Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vizita doamnei secretar de stat, Natalia Intotero, în Republica Moldova


In perioada 20 – 22 august 2012, doamna secretar de stat, Natalia Intotero a realizat o vizita de lucru in Republica Moldova. Prezenta doamnei secretar de stat, Natalia Intotero, la Chisinau a avut drept obiectiv principal intarirea parteneriatului cu asociatiile si presa romaneasca din Basarabia, aprofundarea problematicii specifice acestei zone, precum si identificarea metodelor optime de eficientizare a proiectelor adresate romanilor din Republica Moldova.

Cu preilejul acestei deplasari, doamna secretar de stat s-a intalnit, la Ministerul Educatiei din Republica Moldova, cu doamna ministru Maia Sandu si viceministrii, Loretta Handrabura, Tatiana Poting si Igor Grosu. In cadrul discutiei, a fost reiterata disponibilitatea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni de a sprijini viitoare proiecte pe palierul educational, domeniu important in cadrul strategiei pentru romanii de pretutindeni. La randul sau, ministrul moldovean al Educatiei s-a aratat interesat de suportul si expertiza romaneasca in reformarea si modernizarea sistemului de invatamant.

In cadrul intalnirii cu Inalt Preasfintia Sa Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, doamna Natalia Intotero a oferit asigurari in privinta mentinerii sprijinului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni fata de finalizarea asezamintelor religioase a caror constructie a fost inceputa, precum si fata de propunerile Inalt Preasfintiei Sale de imbogatire a vietii spirituale a romanilor din Republica Moldova.

Totodata, doamna secretar de stat a fost prezenta la reuniunea istoricilor basarabeni, care au prezentat propuneri de proiecte de cercetare si popularizare a istoriei romanesti in randul publicului din Republica Moldova.

Vizita a continuat cu intrevederi cu reprezentantii institutiilor de presa sprijinite de Guvernul Romaniei prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, cu lideri ai societatii civile romanesti si ai mediului universitar si academic din Republica Moldova. In cadrul intalnirilor au fost expuse principalele probleme cu care se confrunta organizatiile romanesti precum si propuneri de proiecte menite sa stimuleze coeziunea identitara in randul comunitatii.

La intalnirea cu domnul viceprim-ministru, Mihai Moldovanu, acesta a tinut sa multumeasca, in numele Guvernului, pentru sprijinul acordat de Romania Republicii Moldova in drumul sau catre Uniunea Europeana. De asemenea, s-a discutat. printre alte propuneri de proiecte comune, despre posibilitatea realizarii unor Centre Regionale de Cultura Romaneasca menite sa promoveze limba, cultura si traditiile romanesti in randul basarabenilor.

In ultima parte a vizitei in Republica Moldova, delegatia Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni a vizitat asezamintele religioase aflate in curs de finalizare in Chisinau, Biserica „Sf. Petru si Pavel”, in Orhei – Parohia Ortodoxa Romana „Sfantul Vasile” si in Soroca – Parohia Ortodoxa Romana „Sfintii Martiri Brancoveni”, precum si locatia in care sunt depozitate cele „1.000.000 de carti pentru Basarabia” care urmeaza a fi distribuite in perioada urmatoare bibliotecilor moldovene.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page