Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cu Brancusi prin Evanghelii

"FIUL RISIPITOR"

Cineva ar putea eventual sustine sau admite ca Brancusi - conform operelor sale - a crezut in Dumnezeu, intr-un DUMNEZEU IMPERSONAL, cum modern se zice - ca sa nu se supere nimeni - FIINTA SUPREMA, dar ca el nu a fost crestin si nu s-a referit cu nimic la Isus Christos. Ei bine, pentru cateva momente va invit la un Brancusi care ciopleste despre o pilda spusa de Isus Christos, Mantuitorul. Lucrarea se cheama FIUL RISIPITOR.

Cum a ajuns el la FIUL RISIPITOR? Cum altcumva decat facand popasuri de minte si suflet prin Evanghelii si dandu-le consideratia cuvenita. A ales-o pe aceasta. Facuse el o INTOARCERE tot cu referire la Isus Christos aratandu-se lui Pavel pe drumul spre Damasc pentru persecutarea crestinilor, iar acum subliniaza INTOARCEREA la Isus prin lucrarea FIUL RISIPITOR care precum in pilda este tot o INTOARCERE, in SINE mai intai si apoi ACASA.

Nu e o lucrare timpurie facuta in virtutea unei varste neformate ca personalitate si opinie si filozofie, nu e nici o lucrare a ultimilor ani de viata ca o cuminecatura ritualica, ci opera FIUL RISIPITOR este facuta exact la jumatatea vietii in deplina cunostinta si constiinta de sine. De ce a tinut el neaparat sa fie foarte aproape de Isus in aceasta perioada de varf a activitatii sale? Desigur, nu din vreun motiv de mica importanta, ci ca de obicei ceva profund, serios, l-a facut sa puna mana pe dalta si dibuindu-i intelesurile evanghelice sa ni-l redea in viziune personala pe FIUL RISIPITOR. Si maestrul l-a facut in asa fel ca sa nu ne arate doar un moment, o ipostaza din pilda, ci intreaga invatatura.

E arogant ca la plecare, prin capul sus si nasul enorm, obraznic. E invins ca la venire prin mainile in jos pe langa trup, semn de predare. E stupid prin capul roata fara expresivitate si fata ca rat de porc dupa porcii pe care ii crestea cu roscove in timpul instrainarii. E ridicul prin nepotrivire cu mediul in timpul risipirii banilor. E ce vreti din istoria intamplarii cu el. Brancusi nu-l sculpteaza in fuga, din auzite despre el, ci il traieste de-alungul cioplelii in mesteacan lasandu-i fibra aproape intreaga. E robot prin rudimentul hotararii de a-i intoarce spatele tatalui. Capul i s-a marit deodata, de "destept ce i se pare", dar circumvolutiunile cerebrale ascunse de Dumnezeu ca sa lucreze in taina constienta de sine si constiinta de bine si le arata in nervurile exterioare sugerand ca inauntru e gol. Un butuc ingamfat. "Eu o sa zbor acum ca am elice la cap" concomitent cu "n-o sa zbori ca esti o buturuga". "Doar o sa te departezi pana ajungi la porci si o sa te-ntorci spasit". Toata aceasta vanzoleala filozofica e cuprinsa in simplitatea celor cateva forme. Religie? Teologie? Mai mult. O predica despre FIUL RISIPITOR, pe tacutelea, dar de valoare intuitiva inestimabila.

 

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page