Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ANUL 2012! CORABIA LUI NOE SI BISERICA LUI HRISTOS ÎN SALVAREA LUMII
de Preot Aurel Sas

„Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Noe: „Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant. Tu insa fa-ti o corabie de lemn de salcam. In corabie sa faci despartituri si smoleste-o cu smoala pe dinauntru si pe din afara” (Facere 6, 13-14).
„Pentru ca plata pacatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viata vesnica, in Hristos Iisus, Domnul nostru” (Rom. 6, 23).
„… Pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18).
„Iar oamenii s-au mirat, zicand: Cine este Acesta ca si vanturile si marea asculta de El?” (Matei 8, 27).


(Continuare din editia precedenta)

Potopul prefigureaza si sfarsitul lumii
 Mantuitorul Hristos a anuntat despre sfarsitul lumii ca va fi ca in vremea lui Noe si a lui Lot, ca sa inteleaga oamenii, zicand: „Si precum a fost in zilele lui Noe, tot asa va fi si in zilele Fiului Omului: Mancau, beau, se insurau, se maritau pana in ziua cand a intrat Noe in corabie si a venit potopul si i-a nimicit pe toti” (Luca 17, 26-7). Apoi: „Tot asa precum a fost in zilele lui Lot: mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, si zideau, Iar in ziua in care a iesit Lot din Sodoma a plouat din cer foc si pucioasa si i-a nimicit pe toti, La fel va fi in ziua in care se  va arata Fiul Omului” (Luca 17, 28-30). In talmacirea Sf. Chiril al Alexandriei, Sfintii Parinti au zis, referindu-se la potop, despre rasul batjocoritor al lui Ham, cand a vazut goliciunea tatalui sau Noe, ca: rasul lui Ham a fost o prefigurare a batjocoririi indurate de Iisus, dezbracat inaintea rastignirii, iar ametirea de vin a lui Noe prefigura Patimile lui Hristos din partea poporului.
Dupa toate, sa invatam si sa nu uitam ca trebuie sa ascultam de Hristos Domnul, care prefigureaza pe Noe, si sa intram in corabia Bisericii Lui, pana nu va fi prea tarziu, ca pentru cei din vremea potopului. Iisus a zis: „Daca nu va prisosi dreptatea voastra mai mult decat a carturarilor si fariseilor, nu veti intra in Imparatia Cerurilor” (Matei 5, 20). Astfel, sa ne judecam pe noi insine in loc sa judecam pe aproapele si sa nu trecem cu usurinta chemarea lui Hristos la intrarea in corabia Bisericii Sale mantuitoare. Ca sa ne dam seama bine si sa ne trezim, sa intram in corabia de salvare a Bisericii lui Hristos, trebuie sa ne gandim la cati au murit, in ultimii ani, sub valurile pacatelor, in dezastrele din univers, ca si aceia din vremea lui Noe sub valurile potopului!

Potopul – simbol al Judecatii de apoi
Unul din simbolurile triste ale potopului este Judecata de apoi, cu sentinta dureroasa pentru cei de-a stanga: „Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui” (Matei 25, 41). Acestia vor fi aceia care nu au vrut sa intre in corabia Bisericii mantuitoare a lui Hristos inaintea venirii Judecatii, precum nu au vrut sa vina cei dinainte de potop la corabia lui Noe sa asculte de Dumnezeu
Cand a venit vremea potopului si apele s-au ridicat deasupra muntilor, cu 15 coti, au murit toti oamenii si toate cate aveau suflare de viata, ramanand in viata numai Noe cu cei ce erau in Corabie (Facere 7, 10-24). Vazduhul o fi fost plin de strigatele de disperare ale oamenilor si de urletele animalelor! Ce priveliste groaznica poate fi aceasta imaginare a mortii sub apele potopului, a celor ce au ras de Noe cand isi pregatea Corabia salvarii sub ascultarea de Dumnezeu. Sfarsitul groaznic al celor de sub apele potopului prefigureaza moartea cu sfarsitul ingrozitor al celor necredinciosi la Judecata de apoi, care nu au vrut sa intre in corabia mantuitoare a Bisericii lui Hristos.
Asa va fi pentru cei din ziua Judecatii, care nu au crezut si au ras de corabia Bisericii lui Hristos si de preotii care i-au invitat sa intre in corabia mantuirii. Plansete si lacrimi pentru ca au trait o viata fara Dumnezeu. Au trait in pacat. Ei vor merge in potopul „focului cel vesnic” (Matei 25, 41), caci vremea pocaintei si a mantuirii a trecut.

Dar nu asa va fi pentru cei credinciosi
Ei au intrat in corabia Bisericii Domnului de la Botez si au dus lupta sfanta a mantuirii „ca un bun ostas al lui Hristos Iisus” (2 Tim. 2, 3) de a ramane in Biserica. Ei asteapta moartea in liniste, pentru ca intrand in corabia Bisericii mantuitoare a lui Hristos „au trecut din moarte la viata” (Ioan 5, 24). Acestia vor asculta sentinta fericita la Judecata de apoi, cand: „Va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti Imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii” (Matei 25, 34). Iar venirea zilei Judecatii de apoi, Mantuitorul o prezinta prin asemanarea cu potopul din vremea lui Noe, astfel: „Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal. Si precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi venirea Fiului Omului. Caci precum in zilele acelea dinainte de potop, oamenii mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua cand a intrat Noe in corabie, si n-au stiut pana ce a venit potopul si i-a luat pe toti, la fel va fi si venirea Fiului Omului” (Matei 24, 36-39). Din aceasta cauza Domnul Hristos ne indeamna, zicand: „Privegheati deci, ca nu stiti in care zi vine Domnul vostru” (Matei 24, 42).

Contrastul cu cei ce nu vor sa intre azi in corabia Bisericii
Iata, cateva Scripturi, care ne descopera cum va fi in ziua cea infricosata a Judecatii, pentru cei ce nu au intrat in corabia mantuitoare a Bisericii lui Hristos in aceasta viata, precum nu au putut intra in corabia lui Noe cei pacatosi si au murit sub apele potopului. „Am vazut apoi, un tron mare si alb si pe Cel ce sedea pe tron,… si am vazut pe morti, pe cei mari si pe cei mici, stand inaintea tronului si cartile au fost deschise; si o alta carte a fost deschisa, care este Cartea Vietii; si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor. Si marea a dat pe mortii cei din ea si moartea si iadul au dat pe mortii lor, si judecati au fost, fiecare dupa faptele sale … Iar cine n-a fost aflat scris in Cartea Vietii, a fost aruncat in iezerul de foc” (Apoc. 20, 11-15; Daniel 7, 10).
Cei scrisi in Cartea Vietii sunt cei care au intrat in corabia mantuitoare a Bisericii lui Hristos in viata aceasta pamanteasca, prin Sf. Taina a Botezului in urmarea lui Hristos. Iar cei care nu au fost gasiti scrisi in Cartea Vietii, sunt cei care nu au vrut sa intre in corabia Bisericii lui Hristos in aceasta viata. Lumea aceasta cu oamenii ei va trece printr-un nou potop, nu de apa, ci „de foc”, dupa Scriptura care zice: „Si prin apa lumea de atunci a pierit inecata. Iar cerurile de acum si pamantul sunt tinute prin acelasi cuvant (al lui Dumnezeu) si pastrate pentru focul din ziua judecatii si a pieirii oamenilor necredinciosi” (2 Petru 3, 6-7).

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page