Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ROMÂNIA ÎNTRE SCUTUL AMERICAN ANTIRACHETA si KATIUSA RUSEASCA. TIMP SI DESTINMiercuri 6 Iunie 2012, in Aula Bibliotecii Academiei Romane – sub inaltul patronaj al Marelui Priorat al Ordinului Suveran al Sfantului Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta – (Marele Prior Florin Adrian  Secureanu), Fundatia Dacia Brasov – Presedinte Liviu Pandele si Asociatia Culturala „Romania in Lume” – Presedinte executiv Gheorghe Dragomir, a avut loc lansarea cartii „ROMANIA INTRE SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN SI KATUSA RUSEASCA. TIMP SI DESTIN”  a scriitorului Gen. Bg. (r) GHEORGHE DRAGOMIR urmata de vernisajul de pictura de la Colegiul NICOLAE TONIZA.

    Au luat cuvantul: Academician Bogdan Alexandru, Liviu Pandele dr. in Istorie, Mircea Brenciu membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, realizator de programe TV, Alexandru Luca – Directorul Liceului de menegiment „DACIA” din Chisinau, Corneliu Sherban Popa – om de cultura aleasa, membru  „la Maison des Arts Rive-Sud” – Canada si scriitorul-compozitor Marin Voican-Ghioroiu.
Atmosfera academica si discursul invitatilor mi-a dat prilejul sa aduc la cunostinta auditoriului cele mai semnificative probleme ridicate de autor in remarcabila carte „Romania intre scutul antiracheta american si katusa ruseasca. Timp si destin”.

     Daca omenirea a uitat de nenorocirile celui de al Doilea Razboi Mondial, unde au pierit peste 35 de milioane de vieti omenesti, astazi a venit timpul, asa cum ne infatiseaza realitatea politica a unei Europe ravasita de conflicte politice, economice, geo-strategice si militare, etc. ilustrul autor ge. br (r) Gheorghe Dragomir care da solutii concrete pentru a fi urmate de guvernele, parlamentele si societatea civila, oameni de cultura si arta, lojile masonice... ca sa apeleze la armele diplomatiei si intelepciunii de-a gasi caile unei paci durabile, a intelegerii intre vecini si a convietuirii in armonie deplina cum si in Biblie ni se spune: „Iubeste-ti aproapele”.
In copilarie, dupa ce a luat sfarsit pustiitorul razboi, preotul Cezar Radulescu din satul meu GHIOROIU, in fiecare Duminica, la sfanta slujba, se ruga cu lacrimi in ochi spunand: „Doamne, Dumnezeule!...  lumineaza mintile oamenilor si introneaza pacea pe pamant”.
     In randurile acestei carti, strabatuta de geniul creator al unui mare iubitor de patrie, limba, traditii si obiceiuri, inzestra de marele Creator al Universului, am gasit cheia de bolta a unei intelepte indrumari de-a nu precupeti nici timp, nici eforturi in a restabili armonia cu marele vecin de la Rasarit si a conlucra pentru o Europa Unita, unde Romania isi are un loc bine memritat atat geo-strategic, cultural si economic.

     De-a lungul timpului, peste tinuturile daco-pontice, in care s-a format poporul nostru, au batut vanturi… cand mai prielnice unei dezvoltari armonioase a limbii romane, obiceiurilor, traditiilor, portului si a infloririi economice a DACIEI (privita cu admiratie de catre istoricii antici, in raport cu civilizatia caldeeana, ateniana, egipteana, persana, romana…) dar de cele mai multe ori au suflat adevarate uragane pustietoare, aducand inghet, sange varsat de legendarii martiri care-si aparau plaiul, lacrimi si suferinta in credinta lui Dumnezeu, ca aceasta natiune are destinul sa supravietuiasca si sa devina un centru spiritual al unei lumi viitoare; toate aceste fapte sunt descrise, cu lux de amanunte de catre remarcabilul autor, general de brigada GHEORGHE DRAGOMIR, in pagini memorabile ale cartii „Romania intre scutul american antiracheta si katiusa ruseasca. Timp si destin”, un adevarat testament de invatatura pentru contemporani si urmasi, din care trebuie sa traga invataminte si sa le puna in practica diplomatii si guvernantii tarii, sa duca o politica inteleapta cu marele vecin de la Rasarit, si sa gaseasca impreuna calea unei conlucrari rodnice (pe baza respectului reciproc, sinceritatii si loialitatii) in relatiile economice, politice, militare si culturale.
Cartea este structurata cronologic pe capitole distincte, iar cititorul este informat cu date istorice concrete: marturii arheologice, documente de arhiva, descrieri, consemnari, memorii, aprecieri ale ilustrilor istorici antici, oameni de stiinta si cultura din Evul Mediu, cat si diplomati, cercetatori, oameni politici care au cunoscut indeaproape factorii de decizie in relatiile politico-economice, militare, culturale pe care le-au avut conducatorii nostri, incepand cu Buerebista, Decebal si bravii domnitori: Basarab I, Mirce cel Batran, stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brancoveanu, regii Romaniei si conducatorii de partid si de stat de ieri si de azi, o adevarata fresca panoramica ce se defasoara prin fata ochilor intr-un ritm captivant, dovedind din partea scriitorului talent deosebit in manuirea frazei atractivitate si starnindu-i curiozitatea si interesul de-a intra in tainele istoriei adevarate a neamului sau, de la origini pana in prezent, parcurgand treapta cu treapta drumul afirmarii natiunii romane ca locuitor milenar al batranului continent Europa.
Fiind primul cititor al acestui volum de mare valore literar-documentara, din care am invatat extrem multe lucruri „ascunse”, pe care niste istorici obedienti, unei politici antinationate, le-au falsificat in mod grosolan… numai sa fie pe placul stapanilor „vremelnici” maturati de valurile istoriei; afirm cu certitudine ca distinsul autor, ge. br. GHEORGHE DRAGOMIR, are un loc in panteonul istoricilor patrioti romani, un drum luminos ce-l duce cu siguranta spre cel mai inalt forum de cultura al tarii – ACADEMIA ROMANA,  fiind un vizionar de necontestat, care trezeste in tot romanul mandria fata de inaintasii sai si dorinta de afirmare in viitor a MAMEI ROMANII, prilej exceptional de a-i ura sanatate, cat mai multe carti de exceptie, iar cei care vor intra in posesia cartii „Romania intre scutul american antiracheta si katiusa ruseasca. Timp si destin” ii asigur ca nu vor lasau-o din mana pana nu vor citi si ultimul cuvant, si au sa se intrebe: „Ce va mai urma?”

Scriitor-compozitor
Marin Voican-Ghioroiu.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page