Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

NATO: 14 tari membre, inclusiv România, au convenit achizitionarea a cinci drone fara munitieUn grup de 14 tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice, printre care si Romania, a convenit, cu ocazia summitului NATO desfasurat la Chicago, sa achizitioneze cinci drone (avioane fara pilot, UAV), fara munitie, si echipamentele aferente de control si comanda, a anuntat Casa Alba, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de internet.
In afara de Romania, printre tarile care au ajuns la un acord se afla Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Statele Unite ale Americii. NATO se va ocupa de operarea si mentenanta sistemului. Toti cei 28 de aliati urmeaza sa participe financiar la intretinerea pe termen lung a programului.
Vorbind despre acelasi subiect, Financial Times scrie ca NATO a semnat in weekend un contract in valoare de 1,7 miliarde de dolari cu compania americana producatoare de echipament militar Northrop Grumman in vederea furnizarii Aliantei a primelor sale drone de supraveghere.
Mai multe state au folosit deja individual drone in timpul diverselor operatiuni NATO, dar este pentru prima data cand Alianta, ca entitate, cumpara astfel de echipamente. Potrivit FT, aceste avioane fara pilot - chiar si cand nu au armament la bord - reprezinta un motiv de controverse pentru ca anumite tari le considera avioane-spion ce incalca spatiu aerian suveran.
Contractul dintre NATO si Northrop Grumman, ca prim contractor, include achizitionarea, operarea initiala si intretinerea a cinci drone Block 40 Global Hawk echipate cu senzori radar moderni pentru supraveghere terestra. Sistemul de supraveghere terestra este menit sa devina o sursa importanta de informatii in timp real pentru operatiunile militare ale Aliantei de intelligence, supraveghere si recunoastere.
Intelegerea semnata cu ocazia reuniunii la varf din Chicago vine dupa ani de dezbateri si ezitari pe fondul presiunilor bugetare ce au afectat majoritatea tarilor membre. Unii politicieni au incercat chiar sa reduca numarul dronelor la trei, dar comandantii militari au avertizat ca ar fi prea putine pentru a asigura o supraveghere constanta. Sistemul va fi pe deplin functional in 2017.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page