Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

George ROCA prezinta: ICR, FIAT LUX !Distinsi prieteni!

Devenim din ce in ce mai confuzi! Pe cine sa credem oare!? Am primit de curand (concomitent) doua e-mailuri (vezi mai jos data si ora trimiterilor!) in care se dezbate problema ICR si a conducatorului ei!

Ei, acum vine dilema! Eu, aici in Australia, la Sydney, sunt total rupt de realitatea de acasa... Nu traiesc „politica de matca” decat prin intermediul spatiului virtual! Si nu avem (inca!!!) niciun ICR pe teritoriul acestui continent ca... sa ma edific. De aceea nu stiu pe cine sa cred, cu cine sa agreez? Atasez cele doua mailuri, unul pro si  unul contra! Poate cineva sa faca lumina!? Cu argumente va rog! Cu cine tinem? Cu cine sa votam? Cu DA sau cu NU !? Care capra trebuie sa piara? A domnului prim-ministru Ponta, sau a domnului presedinte Basescu!?

Nota: Vedeti, d'aia avem noi inca regina acilea in Tara Cangurului!

george roca
de trei decenii stabilit la
Sydney, Australia
marti, 19 iunie 2012
------------------------------------
PS. Parol ca acest e-mail nu este un sabotaj impotriva nici unei tabere! Doar vreau... Fiat Lux! Adica, sa se faca lumina in aceasta disputa... Sa fim lamuriti!

PS2. Desigur ca am modificat adresele de mail ale celor doua trimiteri pentru a nu se ascuti sabiile...
------------------------------------

From: Pavili newsletter@paviline.org

Sent: Monday, June 18, 2012 9:53 PM
Subject: Scrisoare deschisa Primului Ministru privind ICR

Catre Guvernul Romaniei
Primului-Ministru, domnul Victor Ponta,

Organizatia noastra, considerata de presa internationala drept una dintre cele mai importante organizatii culturale independente din Europa Centrala si de Est, utilizeaza trei instrumente pentru promovarea culturii si artei contemporane romanesti in intreaga lume: revista PAVILION (care apare de aproape 13 ani), BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti, aflata la cea de-a cincea editie si PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana, intamplator situat peste drum de biroul dumneavoastra.

Prin aceasta scrisoare deschisa, ne manifestam indignarea si consternarea fata de adoptarea OUG 27/2012 prin care are loc trecerea, deloc laudabila, a Institutului Cultural Roman de sub patronajul Presedintiei, sub cel al Senatului Romaniei. Argumentatiile acestei decizii, de depolitizare a ICR, sunt puerile si ridicole in contextul in care Institutul Cultural Roman este singura institutie romaneasca care a reusit promovarea valorilor autentice ale culturii romanesti in strainatate, netinand cont de niciun criteriu sau argument politic. Decizia Guvernului condus de dumneavoastra afecteaza nu numai activitatea ICR, dar intreg spectrul artistic si cultural romanesc are de suferit, fortand actorii scenei culturale sa devina slugile unui sistem politic imatur, bolnav, corupt si indreptat spre folosul propriu. Este evident ca decizia de schimbare a statutului ICR este o decizie politica dar, va rugam, domnule Prim-ministru, tineti aceste jocuri murdare doar pentru scena politica din care faceti parte.

Este inadmisibil si iresponsabil ca dupa 22 de ani, viata publica romaneasca sa fie condusa sub semnul acelorasi animozitati politice, interese personale si jocuri de culise. ICR este parte din EUNIC (reteaua institutelor culturale din Uniunea Europeana), iar locul sau aici este foarte bine stabilit si castigat pe drept. Conducerea ICR pune la dispozitie publica un raport anual de activitate de unde puteti afla toate detaliile legate de organizarea, functionarea, proiectele insitututiei, precum si modul in care au fost folositi banii publici.

Prin aceasta ordonanta se produce o involutie nepermisa a institutiei, riscand ca aceasta sa redevina un focar de promovare a valorilor discutabile, a unei culturi traditionale si inchistate in detrimentul accentului culturii contemporane. Daca patronajul Presedintiei era doar unul simbolic, cel al Senatului este clar unul politic si aservit unei decizii luate de o majoritate politica. De asemenea, formularea OUG 27/2012 da posibilitatea ca viitorul presedinte al ICR sa fie membru al unui partid politic. Asemenea tentative au mai avut loc si in trecut cand conducerea Administratiei Fondului Cultural National, apolitica la acea vreme, a fost inlocuita cu membri PSD.

Semnatura Ministrului Culturii, Mircea Diaconu, atasata acestei OUG ne arata destul de clar pozitia si directia spre care va merge acest minister sub conducerea domniei-sale, demonstrand ca se apeleaza la razbunari politice, nepotisme, favoritism, alocare discretionara a banilor si resurselor dar, cu parere de rau va anuntam, ca de data aceasta nu vom mai sta cu mainile in buzunare asteptand o schimbare, ci vom proceda chiar noi la ea, prin toate masurile legale posibile, incepand cu contestatrea in justitie si terminand cu apelul la Curtea Costitutionala.

