Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Covasna: Reprezentanti ai societatii civile solicita Guvernului sanctionarea actiunilor ostile statului român


Bucuresti, 28 aug /Agerpres/ - Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures si Federatia Nationala a Romanilor Persecutati Etnic 'Pro Memoria 1940-1945' solicita Guvernului Romaniei sa ia masuri impotriva persoanelor care desfasoara actiuni ostile statului roman ori care incita la violenta si ura interetnica, dar si sa intocmeasca un documentar in limbile romana si engleza cu date oficiale referitoare la drepturile de care se bucura cetatenii de etnie maghiara din Romania pentru a fi aduse la cunostinta opiniei publice nationale si internationale.
Intr-un comunicat de presa remis luni AGERPRES, cele doua organizatii nonguvernamentale isi exprima dezacordul fata de continuarea demersurilor autonomiste ale liderilor politici maghiari din Romania, dar si fata de imixtiunile unor membri ai Parlamentului si Guvernului Ungariei in probleme interne ale Romaniei si solicita statului roman sa-si faca mai simtita prezenta in judetele Covasna, Harghita si Mures.
'Cercetarile Centrului pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane au pus in evidenta un fapt ingrijorator, respectiv ca (...) prezenta statului roman in judetele Covasna si Harghita a fost in ultimele doua decenii timida, ineficienta, nesigura, drept urmare asistam la transformarea comunitatii majoritare maghiare intr-o comunitate dominanta, de tip ideologic si slabirea grava a comunitatii romanesti (...) In perspectiva sporirii descentralizarii si a autonomiei locale, precum si mentinerii permanente la guvernarea
locala a formatiunilor politice maghiare, solicitam ca statul roman sa-si exercite o prezenta clara si hotarata in judetele Covasna, Harghita si Mures prin institutiile sale specifice: prefectura, institutii deconcentrate, armata, forte de ordine publica, asa cum procedeaza statul italian in Tirolul de Sud, exemplu des invocat de adeptii separatismului pe criterii etnice a asa-zisului tinut Secuiesc', se arata in documentul citat.
Semnatarii comunicatului solicita, de asemenea, tragerea la raspundere a cetatenilor maghiari care desfasoara in Romania actiuni indreptate impotriva unitatii, suveranitatii si independentei statului roman, incita la violenta si ura interetnica, incearca sa reabiliteze criminali de razboi ori lezeaza grav demnitatea nationala a romanilor, precum si crearea cadrului legislativ in vederea asigurarii finantarii proiectelor menite sa contribuie la conservarea identitatii romanesti pe aceste meleaguri.
In comunicatul semnat de prof. univ. dr. ing. Barbu I. Balan, presedintele Federatiei Nationale a Romanilor Persecutati Etnic, si Dorin Suciu, presedinte executiv al Forumului Civic al Romanilor, se mentioneaza ca cerintele enumerate au fost puse in dezbaterea participantilor la sesiunea de comunicari cu tema 'Refugiul romanesc 1940-1945', desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la Muzeul National al Refugiatilor din Muresenii de Campie, comuna Palatca, judetul Cluj. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page