Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1040)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Pentru fiecare  problema complexa, cu care ne confruntam, intelectualul de prima marime H.L. Mencken ne-a asigurat ca exista un raspuns clar, simplu si gresit! (For every complex problem, there is an answer that is clear, simple and wrong.) Pana nu vom deveni familiari cu sensul axiomei lui David Russell, ca "traim in lumea Newtoniana a fizicii lui Einstein, condusa dupa logica lui Frankenstein" (We live in a Newtonian world of Einsteinian physics ruled by Frankenstein logic) nu vom realiza ca "guvernul nu este decat o mare fictiune, prin care fiecare se straduieste sa traiasca pe cheltuiala altora" - Frederic Bastiat.
Avem o multitudine de "semnale de alarma", trase de genii cerebrale, preocupate in exclusivitate de binele Cetatii - sensul Aristotelic - pe care le ignoram cu nonsalanta, in schimb ne plecam urechea la tot felul de … pretinsi, a caror singura caracteristica este ca nu stiu nimic. Stephan Rechtschaffen, fondator al lui Omega Institute for Holistic Studies, ne-a atentionat ca "anticipam ceea ce urmeaza sa vie, dupa care ignoram ceea ce este deja aici".(We anticipate what’s to come, then ignore what’s actually here.)
Ca niciodata, in tumultuoasa istorie a omenirii, se potrivesc perfect cuvintele presedintelui Thomas Jefferson, referitoare la faptul ca avem mai multe mecanisme guvernamentale decat este necesar, prea multi paraziti care traiesc din munca celor harnici. (I think we have more machinery of government than is necessary, too many parasites living on the labor of the industrious.). Chiar nimeni nu-si mai aminteste de cuvintele aceluiasi presedinte, care a afirmat ca toata autoritatea apartine poporului - all authority belongs to the people.
 America are revoltator de multe probleme, care necesita maximum de atentie si implicarea neconditionata a factorilor decizionali. Economia este la pamant, somajul a atins cote alarmante, serviciile sociale sunt falimentare, cheltuielile guvernamentale sunt exorbitante, razboiul impotriva terorismului este… cum este, iar pe noi – ma refer la guvern - ne preocupa orientarea sexuala a cca. 5 milioane de oameni. Dragilor, o aritmetica elementara accesibila si celor cu nivel educational oprit undeva intre cifrele 0 si 4 si nu geniilor ca voi, trecute pe la Yale, Princeton sau Harvard, ne arata ca ei reprezinta doar 1,7% din populatia USA. Orice minte rationala ar avea drept prioritara problema majoritatii, care se cifreaza la 98,3%. Dar cui sa ceri acest lucru, ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Dar pentru a distrage atentia idiotilor utili de la adevaratele probleme ale tarii, creezi probleme inexistente. Intr-un anterior Stanley Kramer va avertizam ca cea mai mare problema cu care ne confruntam o constituie cresterea rapida a intruziunii guvernului in viata noastra privata. Dar asa cum ne-a avertizat primul presedinte al Americii, George Washington, guvernul nu este elocventa, este forta. Ca si focul, este un slujitor periculos si un stapan infricosator.
Ca niciodata Big Brother - Guvernul USA este din ce in ce mai preocupat de supravegherea noastra. Mai nou, spre a fi sigur de reusita, celebrele Drones - avioane fara pilot, folosite in Afganistan si Irak pentru spionarea si eliminarea insurgentilor au fost aprobate de FAA - Federal Aviation Administra-tion, pentru a intra in dotarea organelor de Law Enforcement Americane - Politie. De acum putem fi siguri ca totul va fi monitorizat, inclusiv cele mai intime activitati, adeverindu-se la maximum motto-ul pe care-l am inscriptionat pe una din hainele mele: "In God we trust; all other we monitor" (In Dumnezeu avem incredere; pe toti ceilalti ii supraveghem). Oricum, din punct de vedere economic, masura este complet justificata; un elicopter al Politiei putand ajunge la 3 milioane de dolari, in timp ce un Drone costa undeva intre 20.000 - 30.000 de dolari. In urmatorii ani, va puteti astepta ca pana la 30.000 de asemenea aparate, sa fie la curent cu activitatea noastra cotidiana, materializandu-se cele anticipate de George Orwell si regasite in nuvela "1984".
De ce a mai fost nevoie de Drone, numai Dumnezeu stie. Spre a va reimprospata memoria, asaltata cu tot felul de inutilitati de catre Big Brother, va reamintesc ca dupa 11 Septembrie 2001, s-au creat 263 de organizatii implicate in lupta impotriva terorismului. Organizatiile de Intelligence au un buget de 75 de miliarde dolari, care depaseste bugetele cumulate ale tuturor organizatiilor similare din lume. S-au construit 33 de complexe, care adapostesc "crema" organizatiilor de resort americane, pe o suprafata de 17 milioane de square feet, echivalentul a 3 cladiri ale Pentagonului si 22 cladiri ale U.S.Capitol - Cladirea Capitoliului. S-a creat Departamentul de Homeland Security, care dispune de 230.000 de  angajati. In plus, deloc de neglijat, 30.000 de persoane sunt angajate in exclusivitate de a asculta zilnic, ceea ce noi ne conversam la aparatul inventat de Alex Graham Bell, inca din 1876. Deci, dragilor, va asigur ca si un fulg de pasare nu va scapa ochiului vigilent al guvernului.
Parafrazand pe Mihaly Czikszent Mihalyi, profesor de psihologie, emigrat in urma cu peste 50 de ani din Ungaria, "cu cat se cunosc mai mult sentimentele noastre, cu atat vor fi mai usor exploatate". Si, va asigur, ca se cunoaste totul despre fiecare dintre noi, confirmandu-se preceptul Biblic ca nu este nimic ascuns ca sa nu fie descoperit si nimic tainuit care nu va fi cunoscut. (For there is nothing cover, that shall not be revealed; and hid, that shall not be known). Pentru amatori citatul poate fi regasit la Mat.10:26, Marc 4:22, Luc.8:17.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page