Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu scriitoarea si jurnalista MARIA DIANA POPESCU, redactor-sef adjunct, la revista „AGERO”-STUTTGART/GERMANIAwww.agero-stuttgart.de


„SE IMPUNE O <<DICTATURA A VIRTUTII>>

(Continuare din editia precedenta)

Adrian Botez: Am observat  (v-am si marturisit intr-un e-mail), ca articolele dvs. din ultimul an s-au radicalizat – atat prin ton, cat si prin continut si chiar prin formularea frazei. De ce acum si nu mai demult? Si, totusi, in primul rand: DE CE?

Maria Diana Popescu: In mod inevitabil v-ati intrebat  cit vom mai gazdui in noi surdina pe care o impunem tolerantei si complicitatii cu haosul. Toleranta nu mai poate fi un concept de lucru, in conditiile in care poporul a devenit un robot controlat cu telecomanda. In conditiile in care nimeni nu misca, nicio idee nu rasare, nicio cerere nu e luata in seama, daca nu se apasa pe butonul de la Cotroceni. Jefuirea si vinzarea tarii dupa lovitura de stat din 1989, imbogatirea rapida a clasei politice, saracirea poporului, austeritatea numai pentru multime si chiverniseala pentru guvernanti, au adus Romania la limita rabdarii. In schimbul supunerii si resemnarii, poporului i se aminteste mereu de criza, de sacrificii si de faptul ca neascultarea va face (ca la o simpla pocnitura din degete, daca indrazneste sa miste in front), sa-si piarda si bruma de piine.
Mi se pare absurd, ca acum, in ceasul al doisprezecelea, societatea sa ofere lectii de belcanto politicienilor afoni, din moment ce nici protestele nu mai sint eficiente. Fie ca e vorba de politic, economic, cultural, in anii de presa scrisa, audio si video m-am ocupat de negarea procesului de serializare a falselor V.I.P. -uri si valori, si nu mica mi-a fost mirarea cind viespile au trimis spre mine roiuri de ace. Nu avea dreptate Hegel afirmind ca modul de „a cugeta” al unei epoci il intelegem abia atunci cind sintem in stare sa-l negam? Nu fac apologia razboiului, incerc prin protestul scris sa trezesc constiinte, sa-i fac pe corupti sa se simta frustrati de imoralitatea lor, incerc sa oblig si pe unii si pe ceilalti sa se intrebe, daca nu cumva rechizitoriul capitalismului trebuie curatat definitiv. Nu ne putem scalda de doua ori in aceeasi apa, vorba lui Heraclit. Se impune o „dictatura a virtutii”, dupa expresia bine cunoscuta a lui Sloterdijk.

Adrian Botez: Sunteti redactor sef-adjunct/editorialist, la revista „Agero"- Stuttgart. Deci, cunoasteti, mult mai bine decat as putea eu sa cunosc situatia cultural-spirituala si economica a Germaniei. Stiam, dintotdeauna, ca Germania este Patria lui Goethe, ca Germania este „locomotiva economica” a Uniunii Europene – si ca numai „pacatul” nazismului a facut ca, in fruntea Uniunii Europene, sa paseasca („de ochii lumii”), Franta si Anglia. Dl prof. univ. dr. Viorel Roman afirma, insa, intr-un articol din revista Armonia („Germania se autolichideaza”), analizand o carte a lui THILO SARRAZIN („Deutschland schafft sich ab. Wie wir unser Land aufs Spiel setzen”, Munchen 2010), ca:  „Sistemul scolar este, de ani buni, precar, universitatile mediocre. Institutiile fundamentale germane: Familia, Armata si Biserica, sunt din ce in ce mai subrede. Prima se destrama, a doua devine una de mercenari, a treia incepe acum un program de reevanghelizare”. Domnia sa se refera, in articolul cu pricina, si la (celebrul, de-acum!) „Plan Morgenthau” („Germania trebuie sa devina o pasune”)… Acestea sa fie, oare, urmarile „binefacerii” ocupatiei anglo-americano-franceze (deci a „fortelor sanatoase ale capitalismului”!) a fostei Germanii Federale? Sau capitalismul nu e ceea ce credeau romanii („salvarea Romaniei!”), inainte de 1989: oare capitalismul gafaie, azi - sau da chiar semne de agonie? Atunci, de ce Romania trebuie sa ia/ „imprumute” (in plan spiritual, in invatamant, mai ales) drept modele, niste „zei de lut”, care se prabusesc? Oare noi, romanii, vrem sa ne sinucidem spiritual, cultural, educativ etc. - cu premeditare? ASTA (n.mea: mesajul acesta) sa ne fi comunicand, oare…”Miorita”?! Mereu, „ea” de vina?

