Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

In atentia "scaunasilor": Nu credeti ca (si) rabdarea romaneasca are o limita?

Sfidatori ca de obicei, obraznici din cale afara, chiar mai mult decat in ultimii ani, total dispretuitori ai Constitutiei, ai legilor tarii, alesii "scaunasilor" locali ai CNS (Consiliul National Secuiesc) s-au adunat, asadar, ciopor, la Odorheiu Secuiesc, asa cum au anuntat si au amenintat. Au fost intonate imnul secuiesc si cel al Ungariei. Bineinteles, fara cel al Romaniei! Au fost arborate steagul secuiesc si cel unguresc si, bineinteles, tot fara cel romanesc! Ba, mai mult, au scos la vedere pana si "Steagul lui Arpád", al organizatiei fasciste "Garda Maghiara", interzisa in Ungaria!

Ce au hotarat, acolo, in inima de Romanie, ei, nerusinatii separatisti, iredentisti, sovini si neorevizionisti, declarand, cu recunoscuta emfaza, ca "Tinutul Secuiesc este indivizibil"? Dupa cum vedeti, ei utilizeaza, mai nou, o sintagma cu un cuvant - "indivizibil"- folosit si in articolul 1 din Constitutia Romaniei. "Pe umerii autoritatilor publice locale cade sarcina identitatii regionale a Tinutului Secuiesc" – spuneau ei, cu emfaza, la Marea Adunare Nationala Secuiasca de la Odorheiu Secuiesc, din 5 septembrie, lansata si anuntata, la 24 august a.c., la Targu-Mures, de Izsák Balázs, presedintele CNS, adunare la care s-a cerut recunoasterea "scaunelor secuiesti traditionale" (Ciuc, cu sediul la Miercurea Ciuc, Giurgeu – Gheorgheni, Kezdi – Targu-Mures, Orbai – Covasna, Sepsi – Sfantu Gheorghe, Odorhei – Odorheiu Secuiesc, Miclosoara-Bradut – Baraolt).

In numele tuturor acestor bazaconii, alesii locali ai CNS au hotarat si votat: imnul Tinutului Secuiesc, stema, drapelul (adoptate la 17 ianuarie 2004) si semnul distinctiv al Tinutului Secuiesc, urmand ca insemnele sa apara pe toate cladirile publice! O obraznicie care parca o intrece pe cea a UDMR, cand, cu o zi inainte (4 septembrie), Markó Béla spunea, pe un ton amenintator, la Miercurea Ciuc, de la tribuna Adunarii Alesilor Maghiari din Tinutul Secuiesc, deci, din UDMR: "In aceasta tara traiesc 6,6% maghiari, si atunci trebuie sa fim de acord ca 7 la suta din acest stat ii are, ca proprietari, pe maghiari. In Ardeal, in proportie de 25% suntem proprietari, si daca Ardealul va deveni vreodata regiune autonoma si independenta, si nadajduim asta, asa trebuie sa stea lucrurile. In Secuime, 80% suntem proprietari, si cu riscul de a-i deranja pe multi trebuie sa spunem asta!". Ce vrea sa spuna "proprietarul" Ardealului, Marko Bela, prin aceasta obraznicie? Tot ce spun si altii! Adica, noi vrem atributii in plus! Noi nu suntem o valoare in plus in aceasta tara? Vrem, pentru fiii nostri, universitate proprie. De ce nu – ne intrebam noi, romanii – pe banii vostri?! Vrem armata, politie, guvern, parlament, presedintie proprii! Cei care, fariseic, sustin ca sunt cetateni ai Romaniei asta doresc! Arpad Antal, primarul din Sfantu Gheorghe, declara, cu o obraznicie fara margini, ca "Noi nu dorim sa avem soarta evreilor!". Ce confuzie inadmisibila! Cu obstinatie, gandurile lor ascund cu totul alte interese. Pe acolo, sa nu mai fie trimisi, de la Bucuresti, romani in politia si jandarmeria statului! Deci, numai noi! Mai altfel spus, fara romani in "Szekelyföld"! Aberant! Sfidare. Obraznicie. Jignire. O dovedesc toate reactiile lor vehemente. Confirmand, prin "modelele" lor, copiate din Tara Bascilor, Catalunia si Tirol, tocmai o idee demna de comunistul Bela Kun, fost netrebnic presedinte al Republicii Sfaturilor din Ungaria, omul lui Lenin, ei merg cu gandul si mai departe: de ce nu autonomii teritoriale si ale Banatului, ale Tarii Barsei, Tarii Oasului s.a.m.d.? Iar daca Bucurestiul da 20% din PIB, de ce nu si o "autonomie" bucuresteana? Adica, fiecare sa aiba "autonomia pe care si-o doreste!".

