Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tragedia poloneza, Acum 70 de ani a inceput razboiul...

Un razboi care la final avea sa insemne moartea a circa 60 milioane de oameni, alte milioane de mari mutilati, raniti si disparuti, precum si imense pagube materiale. La momentul inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial, Europa cunoscuse doar 21 de ani de pace dupa ce primul abia se sfarsise. O lectie de istorie din care, din pacate, omenirea si mai ales clasa conducatoare europeana nu invatase nimic dovedindu-se incapabila sa gestioneze o politica in care isi facusera loc revizionismul, revansismul, extremismul si rasismul, precum si dictatori ca Stalin, Mussolini, Franco, Hitler sau Horthy.

Pretextul si declansarea razboiului

Inca din martie 1939, la cererea imperioasa a lui Hitler, Marele Stat Major al armatei germane trecuse la elaborarea planului de atac impotriva Poloniei. Intrucat nu exista un pretext al declansarii unui razboi, „masina de dezinformare" germana l-a creat. La sfarsitul lui august 1939, un grup de detinuti germani de drept comun au fost eliberati din inchisori, iar apoi instruiti sumar in domeniul militar si imbracati in uniforme ale armatei poloneze, au trecut granita in Polonia sub comanda unor ofiteri de informatii din armata germana. De aici, din Polonia, au atacat postul de radio german de la Gleiwitz situat la granita polono-germana. Pretextul fusese creat... urma acum reactia. In dimineata zilei de 1 septembrie 1939, la ora 4,40, 63 de divizii germane (din care 6 de tancuri si 8 motorizate), au atacat Polonia pe doua directii principale. Practic, beneficiind si de sprijinul a 1.500 de avioane de lupta si bombardament, circa 1,5 milioane de soldati germani au atacat Polonia pe toata frontiera de Vest si partial de Sud. Riposta poloneza a fost modesta. Desi avea sub arme circa 1 milion de soldati, armata poloneza era slab dotata din punct de vedere tehnic, ea avand in componenta inca si la acel moment unitati de cavalerie, unitati la care alte armate din Europa renuntasera de mult timp.

Interventia sovietica si reactia anglo-franceza

Conform propriilor interese, cunoscute si de altfel si de germani, pe data de 17 septembrie 1939 statul sovietic a atacat Polonia dinspre Est. Incapabila sa faca fata razboiului pe doua fronturi, dupa o rezistenta eroica de 30 de zile, dar inutila dupa cum s-a dovedit la final, Polonia a incetat sa mai existe ca stat, ea fiind impartita intre Germania si URSS, fapt convenit intre cele doua state printr-un Tratat incheiat pe data de 28 septembrie 1939. Reactiile Angliei si Frantei – state care acordasera Poloniei garantii, inclusiv militare – au fost formale si ineficiente. Practic, dupa ce au condamnat razboiul si au somat Germania printr-o nota ultimativa sa-si retraga armatele de pe teritoriul polonez, Anglia si Franta n-au intreprins nimic concludent in ajutorul statului polonez. Si asta chiar daca pe data de 3 septembrie 1939, au declarat razboi Germaniei. Intre septembrie 1939 si mai 1940, Anglia si Franta nu au desfasurat nicio actiune militara impotriva Germaniei, perioada numita de istorici ca fiind „perioada razboiului ciudat".

Romania in sprijinul statului polonez

Singurul ajutor primit de Polonia a fost din partea statului roman, stat cu care la acel moment Polonia avea granita la Sud. Dupa infrangerea Poloniei, guvernul polonez a luat calea exilului spre Anglia, urmat fiind si de circa 100.000 de refugiati, civili si militari, toti acestia tranzitand Romania in drmul lor spre Occident. Se cuvine mentionat faptul ca si tezaurul statului polonez - adica 1.261 de lazi cu aur, in geutate de 82.403 kg - a tranzitat Romania, fiind apoi imbarcat pe vase, la Constanta si transportat in Anglia. Alte 51 de casete, totalizand 3.057, 450 kg. de aur au fost depozitate in subsolul Bancii Nationale a Romaniei fiind restituite Poloniei dupa razboi, mai precis pe data de 17 septembrie 1947. Se cuvine mentionat faptul ca dupa atacarea Poloniei, intr-un interval de timp foarte scurt, razboiul avea sa se extinda implicind sub o forma sau alta si alte state din Europa, dar si din alte parti ale mapamondului. Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, 9 mai 1945, avea sa insemne o noua reconfigurare a sferelor de interes si influenta a Marilor Puteri, precum si - dupa conciliabulele partial secrete de la Yalta - sacrificarea unei parti din Europa, facuta „cadou" URSS pentru aproape 50 de ani.

Nicolae BALINT

www.nicolaebalint.wordpress.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page