Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GENOCIDUL ROMÂNESC SI SUICIDUL EUROPEI(Continuare din editia precedenta)

 
Descurajarea micilor intreprinzatori privati, coruptia si licitatiile aranjate

Desi ar trebui sa reprezinte motorul unei economii sanatoase si sa constituie clasa mijlocie a Romaniei, IMM-urile sunt paria economiei nationale, iar patronii lor sunt haituiti si tratati cu superioritate condescendenta de catre functionarii statului roman, care ar trebui sa-i sprijine si sa-i respecte. Faptul ca micii intreprinzatori privati din Romania, creatorii de plus valoare si principalii cotizanti la bugetul de stat sunt tratati de autoritatile romane ca si bisnitarii de vegeta si cafea dinainte de 1989, denota incompetenta functionarilor statului, incapabili sa inteleaga mecanismele economiei de piata. Daca bisnitarii dinainte de 1989 erau vanati de politie si li se confisca marfa cumparata de la sarbi din nevoia de a compensa lipsurile majore din comertul socialist, dupa 1990 micii investitori privati (asociati mental si subconstient de catre functionarii statului cu bisnitarii) sunt sufocati de taxe, exploatati, controlati, amendati si umiliti constant de catre autoritati, prin reprezentantii institutiilor care au sarcina sa-i ajute. Sloganul “Capul plecat sabia nu-l taie” afisat in sediul Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti (2008), de pilda, reprezinta dovada clara a atitudinii gresite a acestei insitutii fata de IMM-urile care apeleaza la serviciile lor.  
Greseli monumentale descurajeaza sistematic sectorul privat din Romania. Orice contract important, care poate genera un profit mare, este supus unei "licitatii" aranjate si castigat de o firma care apartine clientelei politice. Contractul este gestionat ulterior in stilul legendarei "matusi Tamara". O parte din profit revine functionarilor care au masluit licitatia, o alta parte ajunge la organele de control, care inchid ochii si nu vad unde au ajuns banii si de ce nu s-au platit impozitele la stat. Micul IMM primeste ramasitele de la “masa bogatilor”, contracte marunte care necesita multa munca si sunt platite prost. Din aceste contracte va plati ulterior zeci de facturi, accize, TVA, taxe, impozite, salarii, contributii s.a.m.d. In final IMM-ul se alege doar cu munca, fiind jefuit legal de tot profitul sau, printr-o legislatie partinitoare si mecanisme diabolice puse la punct de autoritatile statului.
 
Cresterea nejustificata a veniturilor pentru functionarii publici si clientela politica

O alta greseala memorabila a fost triplarea salariilor bugetarilor, dupa 2006, fara ca economia Romaniei sa fi crescut de trei ori. Aceste masuri au condus la situatii aberante in care femeile de serviciu din ministere sau banci si soferii parlamentarilor, au salarii mai mari decat profesorii universitari, doctorii, inginerii sau cercetatorii stiintifici. Daca adaugam tabloului descris nepotismele, birocratia, firmele capusa si promovarea non-valorilor, in tandem cu reducerea anuala a procentelor de la buget alocate invatamantului, sanatatii, culturii si cercetarii, este usor de inteles indobitocirea populatiei, apatia si dezgustul fata de politca sau fata de exercitarea dreptului la vot. Politicienii mizeaza pe faptul ca o multime de prosti este mai usor de condus decat o mana de oameni inteligenti care pun   intrebari.
Migratia creierelor - Masurile politice si economice care au condus la inchiderea intreprinderilor si a numeroase institute de cercetari, au determinat creierele Romaniei sa ia calea exilului. Ingustarea orizonturilor, reducerea drastica a locurilor de munca si lipsa de perspective; imposibilitatea de a trai decent din munca cinstita in propria patrie, a determinat tot mai multi muncitori si specialisti sa paraseasca Romania si sa se stabilieasca in occident. Valuta trimisa de ei in tara a ajuns in consum prin intermediul rudelor, resuscitand pentru cativa ani economia. Odata cu instalarea crizei economice internationale robinetul de valuta s-a inchis, iar saracia si-a aratat coltii si mai violent in Romania.
Imprumutul de la FMI - Conducatorii Romaniei devin tot mai incompetenti, iar diletantismul lor il depaseste pe cel al cizmarului din Scornicesti. Imprumutul de la FMI, dar mai ales felul in care s-au folosit banii, a pus bomboana de pe coliva Romaniei contemporane. In incercarea de a prelungi agonia si de a mentine in viata aparatul de stat ineficient si suprapopulat de incompetenti cu pile si lenesi cu relatii, imprumutul de la FMI a facut o „injectie cu morfina” bolnavului de cancer cu metastaze, reprezentat de institutiile statului roman. Filmul de groaza al banilor de la FMI cuprinde - plata salariilor nesimtite ale functionarilor publici din ministere si agentii guvernamentale; plata indemnizatiilor uriase ale parlamentarilor; plata pensiilor de zeci de mii de RON pentru privilegiati. Utilizarea banilor de la FMI este echivalenta cu jucatul unor bani imprumutati la casinourile din Las Vegas. Fara o infuzie de capital in IMM-urile romanesti, inglodarea in datorii a Romaniei ma determina sa-mi pun intrebari retorice: Mai are sanse Romania? Oare a facut cineva un control psihiatric clasei politice din  Romania?

