Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Federatia Comunitatii Evreiesti din România protesteaza fata de înhumarea scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România

Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania isi exprima ''indignarea si imensa amaraciune'' fata de vestea inhumarii scriitorului maghiar Jozsef Nyiro in Romania.

''In numele evreilor traitori in Romania de astazi, dar si a zecilor de mii care au luat drumul fara de intoarcere al lagarelor naziste, pentru a fi arsi in cosurile fumegande neincetat de la Auschwitz, Birkenau si din alte lagare ale mortii, exprimam indignarea si imensa amaraciune cu care am luat aflat faptul ca scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi inhumat in pamant romanesc, la Ordoheiul Secuiesc'', afirma presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania, deputatul Aurel Vainer, intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania spune ca Jozsef Nyiro a devenit membru in Parlamentul de extrema dreapta, nyilasis, a lui Ferenc Szalasi si a aderat implicit la o orientare politica nationalista, extremista si antisemita.
''Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce sa fie inhumate la Odorheiul Secuiesc. Cu atat mai mult ca se au in vedere procesiuni oficiale, in care memoria acestui personaj, individ de trista amintire, nu trebuie admisa nici acum si nici cand. Memoria evreilor si a romanilor care si-au pierdut viata in perioada de dupa 15 octombrie 1944 in apropierea inlaturarii regentului Horthy, nu ne permite sa fim ingaduitori si sa dam uitarii fapte si nume de trista amintire!', subliniaza Vainer in comunicatul citat.

Pe 16 mai, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat, la Targu Mures (centru), ca exista dovezi potrivit carora scriitorul Nyiro Jozsef, care va fi reinhumat la Odorheiu Secuiesc in 27 mai, cu sprijinul Parlamentului Ungariei, nu a fost nici anti-roman, nici antisemit.

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri ca nu a intervenit nicio schimbare in pozitia autoritatilor romane privind dezacordul reinhumarii scriitorului Nyiro Jozsef in Romania.
"MAE solicita ca orice demers sa se faca conform legislatiei romane", au aratat vineri reprezentantii ministerului, intr-un raspuns oferit la solicitarea AGERPRES.

Potrivit MAE, aceasta pozitie va fi transmisa in cursul zilei de vineri Ambasadei Ungariei la Bucuresti.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima dezacordul fata de reinhumarea scriitorului Nyiro Jozsef in Romania, precizand ca activitatea acestuia indica o atitudine antisemita.
"MAE a comunicat deja partii ungare pozitia autoritatilor romane, respectiv dezacordul fata de reinhumarea lui Nyiro Jozsef in Romania. Partea romana a aratat ca activitatea politica a lui Nyiro Jozsef din perioada 1941 - 1945 indica o atitudine de extrema dreapta, antisemita si de colaborare cu un regim fascist", arata MAE intr-un raspuns acordat, marti, la solicitarea AGERPRES.

Ministerul a punctat ca in demersurile efectuate de o serie de organizatii din Romania si din strainatate au fost transmise mesaje clare privind dezacordul fata de astfel de manifestari. AGERPRES

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page