Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1044)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Din nou, dand curs "glasului pamantului" si nu "glasului ratiunii" mi-am petrecut un bine meritat concediu in TARA in care am vazut lumina zilei, in PAMANTUL caruia i-am purtat, ii port si-i voi purta un respect deosebit, indiferent de forma de guvernamant sau coloratura politica a celor care s-au perindat la conducerea statului, prin Parlamentul Romaniei sau sunt factori decizionali, desi un elementar test de inteligenta ar demonstra ca nu au "dotarea" cerebrala corespunzatoare de a trasa coordonatele  socio-politice si economice optime, menite sa propulseze Romania la alte nivele de confort si civilizatie.
Desi am plecat structurat mental sa ma simt excelent si sa ma simt acasa, desi, cel putin in acte, figurez "acasa" in Boerne, Texas si Anaheim, California, nu pot trece cu vederea nivelul aberant al preturilor - apropo, cel mai mare din Uniunea Europeana si de 5-10 ori mai mare decat in Statele Unite ale Americii - salarii nemaiintalnite nici in Somalia si permanentul circ politic, avand la pupitru asa-zisii factori decizionali din Romania. In timp ce un profesor sau un medic castiga 300 dolari pe luna, exista o clasa politica de privilegiati ale caror castiguri sunt de ordinul zecilor de mii de euro pe luna !!! Este inadmisibil ca la 22 ani de la pretinsa revolutie din Decembrie 1989, poporul roman, in marea lui majoritate, sa regrete vechiul sistem si sa afirme ca traiau mai bine inainte de 1989. Oricum, la ora actuala Romania nu are o baza economica prin care sa se creeze valori materiale, mostenirea lasata de vechiul sistem, fiind complet ruinata sau  instrainata, motiv pentru care primeste ordine de la "Poarta Otomana", a se citi Bruxelles, exact ca acum 500 de ani, cand Sultanul din Stambul hotara soarta Principatelor Romane. In privinta Roditorului Pamant al Transilvaniei, Falnicul Ardeal, afirm cu toata convingerea, ca unul venit din afara, ca situatia este mai mult decat exploziva, un conflict cu implicatii militare mi se pare imminent. Asta, in timp ce pretinsii politicieni si parlamentari sunt preocupati de…. posturile natiunii si nu de binele ei.
In toata aceasta perfecta dezordine, m-am simtit acasa, locul in care, indiferent unde ne poarta pasii, ne intoarcem cu placere.
Am avut onoarea, cinstea si privilegiul de a acorda un interviu cotidianului Transilvanean, "Cuvantul Liber" din Targu-Mures, la solicitarea eminentului intelectual si om de vasta cultura, Mariana Cristescu, pe care doresc sa vi-l redau partial.

Intrebare: Cum poate supravietui o publicatie editata punctual pentru comunitatea romaneasca din America, in conditiile in care conationalii nostri nu o sprijina material ?

Raspuns: Presa, indiferent de orientarea ei, este sustinuta de guverne, partide politice, organizatii de toate orientarile sau comunitati. Din nefericire, fara a arunca un blam nemeritat, presa de limba romana nu se incadreaza in aceasta categorie, limba stramoseasca constituind o eterna necunoscuta pentru copiii proveniti din parinti de origine romana. Surprinzator si greu de "digerat" se prefera alte lexicuri- chineza, japoneza, spaniola, in locul limbii stramosesti. Doar pentru stricta dumneavoastra informare, presa de limba maghiara din zona, la o populatie de circa 24.000 persoane, are 20.000 de abonamente, dintr-o familie de 4 persoane, trei se aboneaza, fiind mandri de pastrarea limbii stramosesti, pe teritoriul American. La cei de origine romana, procentul este de sub 1 la mie !!! Nu se realizeaza ca odata cu disparitia limbii, dispare comunitatea romaneasca din America, cu implicatii care, greu de inteles pentru masa amorfa, pot avea consecinte de ordin teritorial. Asta, daca cineva are urechi de auzit, sa auda.

I: Sunteti romani plecati de multa vreme, dar este evident ca, desi sunteti si cetateni americani, onorand patria adoptiva, v-ati pastrat intacte identitatea nationala, traditiile si mandria de romani.