Generatii de sacrificiu si proteste de strada


Care este logica masurilor de sacrificiu care pretind cetatenilor cu venituri mizere (pensionari, profesori, someri, lehuze) sau IMM-isti sa plateasca imprumutul de la FMI? Banii nu au ajuns la ei, ci la clientela politica si la alesii natiunii,  ale caror venituri si privilegii sunt neatinse. Deciziile politice demente din perioada 1990 – 2012, denota impotenta politica si ignoranta clasei politice. Populatia suporta consecintele sau iese in strada. Grevele, protestele de strada si motiunile de cenzura conduc la scaderea rating-ului de tara, deprecierea leului si la alte pierderi economice.
 De la Revolutie incoace, Parlamentul Romaniei a votat o multime de „legi cu dedicatie" privind propriile lor venituri sau afaceri ale rudelor, din care aveau beneficii personale. Intreaga clasa politica este compromisa in ochii natiunii. Toti au fost la putere si nici unul n-a facut nimic pentru tara. Asa se explica apatia si interesul tot mai scazut fata de alegerile din Romania. Neputinta romanilor de a reforma clasa politica si de a scoate la rampa candidati viabili, da ocazia „stapanilor ciolanului” sa-si umple buzunarele in liniste, fara sa dea socoteala nimanui pentru faptele lor reprobabile. In acest context, intre o republica bananiera si Romania noastra nu exista decat o diferenta de locatie. Faptul ca suntem in Europa si in UE reprezinta o poleiala ieftina, un motiv de discursuri politice caragialesti despre realizari teoretice marete, care in practica lipsesc cu desavarsire.

Aderarea la Uniunea Europeana

La ce ne foloseste adrarea la UE daca nu avem produse si servicii competitive, pe care sa le putem vinde pe piata europeana? La ce ne foloseste sa trecem la moneda Euro cand salariile romanilor obisnuiti nu ating nici pragul de subzistenta si reprezinta abia 10% dintr-un salariul mediu european? Aderarea la UE ne-a transformat intr-o piata de desfacere cu 23 de milioane de clienti pentru produsele uniunii, un loc propice in care se depoziteaza deseurile Europei, se fac experimente sociale, se spala bani si se instaleaza cu fast companii multinationale, aflate in cautare de forta de munca ieftina. Categoric nu suntem competitivi in Uniunea Europeana!

 De ce s-a renuntat atat de usor la contractele externe cu tarile arabe si cele din fosta
URSS? Acolo aveam ce sa vindem si astfel dadeam de lucru economiei noastre invechite si obosite, iar tara avea sansa sa incaseze valuta, cu care ar fi putut sa se retehnologizeze si sa devina competitiva cu timpul si in vest. De la africani puteam sa luam in schimb materie prima; de la arabi petrol; din fostele tari sovietice alte resurse… Noi am distrus economia, am vandut tot ce se putea vinde, inclusiv dreptul de exploatare a petrolului din platforma maritima continentala inainte ca el sa apartina de drept Romaniei! Se face comert la preturi exorbitante, cum nu are nici o tara capitalista dezvoltata. Romania a devenit un loc de lux, in care cetatenii nu-si mai permit sa plateasca facturile si sa traiasca decent. Utilitatile sunt si ele un lux in Romania. O casa, un serviciu bun si o masina, au devenit visul frumos si irealizabil al tinerilor romani. Populatia facea foame si frig si pe vremea dictatorului ca sa plateasca datoriile externe ale tarii. Astazi in Romania se face foame si frig din cauza preturilor exorbitante, care au facut inaccesibile pana si alimentele de baza. Pana la urma ce s-a schimbat la Revolutie? Faptul ca inainte de 1989 daca protestai impotriva sistemului ajungeai in beciurile securitatii sau la canal, iar acum vorbesti degeaba pentru ca nu te baga nimeni in seama? Politicienii sunt atat de ocupati cu afacerile lor murdare incat isi amintesc de popor doar din 4 in 4 ani, inainte de alegeri.

Suicidul Europei 

De la strabunicii mei incoace am auzit mereu expresia: “Noi am fost o generatie de sacrificiu”. Analizand situatia actuala a Romaniei, constat ca generatia urmatoare nu mai are nici macar motive pentru care sa se sacrifice.
Profesorul Radu Mihalcea a tras urmatoarele concluzii: “Eu am cunoscut situatia aceasta numai din presa si din vizitele pe care le faceam din cand  in cand in Romania ca sa tin cursuri pe la universitati. Tabloul tau este mult mai complet, dar concluzia este aceeasi: In Romania a fost distrus tot ce s-a putut, n-a mai ramas nimic, nici cel putin dorinta oamenilor de a munci si respectul pentru munca. Din cei 23 de milioane de romani foarte putini   inteleg aceste fenomene.”
Practicile ilustrate de mine in acest articol reprezinta un exemplu concret de "jaf organizat". Expresia “jaf organizat” apartine profesorului Joseph E. Stiglitz, de la Universitatea Columbia, New York, laureat al premiului Nobel pentru Economie in anul 2001 si senior vice-presedinte al Bancii Mondiale. Profesorul Stiglitz a explicat in detaliu mecanismele “jafului organizat” in diferite ocazii. Recent, la Viena, profesorul a atras atentia asupra dezintegrarii zonei EURO, o zona in care Romania se  incapataneaza sa patrunda, desi nu indeplineste conditiile si nu are un motiv coerent: “Europa este intr-o situatie cumplita acum deoarece insistenta pe masuri de austeritate care imping continentul spre suicid. Nu a existat niciodata intr-o tara mare un program de austeritate incununat de succes. Abordarea europeana este cu siguranta cea mai putin promitatoare. Austeritatea ca solutie va conduce la niveluri ridicate ale somajului, inacceptabile politic si care vor umfla deficitele", a aratat pofesorul Stiglitz la Viena, intr-o  intalnire cu presa din data de 27 aprilie 2012.

Simona BOTEZAN
Washington D.C., SUA,
9 Mai 2012


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page