Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ROMANI CU CARE NE MANDRIM - ALIN BUNAJohann Wolfgang Von Goethe, om de stiinta, scriitor si ganditor german, in unul dintre eseurile sale ne spune ca fericirea ar deveni o povara daca n-am impartasi-o si cu altii.
Aceasta este ratiunea pentru care doresc sa ma "despovarez" si sa va familiarizez cu un eveniment de exceptie, care mi-a intarit convingerea ca dispunem de conationali capabili, care fac cinste tarii noastre de origine, indiferent de perimetrul geografic unde i-au purtat pasii.
Singurul regret este ca acesti conationali n-au mai urmat practica inaintasilor neamului, care dupa studii stralucite la Budapesta, Berlin, Paris, Viena etc. s-au reintors in Glia Natala, acceptand posturi sub nivelul lor de pregatire, in nobila idee de a aduce o modesta contributie la dezvoltarea Pamantului Stramosesc, ci  isi aduc contributia la propasirea altor natiuni, la peste 10.000 km de TARA care adaposteste mormintele inaintasilor.
Pe coasta de vest a Americii de Nord, scaldata de apele Pacificului, in partea de Sud a Californiei Americane, unde natura deschide cale desavarsirii printr-un tinut de paradis terestru, construit cu priceperea si rigoarea savantului sau cu ochii poetului, traiesc peste 45 de mii de romani sau americani de origine romana. Dorim sa creionam, fara a avea pretentia ca v-am spus totul, profilul moral al unui conational, venit in urma cu cativa ani pe acest binecuvantat pamant. Este vorba de Alin Buna, crescut dupa reguli nescrise, dar puternic asezate si pastrate  in cadrul familiei specifice satului Transilvanean, zona Rastolita-Borzia, inima Muntilor Calimani din inegalabila Vale a Muresului:  cinstea, corectitudinea, demnitatea, harnicia, cultul pentru parinti si dragostea de oameni. Acest tanar fin, manierat, modest, de o mare simplitate in aparenta, a devenit cu timpul o personalitate plina de farmec, iar evolutia sa, de la inocenta, teama de necunoscut, la o maturitate stralucita, se datoreaza, in mare masura, iscusintei cu care a valorificat acea zestre morala adusa din tara de origine si fara falsa modestie, climatului familial armonios cu care a fost inconjurat de semnatarii acestor modeste randuri, de la primele zile cand a pus piciorul pe pamant American.
Vineri 18 Mai, 2012, 83 studenti din cei peste12 mii de absolventi ai prestigioasei CS University Fullerton, au primit cea mai avansata distinctie academica Americana: Summa Cum Laude. Emotionanta ceremonie -Honors Convocation-, la care am fost participanti, a avut loc la Meng Concert Hall a Universitatii. Cu inimile pline de emotie si cu fata plina de lacrimi am "explodat" in momentul in care profesor doctor Susan Jacobsen, Master of Ceremonies, Director, University Honors Program, a pronuntat numele lui Alin Buna, nume predestinat si care face cinste TARII NATALE. In Buletinul Universitatii, editat cu aceasta ocazie se mentioneaza faptul ca Alin a terminat Universitatea cu Summa Cum Laude, cea mai inalta distinctie academica si ca este membru al Phi Alpha Alpha National Honor Society of Public Affair, Phi Kappa Phi Honor Society and Phi Beta Delta International Scholars Honor Society, grupari care reprezinta elita elitelor domeniului academic.
Dupa terminarea ceremoniei, am avut privilegiul de a sta de vorba cu prof. dr Shelly Arsneault, prof.dr Justin McCusker, prof.dr. Kwon Myungjung si prof.dr. Leena Rai, care au elogiat fara rezerve prestatia academica a conationalului nostru. Alin isi continua activitatea academica prin studii de masterat la aceeasi prestigioasa Universitatea si este angajat al Orange County, California, considerata una dintre cele mai prospere regiuni ale USA.

Prin Alin, si nu numai, putem arata Americii ca emigratia romana dispune si de oameni de exceptie, caractere deosebite, care nu numai ca si-au pastrat nealterat sentimentul patriotic fata de pamantul in care au fost plamaditi, dar sunt si fideli cetateni ai patriei adoptive.
Chiar daca nu intotdeauna TARA noastra de origine s-a comportat fata de noi la nivelul asteptarilor noastre, avem datoria sacra de a lupta pentru prestigiul ei. O facem in memoria mormintelor inaintasilor nostri care se afla de-a lungul lantului carpatin si nu pentru cei care, chipurile, ne reprezinta.Sa speram ca generatiile viitoare de politicieni, vor cuprinde si persoane cu valentele lui Alin.

Succes in toate si felicitari lui Alin, sotiei sale Linette, trecuta pe la Universitatile din Lima-Peru si Madrid-Spania, plus UCLA-America si celor lasati in inima Muntilor Calimani - Mama Lola, Nelu, Valeruta, Valentina si Ana Maria, cat si parintilor Geta si Tinu Buna, sorei sale Raluca, ramasi pe malul Raului Maris in cochetul, frumosul si pitorescul oras Tg. Mures. Aceleasi felicitari le adresam si profesorilor de la Universitatea Petru Maior din Tg. Mures, unde Alin Buna si-a inceput cariera universitara.  
Dwight si Vera L. Patton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page