Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LA MÂNA LUI CRONOS

Gabriela Gentiana GROZADesi nascuta prahoveanca
Am sustinut ca sunt clujeanca,
Dar un tantar m-a dat de gol:
…In sange mi-a aflat petrol!


La intalnirile mele cu elevii din Cluj sau din Tinca, preocupata fiind de clipa prezenta, rareori ma gandesc la eleva care am fost odinioara. Anul acesta insa, la cea mai recenta sedinta a cenaclului „Poesis’’, pe 11 mai, am avut senzatia ca retraiesc unul dintre acele momente irecuperabile, ale atmosferei pe care o crea cu atata pasiune dascalul  de limba si literatura romana, dirigintele meu, Constantin Enciu. Ii datorez formarea mea ca iubitoare de cuvantul scris. Ii sunt recunoscatoare ca a intuit talentul pentru creatie la vremea adolescentei mele, inflacarand luminita ce astepta sa fie dezvaluita. Erudit, cunoscut meloman, a stiut sa picure, fara sa pregete, din preaplinul fiintei lui, adolescentei care am fost candva. La initiativa colegilor de liceu ploiesteni, ne-am intalnit la implinirea a 50 de ani de la terminarea Liceului „Mihai Viteazul’’. Domnul profesor Constantin Enciu, acum venerabil nonagenar, a fost alaturi de noi la agapa. Dumnealui se poate mandri cu o seama de fosti elevi pe care i-a educat si care au devenit la randul lor dascali. Din clasa noastra eu si Mihai Litinschi am devenit profesori si scriitori.
Am plecat in 1988 din Ploiesti la Cluj-Napoca unde locuiesc in prezent. Aici  am avut privilegiul sa o intalnesc in 1994 pe Irina Petras, care m-a „descoperit’’ ca poeta.  Fusese  invitata la  aniversarea a 75 de ani de la infiintarea Liceului „Regina Maria’’, azi Colegiul National „George Cosbuc” la care eram profesoara de biologie. „Din intamplare’’ statea chiar langa mine in Sala Festiva a liceului si m-a intrebat: „Cine scrie aici, poezie?’’ Debutam atunci editorial  cu volumul de versuri „Pe punte… peste punti’’ sub pseudonimul Gentiana, editata la Imprimeria Filaret din Bucuresti. Cartea am scris-o in preajma aniversarii Colegiului dar parca n-as fi vrut parca sa „ies in fata’’. Am aflat apoi despre Irina Petras ca este un critic literar redutabil, o scriitoare dotata cu mult har. Am batut calea scrisului pana azi, urmandu-i  cu grija deosebita sfaturile pentru care ma simt onorata.
|i cum mana lui Cronos in dirijarea orchestrei astrale nu iarta pe nimeni, in ziua de 10 mai anul acesta aveam sa traiesc un alt moment parca aranjat de pronia divina. „Zilele Lucian Blaga” au debutat la sediul Filialei Cluj a USR cu prezentarea cartilor fizicianului filozof Basarab Nicolescu. In 1959 am reprezentat amandoi  scolile noastre: el, „Liceul I.L.Caragiale” eu, „Liceul Mihai Viteazul”, ambele din Ploiesti, la un concurs „Drumetii veseli” cu tema „A.S. Puskin in literatura si muzica’’, transmis la radio in toata tara. Adversarul meu s-a dovedit de pe atunci un elev special. O inteligenta sclipitoare, o capacitate de memorare uluitoare. Cu tot efortul echipajului nostru el a situat prin prestatia personala scoala de la care provenea, cu putin peste scoala noastra. Am obtinut ambele licee premii dar si o excursie de cateva zile la Paltinis Sibiu intr-un cadru natural deosebit.
La prezentarea cartilor lui cu ocazia aniversarii poetului filozof din Lancram, m-am privit in adancul fiintei mele si am socotit ca anii care ne-au imbratisat  pe noi, cei doi ploiesteni aflati in miraculosul „Cluj literar”, n-au trecut zadarnic. I-am amintit lui Basarab Nicolescu de concursul din urma cu peste 50 de ani. Atunci cand  el, „copilul minune”, a castigat in acelasi an, 1959, prima Olimpiada Internationala de matematica dar si olimpiada de literatura… Evolutia ulterioara avea sa confirme existenta in profilul sau al unui genotip care apare odata la cine stie cati ani la o fiinta omeneasca… Azi e recunoscut pe plan mondial pentru lucrarile sale indeosebi intr-un domeniu nou, al Transdisciplinaritatii. Are o biografie demna de o personalitate majora.
 In  volumul „De la Isarlik la Valea Uimirii’’ aparut la Editura Curtea Veche, Bucuresti 2011, scrie cu veneratie despre dascalii care l-au indrumat si au contribuit la dezvoltarea intelectului sau  iesit din comun, fiind azi o personalitate de folos pe plan international.

A strabatut Valea Uimirii
Si-i stralucit fizician
Si filozof al omenirii
In templul sfant olimpian…


Mi-a oferit cu generozitatea-i caracteristica si cu modestie un autograf: „Prahovencei, fostei mele colege, minunatei doamne Gabriela Gentiana Groza, cu bucuria reintalnirii peste timp, in omagiu, Cluj, 10 mai 2012’’. La randul meu l-am invitat in lumea fermecata a copilariei oferindu-i cartea mea de versuri: „Marea copilariei’’ aparuta in 2011 la editura „Dacia XXI” Cluj, chezasie a intalnirii noastre benefice la o jumatate de secol distanta…

Gabriela Gentiana GROZA
Cluj-Napoca
mai 2012


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page