Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Presedintele Traian Basescu rasufla usurat /FT/


Bucuresti, 22 aug /Agerpres/ - Combativul Traian Basescu va reveni cu repeziciune in tumultul politic, reluandu-si luptele cu guvernul de centru-stanga condus de Victor Ponta. Decizia instantei supreme ar trebui sa ii linisteasca pe partenerii europeni, ingrijorati din cauza stabilitatii democratice a Romaniei. Deci, verdictul ar trebui sa fie un semn usor pozitiv pentru investitori, se arata intr-un articol postat marti in sectiunea de bloguri a cotidianului Financial Times.
Leul s-a apreciat putin - cu 0,3% - in raport cu euro dupa aceasta veste, ajungand la 4,483, si este in prezent in mod confortabil mai puternic fata de recordul negativ de 4,652 inregistrat la inceputul lui august pe fondul punctului culminant al crizei referendumului. Insa moneda nationala este in mod considerabil mai slaba decat nivelul de 4,31 de la care a inceput anul.
Curtea Constitutionala a decis marti ca referendumul a carui miza a fost demiterea presedintelui Basescu este invalid din cauza ratei de prezenta de sub 50 de procente. Deci, cu o majoritate de 6 la 3, judecatorii au decis ca Traian Basescu ar putea ramane la Cotroceni, cu toate ca 87,6 la suta dintre cei care au votat la 29 iulie au vrut ca el sa plece.
Dan Bucsa, economist-sef la Unicredit Romania, a afirmat intr-o nota interna ca pietele vor primi bine vestea si ca se asteapta la progrese in relatia dintre Romania si Fondul Monetar International: 'Noi credem ca decizia ar putea fi pozitiva pentru leu pe termen scurt, dar nu rezolva impasul politic /.../ Actualmente, este un consens printre partidele politice romanesti in favoarea mentinerii unei relatii bune cu institutiile financiare internationale'. Mergand mai departe, costurile politice si economice ale renuntarii la acordul de imprumut sunt prea mari, iar politicienii romani ar trebui sa evite repetarea situatiei din Ungaria.
Dar, dupa cum a argumentat Bucsa in nota sa, cu toate ca o batalie s-a terminat, razboiul politic va continua. Basescu si guvernul s-ar putea infrunta cand vine vorba de numirile unor judecatori si procurori asupra carora presedintele are ultimul cuvant de spus dupa nominalizarile parlamentare; social-democratii /PSD/ si liberalii /PNL/, care incearca impreuna sa il inlature de Basescu, nu au ajuns la un acord asupra politicii economice; si ar putea exista lupte bugetare intre guvernul central si baronii locali, in contextul unor bugete restranse pentru a respecta obiectivele FMI.
Si mai presus de orice par a fi alegerile parlamentare din octombrie. Ponta se asteapta la rezultate bune, denuntand politicile de austeritate adoptate de aliatii parlamentari de centru-dreapta ai lui Basescu in ultimii ani. Dar, dupa cum a recunoscut si el, realitatea economica cere ca Romania sa isi pastreze acordul preventiv cu FMI. Iar climatul economic din Europa nu pare a se imbunatati, dupa cum a avertizat marti Wienerberger /companie cu traditie in domeniul productiei de caramizi/.AGERPRES
ID: 2764930; Data: 2012-08-22 17:44
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page