Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De vorba cu poeta Adela-Adriana Moscu (Pennsylvania) despre o lume ca o inspiratie fara sfarsit

Viata este o aventura continua! Asa se face ca fiecare pamantean are propria poveste, presarata cu nenumarate experiente de tot felul, unele mai bune, altele mai nefericite. Poeta Adela-Adriana Moscu este unul din oamenii carora li s-a facut parte de sansa de a imparti, prin scris, cate ceva din istoria lor, din cum si-au construit destinul.

"A city girl" - o clujeanca new yorkeza, cetatean mondial (citizen of the world), cu mare dragoste pentru natura, Adela-Adriana Moscu s-a nascut pe 9 noiembrie 1958, la Cluj-Napoca. In 1976, isi urmeaza tatal, plecat de noua ani, la New York City. Ea si cea care o adusese pe lume abandoneaza totul pentru a emigra pe meleaguri nord americane, la coasta Oceanului Atlantic. Despre cum s-a adaptat in spatiul american, Adela-Adriana Moscu spune ca, uneori, a fost usor, alteori nu, ca a fost dureros de frumos si trist, ca a fost inaltator. La 19 ani, aceasta se muta singura, in apropiere de Brooklyn College, unde studiaza psihologia. Dupa absolvire, isi schimba domiciliul in Richmond Hill, Queens si isi continua pregatirea cu un masterat la New York University din Manhattan. Adela-Adriana Moscu isi finalizeaza educatia si devine psihoterapeut la o clinica de sanatate in cadrul organizatiei Catholic Charities in Ridgewood, Queens. Isi cunoaste viitorul sot, despre care, acum, dupa 17 ani petrecuti impreuna, poeta afirma ca este un om interesant, independent, deseori introvertit, complex si o persoana ce inca reprezinta, uneori, un mister pentru ea. In 1992, se casatoresc, iar Adela-Adriana Moscu paraseste Forest Hills, Queens. Alaturi de partenerul sau de viata, care lucreaza ca "mental health specialist", se stabileste in Lancaster, Pennsylvania, unde cei doi locuiesc si in prezent.

 

- Ce ne poti spune despre radacinile tale poetice ? Cum si cand ai inceput sa scrii in mod serios poezie?

 - Radacinile mele poetice? Ma incearca un zambet... Suna ca o intrebare retorica... Cred ca toti romanii ne-am nascut cu radacini poetice, nu-i asa? Ne-am nascut prin poezie, in poezie, din poezie... fiecare dintre noi este o poezie, dar... poate nu oricine ne intelege inca. Sunt sigura ca in curand, o lume intreaga va aprecia din ce in ce mai mult cultura romaneasca. Frumusetea si gratia limbii noastre, sufletul cald romanesc, celebra joie de vivre ce insoteste cultura romaneasca, gastronomia complexa si delicioasa, muzica clasica, folclorica dar si cea contemporana, creativitatea noastra, in general.

 

- Cum si cand ai inceput sa scrii in mod serios poezie?

 - Intotdeauna am fost serioasa cand am scris, chiar si la varsta de sapte ani cand am inceput. Seriozitatea mi s-a aprofundat cand sanatatea a inceput sa-mi decline. Am trecut printr-o perioada extrem de dificila, in care nu-mi mai vedeam rostul vietii. Un sentiment lugrubru mi se cuibarise in suflet. Am decis sa public o mica parte din tot ce am scris in ultimii treizeci de ani pentru a ramane o amintire copiilor mei si pentru a-mi impartasi pasiunea pentru iubire, lumina si pace tuturor celor ce m-au indemnat sa-mi aduc creatiile sub ochii cititorilor si, mai ales, in sufletelor lor.

 

- In ce an ai debutat si cu ce?

- Prima data cand o poezie mi-a fost publicata a fost in jurul anului 1980 intr-o revista din New York. In total, am avut 14 poezii publicate in diferite publicatii literare in limba engleza.

In ceea ce priveste poezia publicata pentru prima data in limba materna, s-a intamplat in toamna anului 2003, postand poezii in limba romana pe internet la fosta poezii.ro, actuala poezii.biz. Dupa moartea mamei mele in 2002, am trecut printr-o perioada foarte grea. Tata a decedat cu mult inaintea ei, in toamna anului 1991. Dupa moartea ambilor parinti, m-am simtit extrem de izolata si indepartata de limba romana, de radacinile mele. Anul 2002 a fost un an devastator, din multe puncte de vedere. Poate cele mai grele momente din viata vor ramane nespuse. Am scris din durere, disperare... poezia m-a salvat! Daca ma gandesc mai departe, poezia, muzica si dansul... de fapt, artele in general, au fost unii dintre eroii mei de-a lungul anilor. Legatura cu poezia in limba romana, prin intermediul diferitelor cluburi electronice, mi-a alinat suferinta intr-o mare masura. Am publicat, mai apoi, la diferite publicatii pe internet, printre care cel mai important fiind www.romanialibera.com, prin intermediul caruia mi s-a publicat prima carte bilingva de poezii Dansul Dorului/ The Dance of Longing (Editura Ion Creanga, 2006, Bucuresti, Romania).

