Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci !

GRUPUL PARLAMENTAR PSD


DECLARATIE POLITICA

Senator: VALER MARIAN
Circumscriptia electorala: SATU MARE
Colegiul electoral: 1
Grupul parlamentar: PSD

Sedinta Senatului din: 29.05.2012

Titlul declaratiei: Ciocu’ (mai) mic, Viktor-baci !

 

Autoritatile romane au avut o pozitie prompta, ferma si principiala in problema reinhumarii ramasitelor pamantesti ale scriitorului profascist maghiar Nyiro Jozsef, planuita de Parlamentul Ungariei in data de 27 mai a.c. la Odorheiu Secuiesc. Autoritatile romane au refuzat sa permita intrarea pe teritoriul tarii noastre atat a sicriului cu ramasitele pamantesti cat si a urnei funerare cu cenusa contestatului defunct.
Ministerul Afacerilor Externe  a motivat in mod concludent refuzul de reinhumare aratand ca activitatea politica  a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941-1945 indica  o atitudine de extrema-dreapta, profascista, antisemita si antiromaneasca.  Prefectura judetului Harghita a atacat imediat in contencios administrativ adeverinta de reinhumare eliberata de primarul orasului Odorheiu Secuiesc. Politia si Parchetul si-au facut datoria perchezitionand autoturismul in care se banuia ca un reprezentant diplomatic al Ungariei aducea urna funerara cu cenusa lui Nyiro Jozsef.
O pozitie ferma a avut de la inceput primul ministru Victor Ponta, care a aratat ca Guvernul Romaniei a considerat inacceptabila solicitarea referitoare la reinhumarea pe teritoriul tarii noastre a lui Nyiro Jozsef, o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale antiromanesti, antisemite si profasciste. In acest context, seful Guvernului Romaniei  a apreciat drept regretabila implicarea directa in aceasta actiune si in campania electorala din tara noastra a fortelor politice extremiste, a presedintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, si a partidului de extrema-dreapta Jobbyk, Gabor Vona. Reinhumarea facea parte din campania electorala a presedintelui Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban.
Romanii si maghiarii, dar nu numai, trebuie sa stie cine a fost Nyiro Jozsef, supranumit “apostolul secuilor” si cunoscut militant al Ungariei Mari. Preot, scriitor si ziarist, Nyiro a fost, potrivit unor surse istorice, fondatorul si capetenia unei grupari paramilitare teroriste, constituita din elemente declasate, sovine si fasciste care au atacat, incendiat si ucis romani la Cluj in septembrie 1940, dupa cedarea Transilvaniei de Nord in urma Dictatului de la Viena. Oamenii lui Nyiro au tinut sub teroare Clujul in septembrie 1940, atat inainte cat si dupa instaurarea administratiei maghiare, atacand inclusiv Episcopia Greco-Catolica si atentand la viata marelui episcop Iuliu Hossu. Pentru aceste “merite” , Nyiro a primit distinctia “Coroana Corvin”, infiintata de catre Miklos Horthy, si a fost ales deputat in Parlamentul Ungariei, motiv pentru care s-a mutat la Budapesta, unde a fost redactor sef la doua ziare de extrema-dreapta, cu atitudine vadit antisemita (Magyar Ero si Magyar Unner). Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944, Nyiro Josef si-a continuat activitatea in Parlamentul de la Sopron, care a adoptat legislatie antisemita, si a sustinut activitatea guvernului fascist a lui Szalai Ferenc. Dupa razboi, Nyiro a fost declarat criminal de razboi in Ungaria si a emigrat in Spania, unde si-a gasit sfarsitul in 1953.
Avand in vedere trecutul sau fascist notoriu, este de neinteles si de neacceptat atitudinea Parlamentului Ungariei care a decis deshumarea ramasitelor lui Nyiro de la Madrid si a planuit o reinhumare fastuoasa pe teritoriul Romaniei, respectiv la Odorheiu Secuiesc. ?i mai de neinteles si de neacceptat sunt declaratiile impertinente facute duminica la Odorheiu Secuiesc de presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, pe care le citez : “ Am vazut din partea guvernului roman un sir de reactii isterice, paranoice si, in acelasi timp, comice”. / “ Noul guvern roman, prin faptul ca a impiedicat inmormantarea scriitorului Nyiro Jozsef si a organizat o adevarata vanatoare pentru ramasitele pamantesti ale acestuia, a jucat cartea maghiara pentru a distrage atentia de la grava situatie economica a tarii”. Cea mai grava si jignitoare este urmatoarea afirmatie a sefului Parlamentului de la Budapesta : “ In Secuime creste o noua generatie de Nyiro Jozsef”. Fost sef al serviciilor secrete ungare si om de incredere al premierului Viktor Orban, Laszlo Kover confirma si prin aceste declaratii ca este un sustinator al extremismului maghiar din Romania, Slovacia si Serbia. Fiindca nu este la prima declaratie de acest fel, ar trebui sa i se mai reteze din fumuri (si chiar din mustata) acestui Kover, inclusiv prin declararea sa ca persona non grata in Romania.  De altfel, premierul Victor Ponta a avertizat ca atitudinea presedintelui parlamentului ungar este de neacceptat : “Nu poate fiecare totusi sa-si faca de cap pe teritoriul Romaniei si sa aduca onoruri unei persoane recunoscute in mod oficial ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite, profasciste”. Inclusiv reprezentanti ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington au confirmat ca Nyiro Jozsef  “ a facut parte din factiunea virulent pronazista a fascismului maghiar, impreuna cu care a fugit din Ungaria”. Este absolute de neinteles si regretabil cum a putut sa fie anterior de acord   cu reinhumarea acestui fascist guvernul condus de istoricul Mihai Razvan Ungureanu.
Dupa acest incident reprezentatii statului maghiar ar trebui sa inteleaga ca a venit timpul sa renunte la atitudini si declaratii imperioase si imperiale la adresa Romaniei si a romanilor.  Intr-un asemenea context, nu sunt admisibile criticile exprimate in ultimile saptamani de mai multi lideri de la Budapesta, in frunte cu premierul Viktor Orban, referitoare la decizii ale noului guvern de la Bucuresti in probleme de politica interna, cum ar fi anularea Hotararii de Guvern privind infiintarea unei linii de invatamant in limba maghiara la UMF Targu Mures sau adoptarea sistemului de vot uninominat pur. Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, un alt om de incredere al premierului Orban, a ajuns sa ameninte voalat ca schimbarea strategiei Romaniei fata de maghiarii din Transilvania ar putea pune punct reconcilierii romano-maghiare din ultimii ani, lasand sa se inteleaga ca lucrurile vor deveni mai complicate intre Romania si Ungaria. Nu este admisibila nici conduita ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, care a ofensat Guvernul Romaniei dupa ce a fost convocat pentru explicatii la Ministerul de Externe, trimitandu-l  la discutii pe numarul doi din ambasada.
Nicidecum Ungaria nu este indreptatita sa ne dea lectii de democratie dupa derapajele din ultimii ani ale guvernului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, care se inchipuie reincarnarea marelui sef de triburi Arpad, primul rege al maghiarilor, in visele sale de marire.   Ciocu’(mai) mic, Viktor-baci !


Senator
Valer Marian
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page