Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CUIE RUGINITE SI TÎNTARIMaria Diana Popescu, Agero

Uite Grecia, nu e Grecia! Hocus-pocus umfla dolarul si euro in pene, umflind sacul marilor puteri. Din aceste scamatorii de lux se hraneste visteria americana si cea a Uniunii. Voci ale presei compara Grecia cu Bangladeshul. Noi cu cine ne asemuim? Cumva cu Japonia anilor 1945? Ei, da!, unde-i multa politica, tot atita ipocrizie! La ce a dus pretiosul capitalism? Pina si americanii de rind au ajuns sa ne fure. Intr-una din noptile trecute, doi yankei de la baza Kogalniceanu au fot prinsi pe situl arheologic al cetatii Carsium - Harsova, cautind cu detectoare de metale pretioase, potrivit unei legende, o caleasca plina cu bijuterii de aur stravechi. Desi s-au ales cu dosare penale, vor fi cercetati in S.U.A., potrivit unui protocol din 2004 si vor scapa basma-curata. Parca ar fi primii! Si ei, si puscasul marin care a lovit recent cu o sticla in cap pe un tinar, intr-un bar din Iasi, vor scapa de pedeapsa, precum americanul care l-a ucis pe legendarul Teo Peter.
Alura politicii americane si-a pus amprenta pe slujbasi: pacalesc, exploateaza, exploreaza in scopuri egoiste, iau pe gratis, fenteaza permanent, fura delicat. Pacta sunt suveranda, de „veselia” romanilor cea de toate zilele se va ocupa de acum inainte scutul antiracheta, devenit operational la Deveselu. Pe lista noilor achizitii de la americani, presedintele a trecut niste drone second hand. Stati linistiti, nu primim vize pentru America, in schimbul cuielor ruginite batute de presedinte in jugul Romaniei. Fiarele casate, de care americanii tin cu tot dinadinsul sa scape, pentru ca dezmembrarea lor nu e ecologica, nu vor agita Rusia. Nu-i doare capul pe rusi ca in urma summit-ului NATO de la Chicago, o stire umple de stropi presa internationala. Ei vor continua ceea ce au inceput. Au cele mai puternice rachete si nu se tem de tintari. Uite asa se va relua spirala inarmarilor. Vorbim de funie in casa spinzuratului, nu-i asa? Carentele de cinste si patriotism, dar si analfabetismul diplomatic, au adunat in curtea noastra deseuri care obliga si cocoseaza natiunea dinaintea marilor puteri. Extrapolind, nu trebuie sa fii Mafalda ca sa intelegi ca, in urmatoarele decenii nu va fi bine deloc. Cum Decebal si Zamolxe au fost daci, nu romani, iar galii n-au cum sa fie francezi, tot atit de mare este diferenta intre diplomatii de cariera si politicienii capitalisti, potriviti in a reforma penitenciarele. Din interior, desigur, si cu volumul manelelor, la maxim. Ne-a fost greu cu „was ist das”, poate si cu „davai ceas”, dar sa ne amintim de Tanase: „Davai ceas, davai mosia,/ Harasho tovarasia”. Asadar, „ciocu' mic”, domule Ilie, romanii nu vor disparea cind vor ciinii capitalisti! Chiar daca ipocrizia, coruptia, abuzurile, si meltenii purtatori ai acestor valori, sint eterne.
Sa lasam Grecia, unealta Americii, in pace, si dorintele fierbinti ale U.E, fata de ea, si sa ne vedem d-ale noastre, adica tot de ale lor. Sa vedeti ce „bine si frumos” va fi in Romania cind vor fi debarcate in tara dronele de la americani, si vom renunta la batrinul Leu pentru rechinul Euro! Daca aveti un ban deoparte, cumparati terenuri. Si asa sint vindute pe mai nimic veneticilor! Cumparati case, livezi, podgorii, stupi, vaci, gaini, oi, capre, orice poate asigura un troc echitabil intre membrii societatii. Statisticile sint speculatii, iar promisiunile ramin promisiuni, chiar daca programul de lucru se aliniaza la U.E., iar bugetarii se vor odihni mai mult cu o ora. Insa, fie la privat, fie la stat, romanii muncesc in Lei pe cele mai mici salarii din Uniune si platesc facturile in Euro. Capitalism de cazino, capitalism de speculatie. Cine face bani buni in capitalism? Ati ghicit: speculantul. De ce este stabilitate economica in Germania, de pilda? E o tara echitabila pentru cetatenii ei. Nu exista aceasta polarizare abjecta ca la noi. Munca este platita onorant si nu se permite imbogatirea peste noapte. La noi, de dragul poporului, pentru a-l tine bolnav si prost educat, profesorii si medicii primesc salarii de 800 de lei. Genocid „magna cum laude”! Distrugerea sistemului de invatamint si de sanatate, domenii cheie ale civilizatiei unei natiuni, sint parti din programul integrarii. Suficient sa ne uitam la diplomele politicienilor descurcareti, care si-au luat bacul pe la 30 de ani, iar acum, ce miracol!, au doua-trei licente si citeva masterate in traista, in doi-trei ani. Mediul universitar sanatos de alta data este infestat de fabricile de diplome in serie si de mofturile analfabetilor, care au agonisit, pe linga bogatii din trupul tarii, titluri universitare cit mai occidentale. Universitatile private sint sub aripa managerilor politici, nu a intelectualilor rasati.
Se apropie votul! Romanului trebuie sa-i displaca masluirea adevarului prin statistici false si teapa politicienilor, muscati de capuse. Id est, sa ia parte in numar cit mai mare la parastasul bancilor de pe teritoriul nostru si la cel al organismelor financiare mondiale, sa asculte in mod civilizat prohodul si fuga exploatatorilor in tintirimul creat de ei.

Maria Diana Popescu, Agero
Sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page