Ajunsi in acest punct, credem ca potrivit ar fi sa vedem, fiind vorba despre Marea Adunare Secuiasca, oare cam cati reali secui sunt in zona amintita. Pentru ca, iata, se vorbeste, mereu, despre secui in stanga, secui in dreapta, inainte si inapoi, cuvant strategic folosit de cei care-i vara, din anumite interese, mai ales personale, la "inaintare", cum se spune. Care "secui"? – suntem pe deplin indreptatiti sa intrebam, luandu-ne dupa recensamantul populatiei din Romania anului 2000?! Secui care, de fapt, nu exista?! La acel recensamant s-au declarat, nesiliti de nimeni, doar 150 de secui! Unii, cei mai darnici, sustin ca ar fi 286! Acesta-i – cum scria, recent, in "Cuvantul liber", colaboratorul nostru, profesorul si scriitorul Ilie Sandru – singurul adevar! Deci, 150! Asadar, sunt suficiente motive sa ne mai intrebam o data: despre ce "popor secuiesc" mai poate fi vorba? Cei 150 pot constitui o "tara" si un "popor"? Ce mai diversiune pusa la cale de catre cei care trag sforile din culise! Asadar, prin deductie logica, inainte de toate, despre ce Tinut Secuiesc (cu imn, stema, drapel, insemne distinctive pe cladirile publice ale statului roman), mai poate fi vorba, cand nu reprezinta nici macar 0,1% din populatia Romaniei? Despre un mic "grup etnic", da, se poate vorbi! Dar nu despre un "popor"! Si, mai ales, despre ce limba secuiascorunica, pe care primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Robert, o cere trecuta pe tablele de localitate? Limba care nu exista?! Smecheri, nevoie-mare, cei cu sforile de culise, dandu-si seama ca numarul secuilor nu prea iese la socoteala, au mai inventat o sintagma de tot rasul curcilor: "secui-maghiari"! In contabilizarile "pasilor marunti", fiecare amanunt, derutant, are o insemnatate deosebita! Mai ales cand, in inima Romaniei, alesii locali, "scaunasii" din Harghita, Covasna si Mures, care vor imn, stema, drapel, insemne distincte, doresc si o Ungarie Mica. Mica, dar numai sa fie Ungarie! Apoi, vom mai vedea, spun ei, mergand cu gandul parsiv mult mai departe, la autonomia, de fapt, a intregii Transilvanii!

