Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romanii din Statele Unite sunt solidari cu ambasadorul american la Bucuresti si protesteaza fata de reducerea numarului de sectii de votare in diaspora

Un grup de romani din Statele Unite au adresat pe data de 13 iulie o scrisoare Presedintelui Interimar al Romaniei, Primului-Ministru si Ministrului de Externe prin care se solidareaza cu pozitia ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, exprimandu-si "profunda ingrijorare in legatura cu evolutia situatiei din Romania".

"Stirile pe care le citim in presa, criticile internationale la adresa Romaniei fara precedent in ultimii 20 de ani, precum si mesajele conflictuale din partea reprezentantilor Statului Roman ridica mari semne de intrebare asupra directiei pe care a pornit-o Romania," afirma acestia.

In cadrul aceleiasi scrisori, grupul de romani-americani a criticat intentia Guvernului Romaniei de a reduce numarul de sectii de votare in diaspora, care "reprezinta in fapt o restrangere a dreptului la vot" al romanilor din afara granitelor tarii.

"Aceasta decizie este in contradictie cu asigurarile publice pe care le-ati facut ca dreptul romanilor din diaspora de a vota <>", au spus acestia.

In Statele Unite, de exemplu, numarul de sectii de votare a fost redus de la 28, cate au fost la alegerile prezidentiale din 2009, la doar 4 (patru).

Romanii americani si-au incheiat scrisoarea solicitand Guvernului Romaniei sa revina asupra deciziei de reducere a sectiilor de votare din diaspora la numarul existent in 2009, "dand astfel cat mai multor romani cu drept de vot posibilitatea sa isi exercite dreptul constitutional de a vota".

Comentand aceasta situatie, Anca Longodor, una dintre semnatarele scrisorii, a spus: "Am urmarit ce se intampla in Romania si sunt profund ingrijorata de modul cum a involuat situatia din tara in doar cateva zile. Am vorbit cu parintii mei acasa si toti sunt preocupati de ce se va intampla cu Romania. Sunt indignata de reducerea numarului de sectii de votare pentru romanii din diaspora, reducere care reprezinta un abuz clar si o ingradire a dreptului nostru constitutional de a vota."  

De asemenea, Ioana Ciupe, co-semnatara a scrisorii, a spus: "Dupa miliardele de euro si de dolari pe care noi, romanii din diaspora, le trimitem in Romania an de an, este o rusine pentru politicienii romani sa ne ingradeasca dreptul la vot prin reducerea sectiilor de votare din diaspora. Si noi avem un cuvant de spus in politica romaneasca votand, iar Statul Roman are datoria sa ne asigure conditiile pentru a ne exercita acest drept."

Diana Voda, co-semnatara a scrisorii, a spus: ""Mi se pare de domeniul fantasticului, ca romanii din diaspora sa fie considerati cetateni romani de rangul 2. Dreptul la vot al cetatenilor romani este un drept garantat prin Constitutia Romaniei!

Atata timp cat detin un certificat de nastere romanesc si un pasaport romanesc VALABIL, este dreptul meu sa-mi exprim optiunea la urna de vot! Reducerea sectiilor de votare de la 28 la doar 4 in America de Nord, este o palma data tuturor romanilor, nu doar celor din diaspora! Din respect pentru familia si prietenii mei care traiesc in Romania, voi vota in 29 Iulie la Consulatul Romaniei din Los Angeles!""

Pr. Chris Terhes de la Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul" din Tustin, California, a comentat aceasta actiune spunand: "Foarte multi romani din Statele Unite sunt scandalizati de faptul ca, prin reducerea numarului de sectii de votare, considera ca li se ingradeste dreptul la vot. Sa reduci numarul de sectii de la 28, cate au fost la ultimele alegeri, la doar 4, este de neinteles. Realistic vorbind, in conditiile actuale, romanii din Portaland, Seatle, San Francisco, Sacramento, Dallas, Atlanta, si alte orase mari din Statele Unite nu au cum sa mearga la vot deoarece cea mai apropiata sectie de votare este la mii de la mile departare. Institutiile statului trebuie sa revina asupra acestei decizii si sa asigure acelasi numar de sectii de votare pentru romanii din diaspora cate au exista si la ultimul scrutin."

