Comunicat de presa al Consiliului Unirii

Pe data de 17 mai, a avut loc sedinta traditionala a membrilor activi ai Consiliului Unirii, in care s-a facut bilantul actiunilor de la 13 si 16 mai, in legatura cu implinirea a 200 de ani de la Raptul, de catre Imperiul Tarist, al teritoriului dintre Prut si Nistru, parte a Tarii Moldovei, in 1812, si in care membrii CU au avut ocazia sa discute cu senatorul roman Viorel Badea.
Mai multi dintre cei prezenti s-au declarat satisfacuti de rezultatul efortului depus de membrii Consiliului Unirii pentru a organiza aceste manifestari si au exprimat multumiri tuturor celor ce au avut curajul sa vina sa participe la ele.
In discutia cu Viorel Badea au fost abordate subiectele sensibile in relatiile romano-romane, atitudinea Statului Roman fata de basarabeni, s-au facut propuneri pentru a se imbunatati perceptia romanilor din Basarabia ca autoritatile romane doresc sa le fie sprijin tuturor celor ce se simt romani, mai ales celor ce sunt cetateni ai Romaniei, cetateni europeni, si vor reintregirea cu Patria-mama.
Dl Viorel Badea a afirmat ca este mereu alaturi de romanii din afara frontierelor actuale ale Romaniei, sperand ca noul Guvern de la Bucuresti va fi mai receptiv –  decat cele precedente – la doleantele si necesitatile romanilor din Republica Moldova, in mai multe probleme. Viorel Badea si-a facut, cu putin inainte, publica trecerea de la PD-L la PNL din Romania.
S-a discutat cu senatorul roman si despre dezideratele Consiliului Unirii, despre oportunitatea/inoportunitatea cooperarii partidelor cu asociatiile obstesti, consemnandu-se lipsa – dintre componentele acestei platforme unioniste – a unor partide care se considera romanesti, dar care inca nu-si pot depasi abordarea de pe pozitia parlamentar-extraparlamentar a necesitatii unificarii fortelor unioniste, proces fara de care factiunea politica nationala va avansa mai greu spre un support considerabil din partea populatiei.
In partea a doua a sedintei s-a discutat despre planurile imediate ale membrilor Consiliului Unirii, printre care aspecte legate de organizarea interioara, extinderea CU in teritoriu, prin crearea Consiliilor teritoriale ale Unirii, partajarea sarcinilor pe departamente, pregatirea pentru datele de 13, 22 si 28 iunie, cand vom consemna primul val de deportari, intrarea in razboi a Romaniei alaturi de Germania pentru recuperarea Basarabiei, pierdute in urma ultimatumului URSS derivat din anexa la Pactul criminal Molotov-Ribbentrop, precum si trista implinire a celor 72 de ani de la invadarea Basarabiei de catre armata sovietica. S-au facut multe alte propuneri, acceptate in sedinta, care vor fi facute ulterior cunoscute, pentru a nu fi deturnata realizarea lor de antiunionistii de toate culorile.

Serviciul de presa al Consiliului Unirii