R: Indiferent de perimetrul geografic in care ne-au purtat pasii, am pastrat, pastram si vom pastra un respect deosebit TARII noastre de origine. PATRIA, GLIA NATALA, PAMANTUL STRAMOSESC, locul care adaposteste ramasitele pamantesti ale inaintasilor nostri nu trebuie sa aiba nicio conotatie politica. Consideram TARA un rug pe care, la momentul potrivit, se sacrifica cei mai buni fii ai sai.

I: Cum se vede Romania de azi din perspectiva jurnalistilor americani? Cum o vedeti….. cu inimi de romani ?

R: Cu un regret nemarginit, greu de redat in lexicurile universale, Romania are statutul de Paria al lumii civilizate. Prof. Dr. William Williams, de la George Mason University, a caracterizat Romania un "Haiti al Europei". Domnia sa este o voce autorizata a publicisticii americane si o personalitate care are acces in toate sferele de influenta ale politicii externe ale USA.

I: Ce asteptati de la poporul roman? Care ar trebui sa fie atitudinea societatii civile, vizavi de realitatile pe care le constatati?

R: Societatile evoluate s-au distins prin atitudine, si nu prin dotare tehnica sau umana. America este un exemplu elocvent in acest domeniu. Din nefericire, am constatat, cu un nemarginit regret ca fondul politic si publicistic - exceptii notabile constituind prestigiosul colectiv journalistic de la "Cuvantul Liber" si “Napoca News” - se caracterizeaza printr-un infantilism revoltator de precar, dovedind, daca mai era nevoie, cele anticipate, inca din 10 ianuarie 1776, de Thomas Paine: "Domeniul politic a fost monopolizat de cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii". Fara a jigni pe nimeni - de fapt, ne conducem dupa un percept comportamental extras dintr-o scrisoare a lui Voltaire, adresata lui Piron ("Nu sunt de accord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a spune ceea ce gandesti") - poporul roman nu este inca pregatit pentru a intelege conceptul filozofic al democratiei.

I: Ce asteptari aveti, daca aveti, de la o viitoare guvernare, avand in vedere apropiatele alegeri parlamentare din toamna ?

R: Niccolo Machiaveli, om politic, istoric si scriitor italian, ne-a lasat in "Printul", urmatoarele: "In politica actioneaza forta intereselor, si nu principii morale sau religioase, si este mai bine sa fii temut decat adulat".
Daca interesul va ramane, ca pana acum, "ocuparea posturilor natiunii" si nu binele ei, nu astept nimic. Regret sincer ca anumite ratiuni imi interzic sa particip la alegerile prezidentiale !!! Oricum, daca pentru unii constituie o eterna necunoscuta, inca din 1688, John Locke, in Tratatul de Guvernare, spunea ca "intre guvernanti si guvernati exista un pact social; in momentul in care acesta se rupe cineva trebuie sa plece". Este mai mult decat evident ca cineva trebuie sa plece  !!!

I: Este stiut ca de la cei pe care-i iubim cerem cel mai mult. Desi sunt multe de indreptat in Romania, v-ati intoarce definitiv? In fond, Clipa ati putea-o realiza si aici, fiindca prestigiul binemeritat de care se bucura ar atrage semnatari de prima marime.

R: Greu de digerat, dar am crescut si sunt adeptul unei discipline de tip Spartan si promotorul ideii ca "civilizatia incepe cu ordinea si dispare cu haosul" (filosoful Will Durant). Maine ne-am intoarce daca acest postulat comportamental ar avea aplicativitate in Romania. Iarasi imi amintesc, cu durere, cand stramosii nostri faceau studii stralucite la Budapesta, Berlin, Paris, Viena etc. si se intorceau in TARA, pentru a pune umarul la propasirea gliei natale. Acum, cu regret, ei pun umarul la propasirea………. altora. De la disparitia sentimentului patriotic pana la…. alte disparitii – ma refer la cele teritoriale - distanta nu este prea mare.

I: Ce mesaj transmiteti, in aceasta vara torida, cititorilor revistei, de aici, din inima Romaniei ?

R: Indiferent de coordonatele geografice unde va aflati, considerati TARA de origine ca o MAMA. Iar despre MAMA, numai de bine !

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page