Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU"Sub o forma sau alta aceasta incheiere de juramant - marturie publica  - prin care Dumnezeu este martor suprem, a fost o prezenta din vremi istorice de mii de ani, ori de cate ori un "legamant" a fost nevoie sa capete recunoastere juridica. Amintim situatia mai recenta cand expresia "Asa sa-mi ajute Dumnezeu", a fost rostita jumatate de mileniu in urma de Martin Luther in Dieta Germaniei cu ocazia despartirii sale ideologice de Biserica Romano-Catolica.  "Aici stau si nu pot face altfel" a zis el cand i s-a cerut sa retracteze invataturile sale diferite de ale Romei papale, adaugand "Asa sa-mi ajute Dumnezeu, Amin".
Nu face subiectul acestui foarte scurt comentariu cum s-a ajuns ca zicerea aceasta sa incheie juramintele demnitarilor multor tari printre care si Romania si Statele Unite - atat de dragi noua -, ci doar observam ca sunt prezente, si personal nu cunosc vreo intentie serioasa de renuntare la ea, cu toate ca in lumea zilelor noastre orice este posibil. Invocarea ajutorului lui Dumnezeu in momentele cheie ale istoriei unei natiuni este vitala. Pe de o parte inseamna recunoasterea autoritatii supreme universale a lui Dumnezeu si apoi dependenta noastra, a oamenilor, chiar a demnitarilor, de El. Cu toate ca juramantul este concis uneori dintr-o singura fraza, el este incheiat sub semnatura acestei ziceri. Cu mana pe Biblie, pentru ca orice Constitutie care se relationeaza la Dumnezeu este conform Bibliei.
Cele doua ramuri ale juramantului sunt "propasirea spirituala" si "propasirea materiala" a poporului. Bine gandita formularea in ordinea cronologica SPIRITUAL MATERIAL si nu invers. Doar pentru o mana de oameni s-ar putea ca termenul "SPIRITUAL" sa insemne doar "cultural", "educational", "civilizant".  Intelegerea de baza tine de MORALA, in termenul secular mai diluat ETICA, oricum, totalitatea valorilor de existenta, pe care Dumnezeu cel invocat in incheierea juramantului le-a stabilit in Cuvantul Sau, Sfintele Scripturi pe care ca ritual se jura. Felul in care elementele de juramant sunt asezate in exprimarea lui, arata ca "propasirea MATERIALA" deriva din "propasirea SPIRITUALA" pe care am putea-o numi MORALA, dupa cum "propasirea MATERIALA am putea-o numi "ECONOMICA".
Folosind limbajul la zi, CRIZA ECONOMICA deriva din CRIZA MORALA. In toate forurile de decizii ale omenirii se discuta despre iesirea din CRIZA FINANCIARA (materiala) si doar cateva glasuri prin cateva biserici mai amintesc, local si insuficient, de CRIZA MORALA. In termeni medicali - aceasta fiind socotita o boala a societatii omenesti de azi, - se combat gresit SIMPTOMELE si nu CAUZA bolii.   
O "propasire MATERIALA", - notiune din "JURAMANT", pe fondul unei "decaderi SPIRITUALE", este mai mult decat o absurditate, este o prostie. Pe de alta parte, daca se "propaseste SPIRITUAL" - sa zicem prin "Sa nu furi", absolut ca "propasirea MATERIALA" se arata, pentru ca "ASA sa-mi ajute Dumnezeu" si nu ALTFEL.
Incerc sa ma dumiresc si nu pot si ma doare spectacolul Romaniei, tara mea, fie observata si doar in cateva ultime zile.  Tara crestina, juramant pe Biblie, incheiat cu "Asa sa-mi ajute Dumnezeu", dar, concomitent, zeci de mii de oameni la manastirea Niculita de Sfanta Maria, multi din ei inconjurand locasul pe genunchi si coate pentru ispasirea pacatelor, alte zeci de mii la parada militara deschisa de zeul Neptun si cu "juramantul" sub zicerea "zeii sa va aiba in paza", alte zeci sau sute de mii in euforia nici crestina, nici pagana adusa la Bucuresti de Lady Gaga si catelusul ei.  
Daca mai aruncam o scurta privire doar peste Prut, Madona si cele trei pussy rusoaice au declansat dinspre locasul marei patriarhii Moscovite catre Kremlin un spectacol care-l necajeste pe Putin mai mult decat orice asociatie de Karate din lume.
In tot acest timp in curgerea lui trista, la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria, la Curtea Constitutionala, in Parlament etc. sta marturie "Asa sa-mi ajute Dumnezeu".  CUM "ASA"?

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page