Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CODUL LUI HAMMURABIMaria Diana Popescu, Agero

Spatiul fragil al societatii civile, colmatat de criza si de apele revarsate din cer, a scapat pentru moment de corturile ocupatiei politice si de alaiurile candidatilor, rasi, tunsi, frezati si parfumati, care au invadat tinuturile patriei, precum extraterestrii in filmele S.F.. Gata cu iarmarocul electoral - spectacolul grotesc si costisitor (dupa modelul american), despre care, Oscar Ameringer afirma ca „este arta de a obtine voturi de la saraci si fonduri pentru campanie de la bogati, promitindu-le si unora si altora ca ii va proteja de ceilalti.” Din pacate, intotdeauna sub vremuri, istoria a fost ostila multimii, tinuta la limita supravietuirii cu firmiturile de la masa stapinilor. Cum ar fi daca intelectualii ar infiinta o structura de partid, ca alternativa la degradatul sistem politic capitalist, un partid cultural-social de temut, care sa negocieze de pe pozitie de egalitate cu statul, ca institutie in slujba cetateanului. Ar fi cea mai puternica riposta din istorie, data statutului de milogi enervanti si inutili pe care autoritatile il aplica natiunii. Polonia a eliminat un regim printr-o astfel de actiune. Nu este un exercitiu de imaginatie, ci tentatia unui demers. Sloganurile manipulatorii care au afectat grav si pe termen lung structura societatii civile, viata cetateneasca si imaginea tarii, nu mai pot fi „comestibile”. Regimul de clandestinitate in care a fost trimis cetateanul nu mai poate fi acceptat.
In grava eroare in care se afla mersul omenirii, mai lipseau palariile zburatoare ale regalitatii, sterilitatea si opulenta ostentativa din zona sampanizata si ecletizanta a schimbarii de tactica. Dupa doua trimestre de scadere economica, englezii au fost parca hipnotizati de cele 1,4 miliarde de euro, date pe apa Tamisei. Rege sau om de rind, pamintul se deschide la fel pentru toata lumea. Numai daca esti extremist nu-ti gasesti mormint, nu ai liniste in lumea intunericului si esti purtat, in oale si ulcele, dintr-o tara in alta si confundat cu drogurile. Atunci de ce sa facem jocul lui Kover, instigatorul, insistind pe smecheria lui? Conspiratia impotriva Romaniei este o capcana menita sa-i aduca un capital de imagine. Populatia maghiara din tara noastra, la fel de pasnica precum romanul, intelege ca mai-marii lor sint marionete celebre, intelege chiar si de ce Rusia se face sora cu China: ca sa se tutuiasca din punct de vedere strategic. Nu vind gogosi, cele doua surori vor fi la mare cautare pe piata! Precum isi doresc printii, printesele, regii si reginele, cu apucaturi moderne. Fac tot felul de giumbuslucuri, pentru a se afla mereu in atentia lumii. Iau lectii de mixat muzica, prezinta buletinul meteo la BBC. Vrajiti de turmele de mioare, de cintatul din fluier si de „mierea ursului”, merg in cirja prin padurile patriei noastre, clocind in minte ideea colonizarii. Inchis pe viata in culisele teatrului „Primavara araba”, fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak asculta printre gratii profetiile negre ale lui Robert Zoellick, seful Bancii Mondiale: „pietele financiare, vor simti arsita verii lui 2012, mai ceva ca la marea panica din 2008. Europa e intr-o directie periculoasa, Spania si Italia sint aproape de limita care a dus dezastrul in Grecia, Irlanda si Portugalia”.
