Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dr. Emil G. Onet la 75 de ani    Dupa cum poate multi stiu, Emil Onet este un medic veterinar roman, care a reprezentat cu cinste profesia sa, nu numai in Statele Unite ale Americii, ci  peste tot unde a umblat. A absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti, in 1960 ca sef de promotie. Ca tanar absolvent a fost repartizat la o unitate de stat din judetul Covasna si a lucrat acolo pana in decembrie 1962, cand, pe baza rezultatelor exceptionale din timpul studiilor universitare, a fost recrutat in primul lot de cadre didactice la infiintarea facultatii de Medicina Veterinara din Cluj. A devenit astfel asistent la disciplina de Boli Infectioase ale animalelor, sub indrumarea eruditului profesor Ioan Baies. Acesta i-a     incredintat sarcini importante in cadrul disciplinei, cum ar fi punerea bazelor materiale, didactice si de instruire a studentilor, amenajarea spatiilor, dotarea cu aparatura si instrumente medicale, cu materiale demonstrative si ilustrative, cu cursuri si caiete de lucrari practice etc. In timp, a urcat progresiv treptele ierarhiei universitare, ocupand postul de sef de lucrari (1971) si apoi pe cel de conferentiar (1979).
    In 1970, prin concurs international, i-a fost conferita o bursa de cercetare de catre Fundatia Alexander von Humboldt, din fosta Germania Federeala. Acolo a desfasurat o activitate meritorie la Institutul de cercetari din Borstel si Facultatea de Medicina Veterinara din Giessen.  In rastimpul de un an si jumatate, cat a beneficiat de aceasta bursa, Dr. Onet a publicat in reviste de specialitate din Germania, Franta si Elvetia lucrari stiintifice care au fost foarte apreciate pentru originalitatea lor. Ca urmare, bursa de cercetare i-a fost transformata in bursa de docenta, fiind, pana astazi, singurul medic veterinar roman caruia i s-a atribuit o asemenea subventie.
    In 1985 Dr. Onet impreuna cu sotia, a decis sa paraseasca tara si, dupa o sedere de un an in Germania, s-a stabilit in Statele Unite. Trecand prin situatii imprevizibile, pe care le-a descris mai apoi in cartile sale memorialistice, a depasit greutatile inerente oricarui inceput si a reusit sa se realizeze atat profesional, cat si personal. A devenit la scurta vreme dupa descinderea in lumea noua, coordinator de grup de cercetare la Grand Laboratories, in Larchwood, Iowa, dupa care a fost numit director al Laboratorului de Diagnostic Veterinar din aceeasi unitate. In 1991 a devenit directorul Laboratorului Central de Diagnostic Veterinar din Richmond, Virginia, iar in 1996 coordonator stiintific la National Institute for Discovery Science din Las Vegas, Nevada.
    Dr. Onet a urmat numeroase cursuri de specializare in Romania, Ungaria, Germania si SUA., perfectionandu-si permanent competentele profesionale pentru a ajunge un specialist redutabil in bolile infectioase ale animalelor, microbiologia veterinara si diagnosticul de laborator veterinar. A participat cu lucrari stiintifice la numeroase manifestari stiintifice nationale si internationale si a devenit membru al unor prestigioase comitete internationale de specialitate.  
    Activitatea stiintifica si publicistica a Dr. Onet, atat in Romania cat si dupa plecarea sa, este de invidiat si este reflectata de cele peste 464 de titluri, din care 6 carti de specialitate, 8 manuale universitare, 175 de articole stiintifice, 23 de comunicari stiintifice, 245 de articole pulicate in ziare si reviste, 3 carti de beletristica, 4 inovatii brevetate. Meritele sale profesionale i-au fost recunoscute printr-o serie de distinctii si premii, intre care pot fi mentionate: premiat al Academiei Romane pentru lucrarea in doua volume “Virusuri si Viroze Animale” (1985); mentionat cu o prezentare de doua pagini in “Antologia asociatiilor si personalitatilor culturale din exil”, publicata de Institutul Roman de Cercetari Istorice, San Diego, California, U.S.A., (1991); mentionat cu o prezentare de o pagina in “Who is Who in Veterinary Medicine and Science", Editia II-a, U.S.A., (1991-92); citat in “Who is Who in Contemporary Achievement”, pentru contributii deosebite la progresul Medicinei Veterinare, U.S.A., (1996); premiat cu “Distinguished Leadership Award” pentru contributii deosebite la societatea Contemporana, U.S.A., (1996); mentionat cu o prezentare de o pagina  in rubrica "Personalitati" in Micromagazin, Vol. 474/20, New York, U.S.A. (sept.1991); membru de onoare al Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania, (1993);  distins cu titlul "Lifetime Royal Patronage" de catre Hutt River Province Principality, Australia, (1997); distins cu medalia pentru progresul Medicinei Veterinare, de catre Asociatia Medicilor Veterinari din Romania, (1997); inclus in a 4-a editie a publicatiei "International Leaders in Achievement", Cambridge, Anglia, (1998); distins cu "Award of Recognition" de catre "The Famous Poets Society", pentru realizari  deosebite in poezie, U.S.A., (1998); mentionat in "Outstanding People of the 20-th Century, Cambridge, Anglia, (1998); distins cu "Outstanding Achievement Award" pentru contributii deosebite  in Medicina Veterinara, U.S.A., (1998); inclus cu o nota biografica    in “Who is Who – Romanian personalities in the USA and Canada”, (2000); mentionat cu o nota biografica in “Medicina Veterinara in sud-vestul Romaniei”, Timisoara, (2001); mentionat cu o nota biografica in “500 de personalitati din SUA si Canada”, (2000); mentionat cu o nota biografica in Dictionar esential “Clujeni ai secolului 20”, Cluj-Napoca, (2000); membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”, Bucuresti, (2003); premiul “Paul Riegler” al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”, pentru Tratatul “Boli virotice si prionice ale animalelor”, Bucuresti, (2006).
    In afara de munca profesionala, Dr. Onet a desfasurat, atat in Romania cat si in SUA, o bogata activitate social-cultural-obsteasca. Alaturi de alti romani de seama el a fost in miezul vietii din comunitatile in care a trait, implicandu-se in diverse actiuni legate de afirmarea traditiilor si a valorilor romanesti. A fost vicepresedintele Comitetului Parohial la Biserica “Sf. Maria” din Las Vegas, Secretar, al Societatii “Doina” a romanilor din Las Vegas, editor al buletinului Societatii “Doina” etc. A colaborat cu o serie de reviste si ziare de limba romana din aceasta tara, intre care pot fie enuntate: “Clipa” (Los Angeles), “Micromagazin” (New York - Los Angeles), “Origini” (Atlanta), Phoenix Mission” (Phoenix), “Gandacul de Colorado” (Denver) etc.  
    Dupa 1989 a ajutat cu carti, materiale documentare, instrumente medicale facultatile de medicina veterinara din Romania si Republica Moldova, precum si colegi de breasla cu materiale informationale pentru teze de doctorat sau lucrari stiintifice.
    Acesta este Dr. Emil Onet la a 75-a aniversare: o viata incununata de succese si realizari. Sincere felicitari si “La multi si buni ani!”

Prof. Dr. Alexandru Stupariu
Facultatea de Medicina Veterinara, Timisoara

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page