Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa adresata domnului Ministru Andrei Marga


    FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES
    str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA,
    tel./fax: 0267.313534 email: cohara_ro@yahoo.com
    www.forumharghitacovasna.ro
    Nr. 11 / 22.05.2012
     
     
    Stimate domnule ministru Andrei Marga,
     
    Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, organizatie reprezentativa pentru cei 400.000 de romani din cele trei judete, si al carei presedinte de onoare este IPS Ioan Selejan, arhiepiscop de Covasna si Harghita, vi se adreseaza nu numai in calitate de ministru de externe al Romaniei, ci si in cea de om de stiinta si cultura, specialist in istoria filosofiei, filosofia politica si filosofia religiei.
    Va cerem sa faceti toate demersurile pentru a opri ingerintele in viata politica interna a Romaniei si sa solicitati autoritatilor Republicii Ungaria sa nu colaboreze cu organizatiile extremistilor maghiari din asa-zisul ?inut Secuiesc, sa limiteze intentiile de manifestare ale unor actiuni de esenta antidemocratica doar in spatiul national ungar si sa nu implice in aceste demersuri si Romania. De asemenea, va rugam sa reiterati guvernului din care faceti parte cererea noastra ca in ceea ce priveste „cazul József Nyíro ” sa actioneze in consens cu Legea 107/2006 privind, printre altele, interzicerea promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.
    Parafrazand o celebra formulare, o stafie bantuie din nou prin Europa. Doar ca nu este stafia comunismului, ci aceea a neo-fascismului. Peste cateva zile, ea va sosi si in Romania: dupa cum s-a anuntat, la initiativa Partidului Civic Maghiar si a Fundatiei Pro Odorhei, pe data de 27 mai, cu ocazia Rusaliilor catolice, urmeaza ca osemintele lui József Nyíro (scriitor, altfel, de talent dar care s-a manifestat ca fascist invederat), sa fie aduse din Ungaria pentru a fi reinhumate cu mare pompa la Odorheiu Secuiesc. La „ceremonie” vor participa si politicieni de varf din Ungaria.
    Dupa cum reiese din documentele pe care vi le anexam, in limba maghiara si in traducere, in anii celui de al doilea razboi mondial, Nyíro s-a manifestat activ ca sustinator al Partidului Crucile cu Sageti al lui Ferenc Szálasi, formatie national-socialista implicata in crimele cele mai abjecte impotriva evreilor din Ungaria. El si-a pus calitatile sale literare si notorietatea in slujba propagandei hungarismului, aberanta ideologie fascistoida elaborata de Szálasi, a radicalismului ultranationalist si sovin, antisemit, antiroman si xenofob.
    Esenta personalitatii lui József Nyíro este cuprinsa in cateva fraze de poetul, scriitorul si criticul literar Géza Hegedus (1912-1999), martor al evenimentelor acelor timpuri, in magistralul sau volum Galeria portretelor literaturii ungare:
    „In politica, drumul ales este cel al fascismului. (…) A fost dezamagitor pentru cei care au observat inrudirea sa spirituala cu mitul criminal al puritatii sangelui. Pe acestia i-a surprins atasamentul clar al lui Nyíro, ce tocmai pasea pe scena politica, fata de reprezentantii in Ungaria ai nazismului german, fata de Partidul Crucilor cu Sageti. (…) József Nyíro este un instigator la razboi, incitator la asasinate in masa, criminal de razboi in sensul dreptului penal. A apartinut spiritual statului major al lui Szálasi. Chiar si in emigratie, in America si Spania, in cartile publicate incearca sa justifice acest spirit. (…) Romanul autobiografic „In jugul lui Dumnezeu" ramane printre valorile durabile ale literaturii noastre, chiar daca autorul lor, in viforul istoriei, din punct de vedere uman, dar si cultural si-a bagat capul nu in jugul lui Dumnezeu, ci in cel al diavolului (sn)”.
