Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romanul "Vizuina" de Norman Manea, publicat în SUA


Romanul "Vizuina", al scriitorului Norman Manea, aparut in 2009, este publicat in Statele Unite ale Americii, intr-o traducere in limba engleza realizata de Oana Sanziana Marian, sub titlul "The Lair", conform unui material publicat de cotidianul New York Times.
In eseul 'Against Simplification', publicat in urma cu un an, Norman Manea aducea in discutia faptul ca in America de Nord traducerile literare sunt foarte rare si explica aceasta raritate prin faptul ca "aceste carti de import sunt considerate a fi prea complicate, ceea ce reprezinta un alt mod de a spune ca literatura ar trebui sa se ocupe de lucruri simple, intr-o maniera simpla, supusa legilor consumismului, cu trucurile sale de prezentare, accesibilitate, reclama si lejeritate".
Romanul 'The Lair' a fost publicat in SUA in cadrul colectiei Margellos World Republic of Letters, de catre Universitatea Yale, iar conform New York Times, nimeni nu-l poate acuza pe Manea ca s-ar fi abandonat placerilor consumismului in cautarea unei audiente. Romanul 'The Lair' este pe alocuri evident, mereu autoconstient si uneori enervant de complex si de provocator.
Cucerit de 'nonsensul si de bunavointa' dar si de libertinajul din New York, Norman Manea critica acid cultura americana pentru simplificarile sale anistorice, pentru monetizarea tuturor schimburilor interumane, si pentru ceea ce tot el identifica drept "tirania pragmatismului".AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page