Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ANUL 2012! CORABIA LUI NOE SI BISERICA LUI HRISTOS ÎN SALVAREA LUMII
de Preot Aurel Sas

„Atunci a zis Domnul Dumnezeu catre Noe: „Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant. Tu insa fa-ti o corabie de lemn de salcam. In corabie sa faci despartituri si smoleste-o cu smoala pe dinauntru si pe din afara” (Facere 6, 13-14).
„Pentru ca plata pacatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viata vesnica, in Hristos Iisus, Domnul nostru” (Rom. 6, 23).
„… Pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18).
„Iar oamenii s-au mirat, zicand: Cine este Acesta ca si vanturile si marea asculta de El?” (Matei 8, 27).


Mesajele biblice de mai sus sunt de o mare actualitate in vremurile noastre, venind ca un strigat de desteptare a popoarelor lumii in Noul An 2012, spre iluminarea divina din Sfintele Scripturi si nu intunecarea din filosofiile inselatoare ale lumii: „Luati aminte sa nu va fure mintile cineva cu filosofia si cu desarta inselaciune din predania omeneasca, dupa intelesurile cele slabe ale lumii si nu dupa Hristos” (Col. 2, 8).
Astfel, toate popoarele lumii, toate institutiile, familiile si toate sufletele la inceput de An Nou isi fac noi planuri de viata si se gandesc la calatoria in Noul An cu ceva tot mai sigur pentru ca a crescut nesiguranta vremurilor. Tot asa si-or fi facut planuri si popoarele si oamenii din vremea dinainte de potop, numai Noe nu si-a facut planuri ci a pregatit Corabia salvarii pentru ca Dumnezeu l-a gasit numai pe „el drept si neprihanit” (Facere 6, 8-9) si i-a zis: „Sosit-a inaintea fetei Mele sfarsitul a tot omul, caci s-a umplut pamantul de nedreptatile lor, si iata Eu ii voi pierde de pe pamant. Tu insa fa-ti o corabie de lemn de salcam. In corabie sa faci despartituri si smoleste-o cu smoala pe dinauntru si pe din afara” (Facere 6, 13-14).
Cand Corabia era gata si a venit ziua potopului, Dumnezeu in purtarea de grija a zis, catre Noe: „Intra in Corabie tu si casa ta, ca in neamul acesta numai pe tine te-am gasit drept inaintea Mea” (Facere 7, 1), si i-a mai zis: sa ia cu el din toate vietuitoarele pamantului perechi de parte barbateasca si femeiasca (Facere 7, 2-9). Asa a salvat Dumnezeu continuarea omenirii pe pamant dupa potop, prin familia lui Noe cu fiii lui, si a vietuitoarelor, prin cele salvate in Corabie, caci toate celelalte din univers au murit, pentru ca apele potopului au crescut pe pamant 150 de zile (Facere 7, 21-24).
In vremurile noastre de dupa potop, Dumnezeu in providenta Sa divina pentru mantuirea lumii, vine la toate popoarele si zice: intrati in corabia Bisericii Fiul Meu, Iisus Hristos pe care: „nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18), ca sa fiti salvati la revarsarea valurilor potopului de pacate pe care le grabiti sa vina peste voi, pentru ca nu vreti sa va intoarceti la Mine: „Intoarceti-va la Mine, si veti fi mantuiti toti cei ce sunteti la marginile pamantului! Caci Eu sunt Dumnezeu, si nu altul” (Isaia 45, 22). „Intoarceti-va la Mine, si Ma voi intoarce si Eu la voi, zice Domnul ostirilor. Dar voi intrebati: In ce trebuie sa ne intoarcem?” (Maleahi 3, 7). Asa vorbeste Domnul ostirilor: Intoarceti-va de la caile voastre cele rele, de la faptele voastre cele rele! Dar n-au ascultat si n-au luat aminte la Mine, zice Domnul (Zaharia 1, 4). Iar Mantuitorul Hristos cheama popoarele la El, ca Fiu al lui Dumnezeu, zicand: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara” (Matei 11, 28-30). Ferice de cei care vor urma chemarea Domnului anul acesta si vor intra in corabia Bisericii lui Hristos.