    Daca mai aveti nevoie si de alte dovezi privind trecutul lui József Nyíro, ele pot fi gasite intr-un document care se afla in depozitul Arhivelor Statului, Cluj, fond Prefectura judetului Cluj, acte confidentiale-prezidentiale, 1941, dosar nr. 3. In el, se arata ca in zilele premergatoarea sosirii la Cluj, la 11 septembrie 1940, a trupelor de ocupatie horthyste: „...crimele, bataile, devastarile declansate impotriva romanilor, indeosebi in cartierele Manastur, Intre ape, comunele Floresti si Someseni au fost - asa dupa cum recunostea la 15 noiembrie 1940 fostul consul al Ungariei la Cluj, dr. Bothmer Károly - efectuate de elemente declasate, sovine, fasciste, organizate in grupe teroriste, conduse de Kerekes István, Király Zoltán, Málnassy Tivadar, József Nyíro (s.n.), dr. Szász Ferenc, Veres Lajos, Lengyel József , Pataky Kálman, aflati sub comanda lui Kováts Arpád, fost ofiter de cariera”.
    Va veti intreba probabil de ce osemintele unui asemenea personaj, care poarta raspunderea morala a unor crime imprescriptibile, vor fi aduse ostentativ si reinhumate cu fast in Romania, tara pentru a carei dezmembrare Nyíro a militat intre 1940 si 1945 in toate parlamentele Ungariei horthyste.
    Raspunsul este: in primul rand pentru ca se poate! Se poate din cauza nevolniciei si oportunismului politic al guvernelor care s-au succedat in ultimul timp, permitand in chiar inima tarii o disolutie a autoritatii statale mergand pana la instaurarea unei veritabile stari de co-suveranitate.
    In al doilea rand pentru ca este vorba de o actiune de manipulare a opiniei publice in scopuri electorale, instrumentata pana in cele mai mici amanunte. Beneficiarul este Partidul Civic Maghiar (PCM), practic filiala in Romania a Fidesz – Partidul Civic Ungar, ca initiator al reinhumarii lui József Nyíro, si care doreste sa recastige primaria din Odorheiu Secuiesc, iar perdantul Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, adversarul PCM.
    In acest scop, pe data de 3 aprilie a.c. osemintele lui József Nyíro au fost deshumate din cimitirul Almueda din Madrid de catre si pe socoteala Guvernului ungar condus de Fidesz si transportate la Budapesta cu garda de onoare! Ele urmeaza apoi sa fie duse cu „trenul pelegrinilor - Fericita Fecioara” cu care se pleaca din Budapesta la 24 mai la pelerinajul care are loc la ?umuleu de Rusalii, ceremonie la care participa o multime imensa. De la ?umuleu, osemintele urmeaza sa fie purtate de un detasament de husari calari (!), insotit de membri ai Parlamentului Ungariei, la Odorheiu Secuiesc. Aici, in piata centrala a municipiului, urmeaza sa aiba loc o ceremonie de comemorare a lui Nyíro si reinhumarea sa in Cimitirul catolic cu slujba religioasa de rigoare.
    Intreaga actiune se desfasoara sub patronajul lui László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, fost ministru insarcinat, in anterioara guvernare a Fidesz, cu coordonarea serviciilor de informatii ungare…
     
    Stimate domnule ministru,
    „Istoria omenirii este suma erorilor care ar fi putut fi evitate”. Este semnificativ ca acest aforism ii apartine marelui politician german Konrad Adenauer. El este cel care a demonstrat ca pentru a fi cu adevarat demni de numele de oameni, trebuie sa stim sa invatam din erori. Pentru ca ele sa nu se mai repete, ca raul sa nu se banalizeze.
    Marele poet de origine romana B. Fundoianu, devenit apoi, sub numele de Benjamin Fondane, unul dintre marii poeti moderni ai Frantei care a sfarsit prin a fi ucis la Auschwitz, scria: „Il faut crier jusqu?à la fin des temps” – Trebuie sa strigam pana la sfarsitul timpurilor! Gandindu-ne la cei 1006 de romani ucisi intre 1940 si 1944 in partea de Transilvanie cedata prin Diktatul de la Viena, la cele 126 de victime ale comunitatii evreiesti din Sarmasu, exterminata in intregime in octombrie 1944 de armata si jandarmeria horthyste in retragere, nu vom obosi sa strigam pana in veacul veacurilor:
    Nu lasati fascismul hungarist sa reinvie in chiar inima Romaniei !
     
    Dorin Suciu, presedinte executiv al FCRCHM
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page