Maria Diana Popescu: Pentru ca si-au disputat pina la gelozie si epuizare suprematia Europei, apusul puterilor europene nu mai poate fi evanghelizat. Va veni in curind vremea tarilor din grupul BRICS. Germania ar trebui sa mai dea din cind in cind cite un refresh neuronilor ocupati cu istoria. Insa nu avem dreptul sa ignoram faptul ca Germania a renascut din propria-i cenusa, din ruinele celei mai teribile conflagratii a omenirii. Asa cum sovieticii au devastat Romania postbelica, tot astfel, Natiunile Unite au procedat cu Germania invinsa. Ati facut referire la Planul Morgenthau, un fel de reactualizare a Tratatului de la Versailles din 1919. Pentru cei care nu cunosc, in cartea sa, „Germania este problema noastra”, Harper & Brothers Publishers - New York si Londra,1945, autorul, Henry Morgenthau a schitat programul preventiv impotriva unei ipotetice posibilitati ca Germania sa poata incepe un Al III-lea Razboi Mondial - „Planul Morgenthau”. In treacat fie zis, se pare ca astazi, altii au aceasta intentie. Prevederile planului au fost concepute astfel incit sa distruga tot ceea ce se construise in Germania celui de Al Treilea Reich. Voi aminti selectiv doar citeva din cele aplicate:
- teritoriului Germaniei invinse a fost impartit intre Aliatii ocupanti-invingatori;
- au fost confiscate toate utilajele, in special cele din centrul puterii industriei germane (zona Ruhr) - demontate si „transferate” la Natiunile aliate (S.U.A., Anglia, U.R.S.S.) ca restituire (?). Toate instalatiile industriale si echipamentele care nu puteau fi deplasate au fost complet distruse, la fel si dotarile altor industrii cheie, ce ar fi putut ajuta la refacerea industriei;
- toate scolile si universitatile au fost inchise pe o perioada in care Comisia Aliata de Educatie a formulat un program de reorganizare riguros controlat.
- „crema” capetelor luminate germane a fost si ea supusa unui tratament similar. Operatiunea americana „Paperclip” le-a furat nemtilor elita materiei cenusii (un singur exemplu edificator: Wernher von Braun - creatorul rachetelor V1 si V2, unanim considerat „parintele” programului spatial al S.U.A.). Marea Britanie si U.R.S.S. au procedat identic. Ar mai fi multe de spus, insa spatiul se ingusteaza. Mai mult decit evident, astazi, Germania este din nou o mare putere europeana, economica si militara, cu un sistem de invatamint superior organizat. Nu e cazul sa-l comparam cu dezastruosul nostru sistem de invatamint postdecembrist. Nu „noi, romanii, vrem sa ne sinucidem spiritual, cultural, educativ etc. - cu premeditare” - v-am citat, ci argatii autohtoni aserviti puterilor mondiale. Ei vor sa transforme Romania intr-un „teritoriu fara locuitori”... poate pentru a o repopula ulterior. Distrugerea unei tari nu se mai face astazi prin confruntari armate. Se poate si pasnic, adica economic, prin subjugare. Cind esti dator vindut, esti ca si cucerit, adica ai capitulat in fata lor - cazul Greciei. Nu cred ca i-ar conveni Germaniei sa ramina fara insulele de la Baltica, asa cum ceruse Greciei, ca un prieten salvator, sa-si vinda insulele? Cind e vorba de luat, de ce sa nu se incerce, angelic, Mediterana cu degetul?  
Revenind la tara noastra, iata ca, in timp ce multe state europene isi modernizeaza scolile, dar si legislatia referitoare la instructie si educatie, (cazul recent al Primului Ministru englez, care si-a asumat raspunderea in Camera, fiind la un pas de a-si pierde mandatul), la noi, surogatelor occidentale, luate drept modele, au dat nastere, pe fondul debusolarii interne, unor tulpini otravitoare pe care s-au altoit moravurile usoare, coruptia si non valorile. Fara un for cultural de trebuinta nationala, in 22 de ani de libertate au trecut fraudulos granita in tara noastra miscari laice si religioase destabilizatoare, confiscind parte din registrul valoric al spiritualitatii. Reprezentanti ai Puterii au politizat institutiile culturale, media si de invatamint, lor fiindu-le aservite trusturi de presa, de radio, reviste si ziare. Iar noi am acceptat tacit falsificarea realitatii.