Pentru a subscrie la aceasta scrisoare va rugam scrieti la adresa cterhes@gmail.com

Pentru referinta, prezentam scrisoarea integrala in randurile ce urmeaza.


13 iulie 2012
Irvine, California


Catre
Domnul Crin Antonescu, Presedinte Interimar
Domnul Victor Ponta, Prim-Ministru
Domnul Andrei Marga, Ministru de Externe


Stimati reprezentanti ai Statului Roman,

In calitate de romani-americani ne raliem pozitiei ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Excelenta sa Mark Gitenstein, si ne exprimam profunda ingrijorare in legatura cu evolutia situatiei din Romania.

Stirile pe care le citim in presa, criticile internationale la adresa Romaniei fara precedent in ultimii 20 de ani, precum si mesajele conflictuale din partea reprezentantilor Statului Roman ridica mari semne de intrebare asupra directiei pe care a pornit-o Romania.

Ingrijorarea este acum alimentata si de mesajele contradictorii in legatura cu accesul la vot al romanilor din diaspora.

In trecut, domnul Crin Antonescu, actualmente presedinte interimar, a afirmat ca romanii din diaspora ar trebui sa voteze doar daca platesc o taxa in tara. Recent, domnul Marian Mocanu, reprezentantul PSD din Italia, a spus ca “diaspora nu ar trebui sa voteze la referendumul pentru suspendarea lui Basescu” si ca “vom cere suspendarea votului romanilor din diaspora si pentru alegerile parlamentare din Romania”. Intr-un comunicat public, PSD-ul s-a delimitat categoric - si bine a facut - de punctul de vedere “strict personal” al domnul Mocanu, afirmand ca dreptul constitutional la vot al romanilor din diaspora “nu va fi restrans sub nici o forma”.

Astazi, insa, am vazut comunicatul de presa al Ministerului de Externe din care reiese ca Guvernul Romaniei va reduce substantial numarul de sectii de votare pentru romanii din diaspora. Astfel, in Statele Unite, de exemplu, din 28 de sectii cate au existat in 2009, cu ocazia alegerilor prezidentiale, acum vor fi deschise doar 4 (patru) sectii de votare: la ambasada Romaniei din Washington DC si consulatele din New York, Chicago si Los Angeles.

Reducerea numarului de sectii de votare reprezinta in fapt o restrangere a dreptului la vot al romanilor din diaspora care ar dori sa voteze. Aceasta decizie este in contradictie cu asigurarile publice pe care le-ati facut ca dreptul romanilor din diaspora de a vota “nu va fi restrans sub nici o forma”.

Va solicitam pe aceasta cale sa reveniti asupra acestei decizii si sa deschideti cel putin acelasi numar de sectii de votare pentru romanii din diaspora cate au fost la alegerile prezidentiale din 2009, dand astfel cat mai multor romani cu drept de vot posibilitatea sa isi exercite dreptul constitutional de a vota.

Cu stima,

Pr. Chris Terhes – Misiunea Greco-Catolica “Sf. Ioan Botezatorul” Tustin, California;
      Presedinte Romanian Greek-Catholic Association
Pr. Calin Tamaian – Parohia Greco-Catolica “Sf. Maria” Los Angeles
Pr. Radu Titonea – Misiunea Greco-Catolica “Sf. Maria” New York
Dwight Luchian-Patton – Clipa Magazine
Vera Luchian-Patton – Clipa Magazine
Vasile Bertean – Cleveland, Ohio
Anca Longodor – Stanton, California
Ioana Ciupe – Anaheim, California
Ruxandra Cartianu – Los Angeles
Diana Voda – Los Angeles
Banita Alina – Stanton, California
Edu Daniel Cristian – Stanton, California
Mihai Jurcau – Denver, Colorado
Aurel Vlad – New York
Dan Paun – Costa Mesa, California

Lista de sustinatori ramane deschisa
---------------------------------------------------
Cei doritori pot semna scrisoarea la adresa: https://www.change.org/petitions/guvernul-romaniei-ministerul-de-externe-al-romaniei-deschiderea-mai-mult-sectii-de-votare-pentru-romanii-din-diasporaBookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page