Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România - oaspete de onoare la Festivalul de film de la Gdynia, Polonia


Varsovia, 8mai /Agerpres/ - Romania participa ca oaspete de onoare la sectiunea straina a Festivalului de film de la Gdynia ajuns la editia a XXXVII-a si care se desfasoara in perioada 7-12 mai. ICR Varsovia este partener al Festivalului in organizarea sectiunii dedicate filmului romanesc.
Schimbarile survenite in peisajul cinematografiei europene, implicit in randul spectatorilor europeni, au determinat Festivalul sa puna accent pe functia sa educativa - transmiterea de informatii, aducerea in prim plan a productiilor clasice, prezentarea filmelor poloneze in contextul realizarilor altor creatori din Europa, crearea, deci, a unei platforme pentru dialog. Asa s-a nascut in urma cu un an ideea unei sectiuni aparte a Festivalului - Panorama Europei Est-Centrale. Daca prima editie a fost una prea putin conturata, mixta, nesigura, incepand cu 2012 organizatorii au decis impunerea unei formule constante - prezentarea unei cinematografii nationale. Primul oaspete al sectiunii straine a Festivalului de la Gdynia va fi Romania, relateaza ICR Varsovia.
La invitatia Festivalului, sectia straina a fost curatoriata in acest an de Joanna Lapinska, directorul artistic al Festivalului 'Nowe Horyzonty' de la Wroclaw, unul dintre cele mai bune evenimente de film poloneze. 'Alegerea cinematografiei pe care am dorit sa o privim indeaproape la prima editie a fost evidenta - explica Joanna Lapinska. Romania este in continuare una dintre tarile cele mai interesante din lume in ceea ce priveste filmul. Pasa ei buna dureaza din 2006, anul 'Mortii domnului Lazarescu' al lui Cristi Puiu. In opinia multor critici, acest film a initiat un curent in cinematografia romaneasca si este considerat drept unul dintre cele mai importante filme aparute in Romania in ultimii ani. De la aparitia lui, cinematografia romaneasca, prezenta constant la cele mai insemnate festivaluri de film, a confirmat prin multe alte titluri perioada sa buna si si-a aratat diversitatea. Ne-am straduit sa construim in asa fel programul, incat sa o prezentam cat mai bine.'
In programul stabilit de Joanna Lapinska impreuna cu ICR Varsovia se regasesc cinci titluri importante, menite sa incite la discutie, premiate la cele mai mari festivaluri europene de film, intre altele la Cannes: 'Moartea domnului Lazarescu' de Cristi Puiu, 'Politist, adjectiv' de Corneliu Porumboiu, 'California dreamin' de Cristian Nemescu, '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' de Cristian Mungiu si 'Pescuit sportiv' de Adrian Sitaru.
Peliculele romanesti vor fi prezentate publicului polonez si strain al Festivalului de criticul de film Florin Barbu.
Festivalul de la Gdynia este o carte de vizita a cinematografiei poloneze - aici se prezinta cele mai bune filme ale anului, cei mai importanti creatori, cele mai fierbinti si controversate subiecte. Prezenta filmelor romanesti la Festival, avand in public voci pregnante ale criticii poloneze, specialisti, creatori polonezi si straini, reprezinta o ocazie insemnata de a vorbi despre Romania, de a sustine potentialul ei creator, valoarea cinematografiei nationale.
Festivalul Filmelor Poloneze de Fictiune este unul dintre cele mai mari evenimente de film din Polonia si singurul care promoveaza la o scara atat de larga cinematografia poloneza. In fiecare an, cele mai noi filme poloneze se lupta pentru a castiga Marele Premiu Leul de Aur.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page