Degeaba s-au deschis atitea institutii de invatamint privat, daca ministrii de dupa 1989 au dizolvat putin cite putin sistemul public de educatie. In scoala romaneasca de dinaintea evenimentelor din decembrie 1989, notele nu erau mediate. Erau atribuite pe merit. Dovada? Calitatea invatamintului de atunci, la toate nivelele, era net superioara celei de azi. Peste tot in lume, si la noi, taxa scolara a viciat sistemul de notare si pe cel de apreciere a gradului de cunoastere. Ratiunea studentului de azi, e clara: „daca vrei sa platesc taxe in continuare trebuie sa ma treci.” De aici si afacerea diplomelor false. Avem armate de licentiati si doctori in stiinte. Multi au patruns la catedre importante, dar putini sint buni, si mai putini au asezare de ginditor. Cam asta a adus capitalismul. Si nu vad diferenta intre clamatele cozi de altadata din fata alimentarelor, care se vedeau de pe luna, asemeni zidului chinezesc, si cele de acum, care s-au mutat la oficiile de somaj si la cantinele pentru saraci. Atunci, momenclaturisti traiau modest, astazi detasamentele de politicieni si ciocoi ne sfideaza din muntii de averi, plesnesc de bunastare si lux, disputindu-si Romania ca pe un tort. Nimeni n-a umblat in opinci in perioada anterioara, de acum inainte vom umbla poate cu blacheuri in talpi. Opinca e incaltare ecologica si mi-e teama ca nu ne vom permite s-o cumparam. Atunci era Cintarea Romaniei si Cenaclul Flacara, acum, manele, divertisment si prostitutie televizata. Capitalistii care ne-au cerut sa deschidem portile organismelor internationale, au vrut de fapt sa ne lasam cuceriti, ca sa ne poata domina. Patriotismul si economia au fost luate la vale de tavalugul hedonist al globalizarii, cu urmari daunatoare pe termen lung asupra intra-istoriei noastre. Mult-vehiculatul program de a pune capat izolarii, fabricat de ideologii capitalisti, a urmarit ruperea statelor de propria evolutie social-economica si culturala. Nu lichidarea inapoierii, nici modernizarea statelor, nici ajutorarea, nici asa-zisa eliberare, ci libertatea marilor puteri de a patrunde pe teritorilul statelor vizate, in vederea acapararii de noi resurse naturale, aducatoare de venituri colosale. In relatia dintre pacea lumii si intra-pacea popoarelor, capitalismul cotropitor nu mai respecta principiile fondatoare ale statelor. Nerespectarea suveranitatii popoarelor a dus la exacerbare relatiilor internationale, iar pacea globala este permanent in pericol.
Am o opinie usor diferita despre capitalism: capitalismul, stimate Profesr Doctor, e un sistem fortat, corupt, razboinic, mimetic, bazat pe interese de grup, nu pe interese consensuale si omogene. Totul mi se pare o mutare menita sa ne jigneasca perceptia, cu atit mai mult cu cit se vorbeste de pacea si libertatea popoarelor cu mina pe tragaci: Irak, Egipt, Libia, Siria, iata a venit rindul Pakistanului si Iranului. Intorcindu-ma la Romania, inainte de lovitura de stat, pecetluita la Malta, invatamintul si sanatatea erau gratuite. Nu prea era libertate individuala, spun traitorii. Azi esti liber sa-ti dai copilul, pe bani grei, la scolile particulare ale bogatasilor, esti obligat sa cumperi manualele analfabetilor din sistem, altfel i se scade nota la materie. Astazi  stai cu frica in sin ca o sa ajungi somer, esti  liber pe naiba. Doar sa mergi pe jos. Pentru ca nu-ti ajung banii de  abonament la transportul in comun. Astea da, „succesuri” si „inexactitudini!”

Va urma
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page