Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Între Corabia lui Noe si Vaporul Titanic   "Intra in corabie" Geneza 7, 1

Lumea corabiilor care au existat vreodata si care exista astazi este de necuprins in statistici, in multime, felurime si scopuri. De la barca unui sarman pescar facuta din trei scanduri carpite, pana la transatlanticele de pasageri sau portavioanele de azi, de la gaoacea din trestie si smoala in care Iochebed l-a pus pe Moise - copilul ei -  si i-a dat drumul pe Nil si pana la platformele oceanice, adevarate orase plutitoare, sa te tot incurci sau sa inveti despre corabii.
In vorbire spirituala insa, nu sunt decat doua feluri de corabii de cand lumea, CORABIA LUI NOE si TITANICUL. O corabie poruncita de Dumnezeu si una scornita de oameni. O corabie a ASCULTARII si o corabie a TRUFIEI. O corabie a SALVARII si o corabie a PIERZARII. Amandoua au fost aduse in atentia intregii omeniri, fiecare la timpul ei si cu invatatura de viata si moarte, chiar de viata si de moarte vesnica. Acum, cand amandoua sunt istorie deja, lectia predata in toate detaliile ei s-ar cuveni sa o stim si sa o traim.
Corabia lui Noe construita intr-o lume fara apa era un MONUMENT AL CREDINTEI, un locas in care omul sa se ascunda de furia valurilor pe care nu le vazuse niciodata. Titanicul, dimpotriva, intr-o lume a valurilor a fost facut pentru INFRUNTAREA valurilor. Umilinta si mandrie. La prima, Dumnezeu ii spune lui Noe cum s-o faca, si el, amatorul, ajutat de familia lui, o face intocmai, centimetru cu centimetru, fiecare colt, fiecare unghi, fiecare bolta. Lumea din jur e batjocoritoare, dar el nu da inapoi in pofida faptului ca nici un nor nu era pe cer. La cea de a doua corabie, crema ingineriei corabiene este la lucru, capitani de vase prin nastere din generatii de capitani de vase, oameni ai apelor si-au scaparat inteligentele pentru corabia viselor lor, profesionistii, care sa fie mai presus de natura si fara de Dumnezeu facatorul naturii.
La corabia lui Noe nu subscrie nimeni. Inca doua lemne de chiparos unul langa altul, inca o galeata de smoala care le uneste, inca o camaruta gata. 120 de ani.  Aproximativ 37.570 zile lucrate si 6.260 Sabate in care s-au odihnit. Cati au subscris cu fonduri la construirea Titanicului? Care mai de care. Cati au lucrat? Multi, foarte multi. Cati ani? Mult mai putini. Zi si noapte. Fara Sabate. Sa fie gata repede. La prima corabie era vorba de "indelunga rabdare a lui Dumnezeu", la a doua, de "graba aratarii iscusintei omenesti". In prima n-a venit sa intre nimeni, desi invitatia se facea in fiecare zi intrarea fara plata, pentru a doua biletele erau vandute cu mult inainte. In corabia lui Noe animalele si pasarile au intrat perechi unele dupa altele, asezandu-se cuminti inauntru, fiecare dupa instinctele lor. Pe Titanic, imbarcarea a fost o demonstratie a bogatiei, modei, a performantei. Sapte zile corabia lui Noe a stat pe uscat cu o aiureala de batjocoritori imprejurul ei ca intr-o nebunie a lumii. Din prima clipa Titanicul si-a dat drumul pe ape in aplauzele multimii de afara si a celei dinauntru. O altfel de nebunie a lumii. Corabia lui Noe nu avea carma. Cum o vei conduce tata, or fi intrebat fiii lui. Si a inceput sa ploua si Noe si-a strans familia intr-un colt al corabiei si au ingenuncheat in rugaciune.  O corabie fara de carma si fara de vasle. O conducea Dumnezeu, de pe tronul Sau. Carma era acolo. Noe facuse destul. Facuse tot ce-i spusese Domnul. Acum, avea grija inauntru de ai lui si de vietuitoarele din ea.  Cu totul alta era parada epoletilor pe Titanic.
Si poate Iafet, mai tanarul fiu al lui Noe, uitandu-se pe fereastra corabiei, a strigat speriat: "Tata, ce ne facem, vine spre noi un val cat un munte", si Noe i-a raspuns: "Fii linistit, fiule, Domnul va avea grija".  Poate nu la fel de speriat, dar ingrijorat, pe Titanic, unul din oamenii de la posturile de observatii a spus capitanului: "Capitane, in fata noastra este un munte de gheata urias, sa-l ocolim". Muntele de gheata nu era insa mai mare ca mandria capitanului si el a raspuns: "Inainte cu toata viteza! Titanicul este mai puternic decat orice munte de gheata". Cate zile a mers corabia lui Noe pe apele dezlanutite peste toata fata pamantului? Citim in Geneza capitolul 8.  Apoi, vietuitoarele si Noe cu familia sa au abandonat corabia pe muntele Ararat si au populat un pamant uscat de suflarea lui Dumnezeu sub semnul curcubeului. Cate zile a durat Titanicul pe apele oceanului? Cati au murit? Cati au spravietuit? Cum?  Stiti toate acestea mai bine decat mine.
Cercetatori curiosi sau vrand sa invete ca si noi din lectiile istoriei, cauta corabia lui Noe pe un varf de munte si Titanicul pe un fund de ocean.
Ca simbol, doua corabii pentru fiecare suflet de pe pamant, inclusiv pentru noi. Corabia lui Noe, corabia credintei in Dumnezeu si a ascultarii de EL, corabia salvarii, si Titanicul, corabia mandriei omenesti si a increderii omului in puterea proprie desprins de Dumnezeu si impotriva Lui, corabia pierzarii. In care este de intrat? Pentru fiecare suflet pierdut la scufundarea Titanicului, o mare parere de rau. Ce fel de "sarbatoare" a fost cea de curand, dupa o suta de ani de la tragica istorie? Pe cand o sarbatoare in amintirea Corabiei lui Noe?

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page