Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

P A R O L A1 Corinteni 14, 8:  
"Si daca trambita da un sunet INCURCAT, cine se va pregati de lupta?"

Ne-am nascut in lumea clopotelor si de timpuriu am invatat sa le deslusim limbajul. Unde se aude un clopot este o asezare omeneasca. Felul in care bate ne spune ce se intampla in acel loc.
Trambita este un clopot deosebit al momentelor de urgenta premergatoare evenimentelor mari si de care nu ducem lipsa. Veghetorul cu trambita lui de pe zidurile cetatii, este una din cele mai indragite imagini pe care istoria ni le-a transmis. Trambita nu este alaturi de el, ci chiar pe buzele lui, asa ca intr-o clipa cetatea intreaga sa fie avertizata. Radarul o fi mai rapid in anuntarea primejdiei? Nu stiu. Mie imi place mai mult trambita decat acest nepot al ei sofisticat. Ea are ceva din maretia primara a lucrurilor de obarsie.
Relatia dintre TRAMBITA si CETATE sta in INTELESUL SUNETULUI. Dupa ce se stabileste o parola de sunet, strajerul trebuie sa o RESPECTE, iar cetatenii s-o INTELEAGA. Vai cand cetatenii nu pricep sunetul trambitei, desi este cel bun. Ei pier din pricina ca n-au invatat sa-l desluseasca. Si mai vai cand strajerul da un sunet INCURCAT. Un popor nevinovat poate pieri din pricina lui.
Ne vin din istorie prabusiri de cetati, nimiciri de armate, pierderi ce nu mai pot fi acoperite niciodata, momente de trista amintire ce nu pot fi uitate, din pricina unui sunet de trambita incurcat sau gresit inteles.
In lumea lucrurilor spirituale, SUNETUL TRAMBITEI, altfel spus TRANSMITEREA ADEVARULUI, are o valoare infinit mai mare.
Dumnezeu a stabilit o PAROLA de comunicare cu oamenii, pe care am putea s-o numim VOINTA SA.  Ea nu este o exprimare arbitrara a caracterului Sau, ci este MARELE GHID DE IUBIRE in relatia cu fiintele tuturor spatiilor Sale.  
Parola lui Dumnezeu pentru planeta noastra este BIBLIA, pe care locuitorii pamantului trebuie sa o desluseasca, iar strajerii pusi peste ei sa o trambiteze clar.
Nu stiu ce fel de trambite auziti astazi dumneavoastra, stimati cititori si cu atat mai mult nu stiu cat de contrariati sunteti cu privire la ceea ce spun ele, dar indraznesc sa va marturisesc ca unor frati ai mei ce aud si simt eu in legatura cu trambitele zilei si cu sunetul lor clar sau incurcat.
* Suna o trambita si suna destul de tare si cam de mult ca NU EXISTA DUMNEZEU si ca am aparut LA INTAMPLARE. O ascult si ma gandesc cum ar putea sa fie adevarat acest mesaj contrazis de toate legile stiintei si de bunul simt ca cel mai neinsemnat lucru NU APARE DE LA SINE si PRIN SINE, ci este facut de CINEVA.
* Mai suna o trambita ca Dumnezeu exista, dar ca El ne-a facut de la INCEPUT pe unii buni si pe unii rai, - adica PREDESTINATI - si ca este zadarnica orice incercare de a umbla la aceasta FATALITATE. Ma contrariaza acest mesaj pentru ca el contrazice apelul lui Dumnezeu de pe mii de pagini ale Bibliei - la schimbarea noastra. El spune "INTOARCETI-VA", "SCHIMBATI-VA INIMILE". Ce rost mai are JUDECATA dupa faptele sale, daca el, omul, este predestinat in ceea ce face?
* O alta trambita suna ca Dumnezeu este un tiran care ne forteaza cu LEGILE SALE ce nu pot fi respectate. Aceasta suna parca direct impotriva cerului. Personal am o sumedenie de dovezi ale iubirii lui Dumnezeu si El Insusi spune: "Jugul Meu este bun, sarcina Mea este usoara" sau "Nici o ispita nu este peste puterile voastre". "FITI DAR DESAVARSITI", mai zice El si nu pot crede ca Dumnezeu ne cheama la ceva imposibil.
* O trambita mai de curand sunand, spune dimpotriva, ca Dumnezeu este atat de bun ca ii va MANTUI PE TOTI. O ascult si pe aceasta dar parca ceva nu este in regula. Biblia nu spune asa. Dimpotriva ea deosebeste pe oameni in PIERDUTI si SALVATI. Sunetul acestei trambiti dezleaga pe om sa faca orice, ii ia responsabilitatea faptei si ii ia demnitatea propriei alegeri. As intreba: Dumnezeu il va mantui si pe cel care nu vrea? Si pe cei ce nu cred in jertfa Fiului Sau?  Oricine stie ca de la inceput, viata si apoi mantuirea au fost CONDITIONATE de ASCULTARE.
* Mai dintr-o parte suna trambita care zice ca Biblia Vechiului Testament este pentru iudei, iar cea a Noului Testament pentru crestinatate. O suna drept aceasta trambita? De ce oare scriitorii inspirati ai Noului Testament fac nenumarate trimeteri la scrierile vechi? Aceasta trambita mai zice ca LEGEA MORALA a fost desfiintata de Domnul Isus.  Atunci de ce oare chiar Domnul Isus zice: "N-am venit sa stric Legea sau proorocii, ci sa le implinesc"? Si cand este greu sa dovedeasca faptul ca intreaga Lege a fost desfiintata, aceasta trambita spune ca doar UNELE din PORUNCI nu mai sunt valabile.
Si inca multe alte trambite. Printre ele se mai aude una nu destul de tare si nu mereu sunand ca Dumnezeu exista si ca El l-a creat pe om cu libertatea de optiune, ca i-a pus la indemana Biblia din care sa invete Planul Sau de Mantuire, ca mantuirea este conditionata de credinta in jertfa Domnului Isus si de ascultarea de Legea Sa. Aceasta trambita cheama la o slujire din iubire pentru Dumnezeu si pentru semeni ca o marturie de atasament la randuielile cerului.  Trambita aceasta o aud mai greu, cineva ii bruiaza lungimile de unda, dar imi place mai mult.
M-am confesat dumneavoastra, stimati cititori. Acesta este pe scurt meniul de trambite pe care il aud eu.  Dumneavoastra ce trambite auziti?  Suna clar? Suna incurcat? Care va place mai mult? De ce? Daca ati fi strajer nu-i asa ca ati da un sunet LIMPEDE din trambita? Daca sunteti ascultator nu-i asa ca nu va place un sunet de trambita incurcat?  

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page