Despre popoarele si neamurile inainte de potop
Stimate cititorule, te invit sa facem o incursiune binecuvantata in Sf. Scripturi si sa vedem ce ne vor descoperi Scripturile despre popoarele inainte de vremurile potopului, din timpul lui Noe, si salvarea prin Corabie, anuntata de Dumnezeu.
Iar in a doua parte, vom vedea despre salvarea unica a lumii prin corabia Bisericii lui Hristos, pana la a Doua Lui Venire. Nu voi cauta sa aduc prezentari in acest articol privind viata economica a popoarelor din timpurile acelea sau alte aspecte, ce ne-ar placea noua, ori numarul populatiei din vremea aceea, caci ar fi oricum relative, ci voi aduce revelatiile Sf. Scripturi privind viata morala si imorala a popoarelor de atunci, care in lumina revelatiilor biblice din partea lui Dumnezeu, vom vedea cum au condus la potop, la stoparea vietii omului pe pamant!
Exemplu in aceasta directie este terminarea vietii populatiei oraselor Sodoma si Gomora (Facere 8, 24-29), unde nu se mai gaseau nici zece persoane cu viata morala, ca Dumnezeu sa mai poata continua existenta celor doua orase (Facere 18, 32). Erau numai sase persoane, Lot cu femeia lui, cele doua fete ale lui Lot cu barbatii lor (Facere 19, 12-17), care nu realizau o balanta. Prin oprirea vietii in Sodoma si Gomora vedem ca Bunul Dumnezeu a dat o noua lectie omenirii, dupa potop, de terminare a vietii omului, cand ajunge la o decadere imorala in pacat, care conduce la dezumanizarea lui, pentru a salva pervertirea mai departe.
Ceea ce descopera Scripturile este ca popoarele dinainte de potop erau numeroase. Ele veneau din Adam si Eva si din urmasii fiului lor Cain, care omorase pe fratele lui Abel (Facere 4, 1-24). Dupa moartea lui Abel, Adam cu Eva au mai avut copii pe Set, care a avut urmas pe Enos si din acestia oamenii au inceput a chema numele Domnului Dumnezeu (Facere 4, 25-26). Capitolul 5 din Cartea Facerii prezinta neamurile de la patriarhul Adam la Noe, printre care se aminteste de Enoh, care a trait treisute saizeci si cinci de ani si a umblat inaintea lui Dumnezeu cu neprihanire si astfel Dumezeu l-a luat la cer (Facere 5, 22-24). Ca Enoh a mai fost luat la cer si proorocul Ilie (4 Regi 2, 1-11), ce vor veni in vremurile din urma sa se lupte cu antihrist.
Din revelatia Scripturilor vedem ca urmasii lui Adam, prin fiul sau Set si Enoh, au chemat numele Domnului Dumnezeu, dar urmasii lui Cain, care omorase pe fratele lui Abel, nu chemau numele lui Dumnezeu, deoarece Cain adusese blestemul asupra lui (Facere 4, 11), cand l-a omorat pe fratele lui Abel (Facere 4, 8). Blestemul se transmite in urmasi prin generatii pana la al treilea si al patrulea neam (Deutronom 5, 9). Lungimea vietii oamenilor pe pamant inainte de potop se poate vedea din varsta diferitelor persoane prezentate de relatarile biblice in lungimea vietii lor de atunci. Oamenii au inceput sa se inmulteasca, nascandu-li-se fiice pe care, vazandu-le oamenii ca sunt frumoase, le-au luat de sotii (Facere 6, 1-2), ca sa-si faca familii, ca stramosii lor Adam si Eva (Facere 2, 21-24), dar nu au respectat legile lui Dumnezeu.
Standardul de viata al populatiei pamantului din acele timpuri era destul de ridicat, pentru ca descoperirile biblice vorbesc de la inceput, cand Cain a construit un oras cu numele fiului sau Enoh (Facere 4, 17). Urmasii lui Set de la Adam, care chemau numele Domnului Dumnezeu, erau lucratori de pamant, cum se mentioneaza la nasterea lui Noe, ca el va fi lucrator de pamant spre mangaiere (Facere 5, 29). Aceste binecuvantari au venit pentru ca mila lui Dummnezeu este mare si tine in veac (Psalm 135, 26). Insasi construirea Corabiei de catre Noe dovedeste o stare avansata in diferite constructii.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page