Cine a amalgamat mersul tarilor lumii, incit au creat gauri negre care au inghitit miliarde de euro si institutii intregi? Banca Mondiala si FMI. Cupiditatea bancilor, lipsa supravegherii bancare, coruptia politica, subterfugiile legislative, disputele financiare bazate pe orgolii, disfunctionalitatile economiei capitaliste si incapacitatea institutional-administrativa, au hranit cele doua organisme financiare cu pretul saracirii natiunilor. Un bancher autohton sugereaza intr-un articol de presa ca milioanele de datornici la banci sa fie pedepsiti dupa procedee barbare. El propune, indicind surse istorice demult apuse, reintoarcerea la sclavie, la pedeapsa cu moartea pentru romanii indatorati din cauza saraciei si fraudati de banci cu dobinzi uriase si comisioane ilegale. „In cea mai mare parte a istoriei omenirii, nerambursarea datoriilor a constituit o infractiune care, in diverse perioade si locuri, a fost pedepsita cu moartea, mutilarea, tortura, sclavia sau, mai recent, cu inchisoarea datornicilor”, declara bancherul. In niciun inscris cu caracter legislativ, nu exista asemenea constructie frazeologica. Cit tupeu si aroganta au acesti profesionisti lipsiti de scrupule ai camatariei institutionalizate! Bancherul fariseu pune aberantele sale afirmatii in seama Codului lui Hammrurabi, care, desigur, nu stipuleaza asemenea masuri. Face apoi apel la Biblie si mentioneaza „sclavia drept pedeapsa pentru neplata datoriilor”. Instigare la barbarie! In ce secol traiesti, ilustre vames pacatos? In Biblie scrie negru pe alb ca e mare pacat sa dai bani cu camata. Si tocmai acest lucru au facut bancherii. Au dat bani cu camata inrobitoare. Deci cum se numesc, ei? Camatari. Asadar, asupra lor sa se abata sclavia si pedepsele primitive, la care face apel bancherul. Sanctiunile din Codul lui Hammurabi (sinteza gindirii juridice in Mesopotamia, cu 4000 de ani in urma), trebuie aplicate bancherilor capitalisti, care au provocat criza si au ros din ea, umflindu-si nemasurat averile; bancherii care au luat pielea de pe romani, trebuie sa primeasca o lectie corectiva: sa descuie visteria personala si sa hasureze gaurile negre, sau sa li se retina retributia pentru creditele capcana intinse populatiei, pina ajung la salarul minim pe economie, din care ii invit sa traiasca… daca pot. Sau sa rabde de foame, precum romanii fraudati prin dobinzile uriase si prin cresterea artificiala a cursului valutelor. Devenind si ei debitori rau-platnici, sa fie vinduti ca sclavi (juridic, in codul lui Hammurabi, scalvul, fiind asimilat unui bun mobiliar). Sa li se ia vila, bolidul, masa si gaina. Nu asa prevede Codul de legi al lui Hammurabi, la care face apel bancherul pascariu?
Cu nerusinarea de care dau dovada, miine, poimiine, hotia prin indatorare va fi declarata filozofie, stiinta, arta si cultura economica, iar bancherii capitalisti vor obtine doctorate in „domeniu”. Banii, care mai intii au avut acoperire in aur, pe urma, in marfuri, astazi, sub acoperirea „legilor”, au devenit calcule virtuale. Numai o treime din banii care circula in lume au acoperire, asa ca, si noi am fost indatorati tot cu bani internautici. Cum romanilor li s-a taiat in fiecare mandat internetul existential, luati-va adio de la digitii umflati in procente pe clone, carduri, si contracte de zeci de pagini. Decit sa-i sperie pe oameni ca ii pot executa silit, bancherii ar trebuie sa-si pregateasca garniturile de tren, au un exemplu regal in istorie. Apusul bancilor este aproape. Ideal ar fi sa-si caute din timp un loc pe plantatiile din America de Sud. Creditele fara clauze ipotecare sint tepe pentru recuperatori. B.N.R. a permis bancilor sa functioneze pe principiul profitului ca orice societate comerciala, le-a permis sa vinda populatiei bani extrem de scumpi, fara acoperire legala. De vina sint BNR si lacomia feroce a celor 41 de banci de pe teritoriul tarii, care si-au facut planuri de perspectiva cu privire la maximizarea profiturilor pe seama creditului de consum si pe spinarea populatiei. Bancherii stiau ce se va intimpla daca exagereaza cu creditarea, doar sint profesionisti in inginerii financiare. Sa stinga lumina si sa plece! Tii, ce liniste va fi atunci cind va ramine doar C.E.C.-ul. Daca bancile nu sting lumina, criza financiara se va duce pina in 2016-2018. Pentru ca, pina atunci sunt esalonate cele mai multe termene de scadenta la creditele de consum din Romania si din majoritatea statelor. S-a dus vremea cind in lumea financiara, intotdeauna, cistigau bancile si cazinourile. Bancherii someri ar avea o optiune la noi: agricultura. Pentru a deveni agricultor si a scoate profituri cinstite, nu-ti trebuie un centru NASA si nici atitea filiale luxoase, cu extrem de multi trepadusi platiti cu mii de euro. Avem cimpuri manoase si dealuri frumoase, care ii pot stimula pe bancheri sa creasca exponential, precum dobinzile, profitul in anii urmatori, avind in vedere arta prin care au crescut de zece ori sumele imprumutate de romani. Sa-i dam jos din „Panteonul” lor, pe acesti lacomi dispretuitori cu multimile, acesti lupi capitalisti, preocupati, oricit ar costa, doar sa imbrace, functie de interese, cite o blana de oaie.
Pentru ca vremurile nu-mi mai permit visuri indraznete, m-as multumi sa-l vad pe Leonard Cohen, celebrul poet-cintaret, care va concerta la Bucuresti, pe 22 septembrie.

Maria Diana Popescu, Agero
Suesa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page