emigrat pe care Stalin a poruncit sa fie aruncat din trenul Paris-Nisa, dar a impins el pe altul si a apucat sa scrie o carte despre experienta sa in inalta functie de secretar, sef al cancelariei Biroului Politic PCUS exact in perioada in care Stalin prelua atributiile lui Lenin si, apoi, in cea cand isi consolida autoritatea totala.
Dupa ce l-au plans pe Lenin – scrie Bajanov – membrii politbiro au convocat comitetul central pentru a-i confirma pe ei in continuare si pe Stalin ca secretar general.
Acesta s-a aratat a proceda foarte democratic spunandu-le celor intruniti din republici si gubernii ca vor primi buletine de vot cu numele respective, dar ei sunt liberi sa faca orice alta propunere. Cu o mica precizare tehnica (adica procedurala): Nu numai sa taie, ci sa taie adaugand alt nume. Buletinele care vor avea numai taieturi se anuleaza. Cele care propun alt nume sunt valabile. Si, bucuros de succes, a pastrat in biroul sau, la Kremlin, acea colectie de buletine de vot care i-au confirmat impunerea absoluta a politicilor pe care le incepea. Bajanov era mana lui dreapta si executantul de cancelarie al tuturor hotararilor. Printre acestea si una mai secreta, de formare a unei echipe de grafologi pusa direct la dispozitia lui Stalin, care au inceput a lucra intr-o incapere de langa cabinetul sau.
Unde intra numai el si, de unde n-au mai iesit nici ceilalti decat spre a fi dusi la inchisoarea Lubianka, la care incepusera sa ajunga si cei a caror scriere o identificasera.
Pentru ca gestul de vot democratic al lui Stalin, cu dreptul de a taia intarit „procedural” de obligatia de a scrie un alt nume, nu avea nici un alt scop decat cel premeditat de a-si identifica adversarii din CC care-l taiasera, prin analiza grafologica a scrierii numelor pe care le adaugasera. Daca ar fi ramas o simpla taietura, grafologii n-ar mai fi avut ce identifica. Pe toti acestia, bine inteles ca i-a impuscat ca dusmani. Asta era adevarata confirmare a puterii sale si nu colectia de voturi pe care o pastrase. Dar i-a impuscat si pe expertii grafologi care incepusera „a sti prea multe”...
Chiar daca povestea este terifianta, iar cel care asteapta „procedural” sa se intoarca la Cotroceni este un mic pigmeu prin consilierii pe care si i-a adus acolo, langa cabinetul sau, ca sa scormoneasca facand epertiza unor acte compromitatoare pentru care nu mai are la indemana serviciile plutonului de executie, eu cred ca acesti consilieri tac tocmai din convingerea ca democratismul patronului lor poate aduce pentru ei pedepse mai grave decat pentru cei demascati.
Nu inseamna asta ca as lua in vreun fel apararea sau partea celor amenintati cu: „...pac la Nature”. Obsesia mea cu faptul ca avem prea multi grafomani si oameni care scot carti ca sa se dea mari si nu ca sa spuna ceva, ma face a fi indarjit in zicala: „Fiecare (asemenea) pasare pe plagiatul ei piere”. Dar sunt convins ca nostalgicii actelor Staliniste, cati vor mai exista, il vor proclama pe Basescu genial, macar postum!... Pentru naravul nedezmintit de a considera ca in asta consta politica, ca asta e rostul ei si ca merita sa faci cele mai stupid demagogice eforturi doar-doar sa-ti mentii echilibrul de a ajunge la asemenea gesturi dezechilibrate.
Rog cititorul sa recapituleze istoria politica a acestui om, sa-i vada „realizarili” nule sau chiar pernicioase din punct de vedere economico-social si sa enumere pilonii pe care s-a bazat. Eu nu-mi permit sa enumar decat ce semnalez in scris de aproape un deceniu:
- Fervoarea cu care se ducea si tinea discursuri mereu la bilanturile politiei, serviciilor, procuraturii, jandarmeriei, (adica tot ce ii putea servi ca putere in lipsa unei securitati dupa care era nostalgic din practica pe vapor) in vreme ce ministerele economice si de dezvoltare sociala nu se bucurau de asa ceva;
- Marirea excesiva a salariilor si conferirea de grade mari tot in aceste directii iar, apoi, deodata, demascarea tot a acestora, pesemne fiindca nu-l servisera precum s-ar fi asteptat;
- Folosirea in confruntarile politice de documente soc, colectionate pesemne tot pe aceasta cale, pentru incalecarea adversarului fara vreo confruntare de program politic adevarat;
- Manipularea electoratului prin provocari si diversiuni (in care de multe ori sunt folosite institutii si fonduri bugetare) in scopul obtinerii de audienta si voturi, cultivarea consecventa a dezinformarii si mijloacelor oculte de deruta politica, specularea titulaturii crestin-democrate cu care nu are nici o legatura;
- Uzitarea metodelor de diversiune ale fostei securitati in indepartarea diasporei romanesti de realitatea politica a tarii;
- Santajarea fatisa a tuturor celor care i se opun, cu dosare sau asa zise dosare care se pot dezvalui sau pune pe rol oricand (aratatul pisicii); ca si folosirea resurselor bugetare ale tarii pentru a avea personal la dispozitie asemenea dosare.
E genial, de-a dreptul, pentru modul in care, in plina democratie europeana, a reusit sa mentina cu dintii in politica atatea trasaturi ale marsaviei securisto-bolsevice.
Chiar daca fata de Stalin, se reduce la dimensiuni meschine, putandu-i parafraza epigrama lui Cincinat cu „Alecsandri era mai chel / Insa avea mai mult talent”!...
Dar mentionez pentru cititor ca asemenea lucruri, eu numai le constat; nu-mi permit sa-mi manifest indignarea. Pe mine ma indigneaza faptul ca adversarii sai politici nu au fost atenti la toate acestea. Ca sa nu mai spun ca ma doare cumplit cand vad ca unii ignora faptul ca-n unele gesturi i s-ar putea asemana.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page