Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1039)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

*  In editia precedenta a acestei rubrici, am facut referiri la scriitorul american Mark Twain, numele sub care este cunoscut Samuel Langhorne Clemens.
 Nu mai constituie un secret pentru cititorii fideli ai acestor eseuri, ca am un respect deosebit pentru persoanele dotate cerebral, pentru simplul motiv ca pot constitui repere viabile la ceea ce trebuie sa ne raportam in viata. Daca ne raportam la persoane de joasa factura, sansele noastre de a avea realizari deosebite in viata se vor situa la nivelul celor la care ne-am raportat; daca ne cautam idoli si ne raportam la persoane de inalta factura, sansele noastre vor fi total diferite. Mark Twain, acest titan al literaturii americane, care a fost in viata, tipograf, pilot pe Mississippi, militar, miner, jurnalist etc. poate fi regasit perfect in capodoperele autobiografice, intitulate "Aventurile lui Tom Sawyer", "Viata pe Mississippi", "Aventurile lui Huckleberry Finn", a lasat posteritatii acest trist adevar: pentru a avea succes in viata, ai nevoie de doua lucruri: ignoranta si incredere (tupeu). (To succeed in life, you need two things: ignorance and confidence). Desi situatia jalnica in care a ajuns omenirea ma contrazice, raman strict la parerea ca, pentru a supravietui, Mapamondul are nevoie de cunostinte, de oameni dotati cerebral, de persoane care trebuiesc incadrate intr-un anumit Cod al Virtutilor si nu de ignoranti.
Inca din sec. VI  i.Cr., filosoful chinez Confucius (551-479) propovaduitor al unei morale ce indeamna omul spre virtute si perfectionare ne-a atentionat ca ignoranta este noaptea mintii, dar o noapte fara luna sau stele. (Ignorance is a night of the mind, but a night without moon and stars.) Omul politic britanic Benjamin Disraeli, fost Prim-Ministru al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, a lasat posteritatii faptul ca "a admite - a fi constient  ca esti ignorant este un mare pas spre cunoastere. (To be conscious that you are ignorant is a great step to knowledge). Cand omenirea este condusa de cei mai mari ignoranti dintre noi, cand esichierul politic a fost monopolizat de cei mai mari sarlatani ai umanitatii, va asigur ca nimeni nu va face acest mare pas spre cunoastere si va admite ca este ignorant. De fapt, inca din sec. al  XVII-lea, una dintre cele mai luminate minti pe care omenirea a avut sansa sa le aiba - ma refer la John Tillotston, Archbishop de Canterbury - ne-a avertizat ca ignoranta si lipsa de consideratie sunt cele doua mari cauze ale ruinarii umanitatii. (Ignorance and inconsideration are two great causes of ruin of mankind). Pentru aceasta nu trebuie decat decenta necesara de a analiza componenta guvernelor si parlamentelor mapamondului spre a realiza contributia fiecaruia dintre noi la ruinarea omenirii. Impotriva logicii, daca mai putem vorbi de logica unei omeniri nestructurata mintal sa inteleaga acest termen, nu exista protectie-armura ca ignoranta. (Against logic there is no armor like ignorance.) Expresia am preluat-o din studiile facute de prof. dr. Laurence Johnston Peter, specialist in educatie si ierarhiologie, autor al celebrului Peter Principle - Principiul lui Peter, care ne spune ca, "Intr-o ierarhie fiecare angajat tinde sa se ridice la nivelul sau de incompetenta" (In hierarchy every employee tends to rise to his level of incompetence) si totodata ne aminteste ca in timp, fiecare post-pozitie are tendinta sa fie ocupat de o persoana care este incompetenta de a-si indeplini atributiile. (In time every post tends to be occupied by one who is incompetent to carry out its duties). Deci, cu alte cuvinte, Peter Principle incearca sa ne explice de ce atributul "dezordine" este factorul dominant al tuturor activitatilor curente.
Miscarea "Occupy" este exemplul tipic al haosului generalizat in care traim, haos tolerat de curenta administratie si elogiat de cei care se autointituleaza "oameni de presa". Faptul ca autoritatile nu pun capat acestei pretinse organizatii, caracterizata prin acte de vandalism, violenta si fapte in totala contradictie cu preceptele unei societati civilizate, ne arata ca Amendamentul 14, la Constitutia Americana - protectie egala in fata legilor(equal protection of the laws) este total ignorat. Nu inteleg cum acesti vandali sunt imuni in fata legii si pretind ca reprezinta 99% dintre noi. Cu o asemenea reprezentare, zilele Americii sunt numarate. Sa nu fi stiut nimeni din actuala administratie de faptul ca "legile sunt bune nu atunci cand sunt respectate de toti, ci cand sunt facute pentru toti", postulat juridic lasat umanitatii de Tullius Caius Cicero, inca de la inceputul mileniului I. De ce acesti facatori de nimic, acesti anarhisti au un regim special si li se aplica un tratament diferentiat in fata legii?
Daniel Webster, om politic American de exceptie,vorbind in 1847,  la o  intalnire a oamenilor legii, care a avut loc la Chicago, a toastat: "Pentru lege. Ea ne onoreaza; haideti s-o onoram si noi!" Cat timp legea suprema a tarii este totalmente ignorata de cei pusi ca s-o respecte, concluziile sunt revoltator de usor de desprins.
Desi Frank Zappa, nu a fost niciodata unul dintre favoritii mei, trebuie sa admit ca a avut dreptate cand a afirmat: "America este o tara a legilor; prost scrise si aplicate aleatoriu". (America is a country of laws; badly written and randomly enforced).
 Va propun spre analizare, o cugetare lasata umanitatii de Pericle (490-429 I.Cr.), general, orator si om politic atenian. Pentru stralucirea intelectuala pe care a dat-o Atenei, secolul in care a trait (sec V I. Cr.) a fost supranumit "secolul lui Pericle":
"Amintiti-va ca prosperitatea poate fi numai pentru cei liberi si libertatea este posesiunea sigura a celor care au curajul s-o apere". (Remember that prosperity can only be for the free, and that freedom is the sure possession of those alone who have the courage to defend it.)
Din nefericire, in afara de Pericle, niciun om politic nu si-a pus amprenta pe evolutia umanitatii, iar haosul ce-a cuprins intreaga omenire va duce automat la disparitia civilizatiei.
In stadiul actual se confirma aforismul filosofului Will Durant: civilizatia incepe cu ordinea si dispare cu haosul!!!
Trageti singuri concluziile, desi fiecare persoana are propria ei conceptie referitoare la ordine.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page