Invocarea unor stupide "modele" de autonomie, de prin Tirol, Tara Bascilor etc., este o enorma tampenie! Acele "modele" trambitate nu-s pentru Romania si se potrivesc ca nuca in perete! Este vorba de o alta Marie, cu o alta palarie! Nimic din ce-i pe acolo nu se potriveste cu situatia, cu realitatea de la noi. Si, mai ales, toate planurile, socotelile, visurile "scaunasilor" se potriveste cu situatia din Romania, precum se nimeresc cheile de la sediile UDMR si CNS, cu cea de la fosta cetate a Constantinopolului! Mai ales ca, inca din articolul 1 al Constitutiei, se specifica, clar ca "Buna ziua!": "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil". Deci, stat national unitar, nu multietnic! Sa fie clar pentru toti! Gaselnita-i, oricum, criteriul principal al cererilor imposibile ale "scaunasilor". Szász Jenö vorbeste despre o "autonomie asimetrica"! Ce o mai fi si nazbatia asta? – ne intrebam si noi, precum poetul Adrian Paunescu. Pitaraii astia, gugustiucii, mogaldanii trec strada pe rosu si chiar nimeni nu vede? De ce imn secuiesc? Cel national, al Romaniei, nu-i bun? Steag? Dar drapelul national rosu, galben si albastru ce cusur are? Imnul nostru nu-i si imnul lor, tot cetateni ai acestei tari in care mananca paine romaneasca? Ce obraznicie!

Intalnirea alesilor locali din judetele Harghita, Covasna si Mures, intruniti la Odorheiu Secuiesc, anuntata, cu surle si trambite separatiste, s-a derulat fara participarea UDMR, in pofida unor repetate invitatii adresate supusilor lalelei. Motiv pentru suparari, aprinse comentarii si diverse interpretari. O alta dovada a disensiunilor, dar, mai ales, a faptului ca "struto-camila" nu-si poate asuma, oficial, pe fata, deci, raspunderi inutile. Pe aceasta cale, UDMR incearca o distantare, smechereasca, publica, dar perversa, de "scaunasii" care ar putea sa le creeze probleme de imagine in aceasta perioada in care udemeristii, cu gandul la o revenire la guvernare, asteapta pasul gresit al PSD sau al PD-L, pentru ruperea Coalitiei, in speranta ca ar putea reveni, acolo unde mai tot timpul au fost din 1990 incoace: in scaunele inalte ale Puterii!

Tot o intrebare fireasca ar fi si urmatoarea: cine sunt cei 400-500 de "alesi locali", "scaunasii" din Harghita, Covasna si Mures? Ei, cei venind cu revendicari de secolul 19, ingropate in praful istoriei, uitand ca ne aflam in secolul al 21-lea din mileniul trei, s-au ales, de fapt, ei intre ei! O precizare clara, absolut necesara: ei nu reprezinta nici macar o institutie a statului roman! "Ei – spunea un comentator politic cu capul pe umeri si cu picioarele pe pamant – se pot intalni la o cafea, la «una mica», la o berica", dar nu au dreptul sa se atinga de integritatea statala, sa contravina Constitutiei Romaniei si legilor tarii! Dupa opinia deputatului Madalin Voicu (si el minoritar!), avem de-a face "cu un precedent periculos in Romania anului 2009"! Ce cauta, de pilda, cuvantul «national» in denumirea CNS (Consiliul National Secuiesc)? In Ungaria, da si-ar avea locul! Nu si in Romania! Este vorba de o provocare! Ca si aceea ca unii considera ca "Transilvania, in buna parte, se afla sub control unguresc!" Si, mai ales, completam noi, despre ce "national" mai poate fi vorba, cand, in Romania, dupa recensamantul din anul 2000, sunt declarati abia vreo 150 de secui!? Tarati, tocmai unde nu trebuie, intr-o directie periculoasa, de lideri ambitiosi ramasi fara "obiectul muncii", dorind enclave etnice si autonomii teritoriale tocmai intr-o Europa a integrarii, ei clocesc, in dovleacul lor, ruperea Romaniei! Asta o doresc ei! Este, cum sublinia ziaristul Mircea Valcu, "o afacere a liderilor maghiari si secui, care viseaza enclave de tip gagauzosecuiesti, sub forma autonomiei unui Tinut al secuilor cu o falsa identitate, speculand o prerogativa a Romaniei, cedata, din pacate, stapanilor Europei!

