Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

POLITICA ROMÂNEASCA DE LA „A” LA „Z”

 

 

Politica romaneasca si-a demonstrat ieri, 21 august 2012, caracterul de belea nationala, de narav malign al demagogiei si politicianismului, de, cel putin nepricepere, daca nu nesocotire a valorilor etice pe care le reprezinta democratia si, mai ales, de dispret fata de actul electoral care, in loc de orhestrarea complexa si armonica a opiniilor, are la politicienii nostri doar partitura pentru trombon.

?i, din pacate, mai trist decat in alte ocazii, si l-a demonstrat de data aceasta complet: De la „A” la „Z”. De la Antonescu la Zegrean.

De la politicianul care parea sincer cand incepuse sa-si cante propria romanta cu:

„Da, ne vom desparti;

De tu castigi, eu ma retrag”...

 iar acum nu mai e in stare decat sa retracteze raspunzand chiar cu maneaua adversarului sau politic:

„Daca tara-mi spune du-te

Ma retrag in cinci minute”...

Ceea ce ne face sa-l suspectam a proceda ca si acela, la gonflarea celor cinci minute printr-un praf in ochii alegatorului caruia voia apoi sa-i demonstreze ca a folosit doar o metafora, in realitate fiind vorba de cei cinci ani constitutionali ai mandatului de care tine cu dintii si cu functiile in care si-a pus simbriasii.

De la acesta, care se scrie cu „A”, ajungem tocmai pana la „garantul justitiei constitutionale”, care se scrie cu „Z”: Zambind dulce cand vorbeste despre frumusetile legii care se lasa interpretata, ca si cum ar vorbi despre frumusetile unei femei care se lasa regulata. Dar, dupa ce se urca in masina sub pavaza bodyguardului,  recunoaste ca se teme de reactiile electoratului. Pentru ca, de fapt, dupa tot ce a facut, chiar are dreptate sa se teama!...

?ters la fund in felul acesta complet, adica de la „A” la „Z”, suspendatul „B” se intoarce in propriul sau „C...T” care, daca nu gandim pestilential, poate insemna chiar CoTroceni; si nu-i ramane decat sa-si impuna optiunile dictatoriale tot de la „A” la „Z”. Sau, domnia sa fiind un personaj pidosnic, de la „Z” la „A”, adica scapand din Parlament de alde Zgonea si aducandu-le inapoi pe alde Anastase, pentru a-i reusi numaratoarea inversa pe care o mai are pana la sfarsitul de mandat. Ca sa poata canta linistit:

„Geaba voi m-ati suspendat,

Mai am zile de mandat;

 ?i cate zile mai pot

Va mananc cu fulgi cu tot!”...

Dar daca ne intoarcem la inceputul alfabetului, mai gasim un „A”, de la  Aspazia care declara senin ca a votat asa fiindca nu vrea sa fie arestata... ?i nici macar nu pune ghilimele cand plagiaza cu aceasta declaratie inregistrarea secreta a convorbirii Dobre-Rus. ?i aia, tot sa nu fie arestati, se temeau. Ceea ce-mi trezeste nostalgia nesigurantei vremurilor cand erai invitat pana la serviciul cadre si te-ntorceai dupa cinci ani de la Canal, facandu-ma sa exclam: Dumnezeule, dinspre ce fel de Procuratura vine acest sentiment de vesnic posibila arestare, tocmai in societatea marilor noastre libertati contemporane girate de Merkel si Barosso?!...

Oricum: Singura certitudine pe care o mai are astazi romanul in materie de democratie, incepe cu litera „P”...

Vorbesc serios, gandindu-ma numai la faptul ca astazi, 22 august 2012, Ponta va putea, in sfarsit, s-o propuna pe Pivniceru.

Ne retragem astfel, usor, spre mai la mijlocul alfabetului, unde troneaza Kellemen cu „K” de la kilogramul de voturi din Covasna si Harghita, tragand sforile inspre „B”.

Nu, nu e vorba in nici un caz de acel „B” ca un spectacol de sunet si mirosuri ce se intinde peste toata politica noastra de la „A” la „Z”. Este vorba despre Bulibaseala produsa intentionat de neavenitii politici care fac din democratia noastra una de Belea!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page