Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

,,Pagini de jurnal – Cucuteni 2009"

 

Este interesant si emotionant pentru un artist al secolului XXI sa paseasca pe meleagurile cucuteniene de astazi. Pentru mine personal a fost o experienta frumoasa, am intrat pentu o scurta perioada intr-o bula a timpului.

Aici, in acest spatiu, in 1909, deci cu 100 de ani in urma, cercetatorul H. Schmidt a constatat existenta straturilor de locuire din fazele de dezvoltare A si A-B ale culturii neolitice Cucuteni. Marturie a cercetarilor de-a lungul timpului sta Muzeul de Arheologie din localitate, dar care, din pacate nu este foarte vizitat de turistii straini sau romani. Ma intreb de ce? Oare incepem sa ne uitam istoria? Nu ne intereseaza fondul cultural al umanitatii? Atunci s-au pus bazele artei! Vizitarea acestui muzeu ne ofera o reintoarcere in copilaria umanitatii. Constructia extrem de interesanta din punct de vedere arhitectural, realizata in 1982, adaposteste numeroase marturii incepand cu neoliticul si mergand pe firul istoriei pana in perioada dacica.

In mijloc de august comuna Cucuteni devine pentru scurta perioada gazda ,,Simpozionului International de Arte Vizuale HUMAn" organizat de Asociatia Ars Continua Iasi condusa de Ionela Mihuleac, artist plastic nascut pe plaiurile cucuteniene si care doreste sa continue ceea ce stramosii ei au inceput acum 5000 de ani. Artist de valoare incontestabila, Ionela Mihuleac ofera de opt ani oportunitatea de a se exprima prin propriile limbaje plastice artistilor vizuali de astazi. De-a lungul timpului pe aici au trecut mai multi artisti din care citez cateva nume: Elena Alitei, Eugenia Pop, Maria-Magdalena Pop, Marcel Stanciu, Draga-Irina Popa, Violeta Radu, Ovidiu Purice, Tasi Iosif Stefan, grupul ,,focAR", Dorel Gaina, Manea Emlian, Vasile Tudor, Damian-Ioan Popa, Eugen Petri, Molia Efremov, Dragoslav Nikitovik (Serbia), Marija Milin (Serbia), Ghenadie Popescu (Republica Moldova), Philip Firsov (Anglia), Ramon Sadic, Virginia Toma, Oana Toderica, Mihai Soare.

Anual comuna este strabatuta de figuri artistice contemporane si de aceea poate locuitorii nu se mai mira vazandu-i, ei implicandu-se prin intermediul celei mai tinere generatii. Copiii din Cucuteni participa cu drag la dupa-amiezi de creatie, spatiul curtii, dar si al atelierului fiind populat de ei, citindu-li-se pe fete dorinta de a invata, dar si emotia de a cunoaste persoane noi. Lucrarile lor sunt expuse in galeria comunei, pentru ca exista un astfel de spatiu expozitional aici. Sub indrumarea artistilor participanti la simpozion, copiii invata diferite modalitati de a se exprima plastic. Numarul lor creste anual, astfel ca am avut bucuria, ca personal sa lucrez anul acesta cu o mare parte dintre ei, fiind impresionata de faptul ca isi perfectionau limbajul si indemnarea, multi dintre ei dorind sa urmeze cursurile Liceului de arta din Iasi si chiar sa paseasca mai departe pe portile universitatilor de arte din Iasi si Cluj.

Tematica simpozionului a fost mereu alta la fiecare editie, anul acesta cei sase artisti romani (Andra Baban, Ileana Danci, Adriana Goilav, Bogdan Onofrei, Cristina Oprea, Mircea Mocanu) si doi francezi (Agnès Birebent si Stanislas Deveau) fiind reuniti in jurul problemei ,,in SEMN". Semnele culturii Cucuteni constituie si astazi o sursa de inspiratie, chiar daca semnificatia lor s-a pierdut de-a lungul timpului. Artistii participanti la aceasta manifestare culturala au readus vechile semne la viata, le-au ,,retrezit", incluzandu-le in propriile compozitii. Totul incepe cu o cercetare asidua si apoi cu materializarea proiectelor.

Ca participant la acest simpozion nu pot decat sa o felicit pe Ionela Mihuleac, dar si autoritatile implicate in realizarea acestui simpozion, deoarece demonstreaza ca mai exista interesul pentru istoria locala si nationala.

Daca ajungeti pe aceste meleaguri cel mai bun ghid este domnul Mihai Tun fost primar al localitatii timp de 36 de ani (din cate am inteles) si care stie sa va conduca fizic si spiritual, cu o mare dragoste, pe locuri incarcate de istorie. Deci permiteti-mi sa va ofer un sfat: chiar daca nu sunteti artisti si plecati in vacanta, pasiti pe drumurile Moldovei si nu ocoliti CUCUTENI. Aveti ce vedea si invata.

 

CRISTINA OPREA – artist plastic

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page