Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa: Înca o victorie în lupta pentru apararea padurilor judetului Mures


    
Printre prioritatile pe care mi le-am asumat in exercitarea mandatului de prefect al judetului Mures s-a aflat in permanenta mentinerea fondului forestier, a padurilor de pe teritoriul judetului in patrimoniul public. Doresc ca acestea sa apartina in continuare si sa poata fi folosite de catre toti cetatenii judetului, pentru a fi lasate mostenire copiilor si nepotilor nostri care merita sa creasca si sa traiasca intr-un mediu sanatos.
Acest demers s-a dovedit cu atat mai dificil cu cat, la data preluarii mandatului de prefect, am constatat ca, la nivelul Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Mures, reprezentata, in calitate de presedinte, prin fostul prefect al judetului – Minodor Ciprian Dobre – au fost pierdute toate procesele (27!) prin care mostenitorii fostilor grofi (inamici ai Statului Roman), solicitau in justitie reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata totala de peste o suta de mii hectare de teren, reprezentand padurile Calimanilor, ale Vaii Muresului Superior si Vaii Gurghiului.
Un exemplu mai mult decat elocvent il constituie faptul ca, la data preluarii mandatului de prefect al judetului Mures de catre subsemnatul, era pierdut unul dintre cele mai importante procese ale judetului privind fondul forestier. Ma refer la Sentinta civila nr. 886/2007 prin care Judecatoria Reghin a retrocedat unei asa-zise societati numite „DOMENIUL SILVIC GUDEAMESTERHAZA” SA, total neindreptatita potrivit legislatiei in vigoare, o suprafata de 29.631 hectare din terenurile cu vegetatie forestiera, pasuni, fanete si constructii edificate pe teren care au facut parte din exploatatia forestiera, situata pe raza localitatilor Stinceni, Rastolita, Lunca Bradului si Filea-Deda.
Dupa preluarea mandatului de prefect al judetului Mures, una dintre principalele preocupari ale mele a fost restabilirea dreptatii si justitiei, respectiv stoparea abuzului de drept pe cale sa se produca irevocabil prin pierderea ilegala a aproape treizeci de mii hectare teren forestier din judet, ceea ce ar fi prejudiciat cetatenii acestuia si ar fi lezat grav interesele nationale.
Nu exagerez prin a afirma ca a fost o adevarata ,,lupta” in justitie, cu atat mai mult cu cat ulterior au intervenit in proces ca reclamanti familia BANFFY prin BANFFY EVA-MARIA-ROZALIA-HELENA-JOHANNA si mostenitorul acesteia BANFFY IMRE LASZLO, care, avand domiciliul in Germania, au ridicat propriile pretentii asupra unei parti din cele aproape treizeci de mii hectare teren forestier, fiind reprezentati printr-o societate civila de avocati din Cluj Napoca.
Eforturile subsemnatului, ale echipei functionarilor publici aflati sub coordonarea mea, din Institutia Prefectului Mures, in solidar cu conducerea Directiei Silvice Mures, dar si ale unor avocati prieteni care au consimtit sa ne apere fara nicio remuneratie in schimb, s-au dovedit incununate de succes. Am reusit sa rasturnam situatia dezastruoasa lasata de fostul prefect Minodor Ciprian Dobre (care, demagogic si cu ipocrizie isi asuma un titlu de glorie din calitatile de mare avocat), prin admiterea recursului la Tribunalul Mures si castigarea procesului in rejudecare la Judecatoria Reghin, elocventa fiind Sentinta civila nr. 1394/2011 prin care s-a respins in totalitate actiunea reclamantilor (ceea ce ma indreptateste sa multumesc si magistratilor care au judecat cu intelepciune, in litera si spiritul legii acest proces).
Mai mult, am constatat cu satisfactie ca, in cursul saptamanii trecute, s-a pronuntat de catre Tribunalul Braila solutia definitiva si irevocabila in acest caz (solutionarea recursului formulat de reclamanti impotriva Sentintei civile nr. 1394/2011 a Judecatoriei Reghin). Solutia irevocabila pronuntata mentine in domeniul public o suprafata de peste 28.500 hectare de teren forestier, din totalul de aproape treizeci de mii de hectare solicitate initial, fiind retrocedata doar suprafata de 1.073,24 hectare padure, situata pe raza administrata de Ocolul Silvic Lunca Bradului. In opinia mea, suprafata mentionata anterior s-a retrocedat in baza unui raport de expertiza tehnica evident eronat dar apreciat ca valabil de instanta de judecata.
Apreciez acest caz ca fiind o victorie a cetatenilor judetului Mures ale caror interese le-am aparat si m-au motivat in toate demersurile mele ca prefect. Sper ca si noul prefect, proaspat instalat, sa continue aceasta lupta de aparare a fondului silvic al judetului Mures si a intereselor nationale, pentru binele nostru al tuturor.
 
Marius Pascan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page