 

- Cate poezii ai compus pana la ora actuala?

- Imi place sa le numesc "expresii in scris"... Cred ca am aproximativ doua mii de creatii in proza scurta, in versuri etc. Majoritatea, acestea reprezentand un numar coplesitor, au ramas in faza de ciorna, scrise de mana.

 

- Ce fel de poezie scrii? Ai scris mai multe categorii de poezii? Care sunt principalele teme pe care le abordezi?

- Desi consider ca sunt o persoana organizata, nu-mi "organizez" creatiile cuvintelor scrise pe categorii, exceptand cand conjunctura o cere. Poate voi incepe de azi. In creatiile-mi scrise, pot exista subiecte despre iubire, natura si pace concomitent. Scriu spontan despre orice, despre egalitate si inegalitate, iubire, ura, iertare, despre flori, dorinta pentru pace si dificultatea de a exista in ambianta suferintei. De exemplu, niciodata nu am fost inca in situatia de a-mi propune sa scriu despre un anume subiect.

 

- Cum reactioneaza cititorul la poeziile tale?

- Oo, mi-ar place sa-i intrebam pe cei ce ajung sa-mi descopere cuvintele. Mi-ar place sa stiu reactiile cititorului, dincolo de ceea ce vede ochiul. Pentru a nu evita intrebarea voi preciza faptul ca, atunci cand citesc poeziile in engleza aici, in Statele Unite, sunt rugata sa le citesc si in limba romana iar lumea pare sa fie impresionata de frumusetea lor sonora. In Romania, publicul a lacrimat si m-a imbratisat la lansarea cartii.

 

- Cine este cel mai mare critic al tau (in afara de tine)?

 - Consider ca cititorii creatiilor mele sunt cei mai mari critici. Pot oferi mai jos cateva comentarii:

"Adela-Adriana Moscu adds a breath of charm to our Live Poets Society meetings with her lilting voice and lyrical poetry. We are happy to be able to hold a book of her poems in our hands to reread many times so we can fully appreciate her spirit." - Lynn Fetterolf - Vice PRESIDENT of PA Poetry Society & facilitator of Live Poets Society Poetry Readings of Lancaster & York, PA, USA.

"Celebrating her beloved Romania and her adopted America, Adela-Adriana clearly delights in ordinary events, and is able to articulate her wistfulness and dreams." - Debberae Streett & Rich Hemmings - Founders of Poetry Brew, USA.

"Paseste parca pe valuri de romantism, plutind intr-un dans al trairilor dense, discret presarate cu un voal ce cade lin in urma - amintiri si ganduri de dragoste invaluind si conturand un radical subsiduu: misterul unei femei remarcabile."  Andrei Ghejan - Poet, ROMANIA.

"As spune ca - precum o CLIPA - sufletul poetei Adela-Adriana Moscu marturiseste POEZIA IUBIRII IN LUMINA UNUI VIS... ca o «NEVOIE DE PACE», ca «O ZI ROZ» intr-o «DARUIRE TOTALA» a simtirii si apropierii «PRINTRE STRAINI», pana «LA MARGINEA ALBEI VERI» din «MINUNEA JOCULUI DE CUVINTE»... cand toata «NATURA DANSEAZA CU MINE»." Ing. RATIU IOAN - Poet, Bucuresti, ROMANIA.

"Adela-Adriana’s THE DANCE OF LONGING is a poetic refrain, an annotated journal of love and longing continuously implicated in each poem. Weaving images of longing and searching through the hours and seasons of her life, moments of both human tragedy and triumph, her poetic quest is in itself the cure... the panacea.  In the poem «Where I come from», she turns full circle to the utopic consummation of her cravings. Akin to the poetic masterpiece «Gitanjali», by Rabindranath Tagore, Adela-Adriana offers the human crisis of love and longing as the most intimate, sacred and universal expression of the human soul." - Jan Protopapas – PhD, York, PA, USA.

"Adela-Adriana MOSCU - un nume, un suflet sensibil, un militant pentru inefabilul lumii paravanat de metaforele care fac referire la visurile despre pace si libertate, un reprezentant al romanimii din diaspora si, nu in ultimul rand, un om a carui viziune despre viata se impleteste subsidiar cu multitudinea de calitati dobandite dimpreuna cu experientele pe care le-a parcurs, daruindu-i speranta si ambitia de a-si continua «dansul» in lumina generatoare de zambet si armonie; printre multe altele, femeia care a purtat in pantecul creatiei rezultatul dragostei pentru cultura, pentru frumos." - Ing. Dan SIRBU - Poet, Timisoara, Romania

  

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page