Un bob zabava: a fost, cumva, legalizat "Statutul CNS"? Nu! Tin ei cont de legile tarii? Nu! "Astfel de actiuni – spunea avocata Paula Iacob – sunt prevazute in Codul penal, fara echivoc: «infractiuni contra sigurantei nationale»". Se aude? E vorba despre texte inca existente in Codul Penal. Legea, buna-rea, trebuie respectata. Mai ales cand Kelemen Hunor considera "Romania – stat multietnic", iar dupa o gandire caracteristica Internationalei a III-a Comuniste, si o "cugetare" profunda a lui Marko Bela, este nevoie de "regiuni traditionale"! Adica, in locul "statelor nationale" din Statele Unite ale Europei, sa fie adus un "model" din feudalism! Oare liderii maghiari, care plang cu lacrimi de crocodil pe "saracia" secuilor (parca romanii nu ar fi egali in saracie cu ei!), n-au fost, din 1990 incoace, prin toate guvernele postdecembriste? Ce au facut pentru ei? Ce au facut, in afara de a se imbogati, de a se "ingrasa financiar" prin toate mijloacele, prin toate caile?

Ce fac, cum procedeaza autoritatile statului roman? In fata magariilor de tot felul, ale celor carora nu le mai este frica de nimic, cand nici macar pic de rusine nu mai exista, in cazul celor bine manipulati, autoritatile statului vara, precum strutul, capul in nisip. Care-i reactia acestor autoritati in fata celor atat de instrumentati, din pacate, mai mult de "bisericile istorice", decat de politicieni, care, intr-o Romanie considerata de ei "un sat fara caini", doresc o noua impartire administrativ-teritoriala in timpuri nefaste? Asadar, ce fac si care-i efectul? Zero! In fata obrazniciei, a meschinariilor politice ale celor departe de adevar, care refuza sa-si asume identitatea nationala romaneasca, a celor care, cu insistenta si nesimtire, cer eliminarea articolului 1 din Constitutie, care se opun legilor tarii, autoritatile romane au orbul gainilor. Acum, cand au dobandit tot ce au vrut si au cerut, cand descentralizarea invocata, cu ani in urma, e una, iar autonomia teritoriala, pe care o cer acum, e cu totul altceva, cand pentru "scaunasi" cuvantul de ordine viitor e "federalizarea", cand sfideaza Constitutie si legi, autoritatile romane sunt extrem de slabe. De ce au permis, inca de la inceput, asemenea incalcari? De ce au permis sa se ajunga la aceasta nebunie greu de stavilit? De ce nu le-au spus puternicii zilei, asa cum a facut-o Nicolas Sarkozy, actualul presedinte al Frantei: "Nu va place aici? Plecati unde vreti!". Adica, sa li se spuna clar amatorilor de autonomii, "scaunasilor" visatori: mergeti unde va trag ata si sufletul! In Ungaria, in Olanda, Franta, Spania, Germania, Turcia, Grecia! Oriunde! Ia sa vedem daca si pe acolo v-ati permite sa va dati in stamba si poalele peste cap, ca in Romania!

Toate actiunile penale impotriva celor care, prin pornirile lor subversive, uneltesc impotriva intereselor nationale ale statului roman, pana azi au fost fara un rezultat concret. Fara efecte! Respectarea legilor Romaniei este obligatorie doar pentru unii?! Orbi si surzi au ramas mai-marii zilei la actiunile dusmanoase impotriva integritatii statale a Romaniei, la "modelul" autonomiei – propus de Szász Jenö – si pentru alte zone din tara! Asa ca ei au liber la umblatul cu jalba in protap, la hulire, la actiuni impotriva Constitutiei, a legilor tarii, la santaj! Jocul acesta al obrazniciei fara limite trebuie sa inceteze! Autoritatile statului roman, Parchetul General sunt invitate (si obligate!), conform legii, sa puna piciorul in prag! Pana nu-i prea tarziu. Pentru ca si rabdarea romaneasca are o limita!

 

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page