Va cerem sa reveniti fara intarziere asupra deciziei luate, sa revocati OUG 27/2012 si sa atrageti atentia Ministrului Culturii ca Romania nu este Teatrul Nottara. In felul acesta veti dovedi ca promisiunile dumneavoastra nu sunt la fel ca cele ale inaintasilor nedemni de functia de Prim-Ministru si ca sperantele intr-o stanga demna si coerenta nu sunt zadarnice.

In speranta unei demne ratiuni,

prof. Eugen Radescu
prof. Razvan Ion
co-fondatori
co-directori

BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internationala de Arta Contemporana
PAVILION - jurnal de cultura si politica
PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana

------------------------------------------

 ---------- Forwarded message ----------
 From: "VIGIL" vigil...@yahoo.com
 Subject: Patapievici, Basescu, MR Ungureanu si intelectualii cu PAPIONUL
 Date: Jun 18, 2012 10:30 PM

 "Papionul"  a devenit simbolul celor care urasc, denigreaza si tradeaza Romania si poporul roman. Printre figurile cele mai represzentative ale acestiui SIMBOL sunt Basescu - cel cu flota si cu muntii -, MR Ugureanu -cel cu closca cu pui adica cu tezaurul Romaniei si doctorate in religii straine! si fireste Patapievici!...da-s mai multi!...in fruntea lor se afla Ungureanu cel ales de Basescu sa-i continue opera de distrugere a Romaniei!

Toti cei care si-au pus "papionul" sa apere un denigrator al Romaniei si poporului roman nu sunt diferiti de cei mai sus mentionati! vai de mama lor de artisti! Ma intreb de ce intelectualitatea romana - daca cumva Romania a avut si mai are intelectualitate -  tace!  LASITATE!

Vigil

material primit pe internet de la cunoscuti, felicitari autorului:
 
 Horia Roman Patapievici (nascut 18 martie 1957 in Bucuresti) este un scriitor, fizician, filosof si eseist roman contemporan. Din anul 2005 detine functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. Este fiul lui Denis (Dionosie) Patapievici, ajuns dupa al doilea razboi mondial membru al Partidului Comunist Austriac, apoi al Partidului Comunist Roman (PMR, la acea data), director al Directiei Circulatie Monetara la Banca Nationala si reprezentant al Romaniei la CAER.

Si acum, iata opiniile presedintelui "Institutului Cultural Roman" despre Romania si romani, despre Cultura si limba romana:

GEOGRAFIA ROMANIEI:
„Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

POPULATIA ROMANIEI:
„23 de milioane de omuleti patibulari."
(din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag 53)

„Un popor cu substanta tarata. Oriunde te uiti, vezi fete patibulare, ochi mohorati, maxilare incrancenate, fete urate, guri vulgare, trasaturi rudimentare."
(din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.34)

„Romanii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cat o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag. 64)

LIMBA ROMANA:
„Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau... sa o folosim numai pentru injuraturi..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.64)

ISTORIA ROMANILOR:
„In toata istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cand i-au lasat romanii pe daci in forma hibrida stramoseasca, ne-au luat in urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa, daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne inecam, asa temeinic au facut-o”.

Demnitatea noastra consta in a ridica mereu gura zvantata iar ei reincepeau: ne zvantam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfarsit.

„Apoi ne-au luat la urina rusii, care timp de un secol si-au incrucisat jetul cu turcii, pe care, in cele din urma, avand o basica a udului mai mare (de, betiile...) i-au dovedit."
(din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)

CULTURA ROMANILOR:
„Puturosenia abisala a statutului suflet romanesc... spirocheta romaneasca isi urmeaza cursul pana la eruptia tertiara, subreptice, tropaind vesel intr-un trup inconsient, pana ce mintea va fi in sfarsit scobita: inima devine piftie iar creierul un amestec apos."
(din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag49)

„Cu o educatie pur romaneasca nu poti face NIMIC."
(Din "Politice" de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.56)

„Romania are o cultura de tip second hand"
a enuntat intr-o emisiune televizata. (dupa Viorel Patrichi in Revista "Rost" nr.24/ 2005)

VIITORUL ROMANIEI:
„Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana."
(dupa Viorel Patrichi in Revista "Rost" nr. 24 / 2005)

CELE de mai sus se pot verifica in partea intaia a volumului "POLITICE" aparut in 1996 la Editura Humanitas. Citate si in Revista "ROST" NR.24/ 2005.

Mai oameni buni!
Acest „intelectual" este platit din banii nostri!!! si in loc sa pasca undeva pe un camp, el este presedinte al Institutului Cultural Roman.
-------------------------
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page