Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GUVERNUL A CAZUT. CE SE INTAMPLA CU OBIECTUL MOTIUNII?Numeroase motiuni a mai depus Opozitia in aceasta legislatura, fara insa sa aiba nici cel mai mic succes. Si multe altele mai puteau depune, avand aceeasi soarta, daca nu s-ar fi ridicat deasupra valului de nemultumiri populare duse pana la exasperare, generate de modul in care cei de la putere au incercat sa impuna prin forta solicitarea – santaj al UDMR, de infiintare, la UMF Targu-Mures, a unei Facultati de Medicina, exclusiv in limba maghiara.
Punctul acesta, ultimul in ordinea dezbatuta, si nu celelalte, a fost scanteia care a aprins valvataia pe scena Parlamentului, punand astfel capat unei guvernari care a facut si bune, si rele la vremea sa, dar si-a dat in petic pe ultima suta de metri, dovedind o iresponsabila generozitate, atat in pradarea resurselor tarii, cat si in dezorganizarea societatii, vroind parca sa spuna: "Luati totul, dupa noi Potopul!". Manata de anumite interese, o formatiune politica aflata la putere poate gresi intr-o problema sau alta. Multe ii sunt de iertat, cu exceptia unei singure situatii, si anume, atunci cand o astfel de decizie poate afecta siguranta si interesul national. Astfel de lucruri nu se negociaza. Or, cu stupefianta masura de a permite infiintarea unei facultati doar in limba maghiara pe teritoriul Romaniei, la cerinta expresa a unei formatiuni care, de la infiintarea ei, a dovedit rea-credinta in tot ceea ce a intreprins, PDL nu putea sa aiba alta soarta. Ar fi iesit, fara indoiala, victorios si cu o credibilitate mult sporita, daca ar fi denuntat din start aberantul santaj al UDMR. Pentru ca n-a facut-o, a platit cu varf si indesat. Lucrul acesta trebuie sa fie o invatatura de minte nu numai pentru ei, ci si pentru actualii de la putere, care se pare ca au cam uitat de problema in discutie, cochetand cu cei pe care pana mai ieri ii dezavuau, cerandu-le sprijin parlamentar. Oare, contra a ce? Sa fie vorba de validarea concesiunilor facute de PDL, adica, de mentinere a faradelegii de la UMF, aceasta fiind doar un pretext pentru ajungerea la putere? Daca cineva din USL a gandit astfel, este vrednic de cel mai jalnic dispret.
Pornindu-se pe o linie total gresita, inca din 1990, de pe vremea guvernelor Iliescu-Roman, s-a actionat intr-o totala discrepanta cu interesele Romaniei, permitand elementului etnic nociv sa se dezvolte nestingherit, obtinand, cu fiecare guvernare, cate ceva, menit sa se intoarca ca un bumerang impotriva celui care a consimtit. Asa s-a ajuns ca, in cei 22 de ani, Romania sa-si piarda prerogativele in domenii esentiale: administrativ, educational si cultural, al folosirii limbii oficiale si, odata cu acestea, scaderea autoritatii statale in zone populate de maghiari, contribuind cu o inconstienta de neinteles la enclavizarea treptata a Romaniei si la crearea de nuclee autonomiste in foarte multe locuri din Transilvania, dintre care se detaseaza asa-zisul Tinut Secuiesc. Ceea ce s-a intamplat in Romania, mai ales in ultima perioada, nu inseamna extinderea autonomiei locale, ci a celei etnice. Acesta este principalul produs al clasei politice romanesti, indiferent de culoare, in acesti 22 de ani. Din pacate, nimeni nu poate arunca piatra impotriva celuilalt, pentru ca toti poarta in ei aceeasi vina. Diferenta este intensitatea cu care s-a cedat de la o guvernare la alta. Daca Iliescu si Petre Roman n-au putut face prea multe in aceasta directie, din cauza opozitiei populare darze, regasita  in Vatra Romaneasca si Partidul Unitatii Nationale Romane, unde muresenii si targumuresenii au avut un rol decisiv, pomenile catre UDMR au inceput sa curga pe vremea guvernarilor lui Adrian Nastase, Emil Constantinescu, Tariceanu si sa devina neacceptat de abundente in timpul tandemului Boc-Basescu. Fiecare dintre acestia "se pot mandri" cu cate un cadou otravit facut indeosebi romanilor transilvaneni, dar si Romaniei, ca ea sa nu poata fi mandra si demna la ea acasa, asa cum sunt toate tarile care au minoritati, dar care au stiut sa pastreze proportiile. De numele lui Adrian Nastase se leaga umplerea localitatilor cu table bilingve si mai ales statuia celor 13 generali de la Arad. Cedarea Liceului "Bolyai" din Targu-Mures este un alt rod al politicii PSD de mai inainte. Fenomenul a continuat cu "ajustarile" lui Tariceanu, care guverna, cand la Bucuresti, cand la Budapesta, iar Basescu si Boc au pus capac la toate. Acum Transilvania arata din punct de vedere al culorii administrative ca un fel de struto-camila. Adica, privita de afara, de catre cel neavizat, nu se stie daca ea apartine Romaniei sau Ungariei. Toate acestea, in cazul unei politici intelepte, puteau sa nu fie, iar minoritatea maghiara sa se simta la ea acasa, fara vinderea unor iluzii desarte. De altfel, cui ii folosesc toate acestea?
Am primit recent, prin intermediul Internetului, de la o cunostinta din Israel, targumuresean la origine, o caseta cumparata de pe tarabele Budapestei, cu un filmulet despre Transilvania, facut, evident, cu multa dibacie, de acesti falsificatori de istorie. Stiti cum definesc ei acest mirific colt de tara? "Ardealul, spun ei in preambul, este o provincie a Ungariei, care la est se invecineaza cu Romania". Vizionand caseta, ai impresia ca tot ce misca in aceasta provincie este numai unguresc, de la cladiri mai noi sau mai vechi la peisaje, asezari, aspecte de viata, traditii si cultura, convingand de la inceput pana la sfarsit detinatorul acestei pelicule ca, prin tot ce respira, Ardealul este pamant unguresc. Iar, daca, din istorie sau din relatari mai noi, mai afla ca el apartine teritorial Romaniei, nu poate sa nu se intrebe: de ce? Dintre toate insemnele care-i defineste personalitatea ungureasca, statuia de la Arad, cu cei 13 generali, Liceul Unguresc "Bolyai" din Targu-Mures, monumentul Mileniului de la Odorhei si multe altele, oferite cadou de ai nostri, se afla in prim-plan. Vedeti de ce au nevoie, printre altele, de aceasta hipermaghiarizare a Transilvaniei? Iar cum Budapesta este statia terminus a turismului occidental, se poate aprecia ce mult ii ajutam noi pe unguri la promovarea unei propagande internationale antiromanesti eficiente.
De altfel, un roman sosit recent din Canada imi relata cum in aceasta tara circula autoturisme personale, care in locul numarului din fata poarta inscriptia in engleza "Ardealul, pamant unguresc!", dar n-a vazut niciuna pe care sa scrie "Ardealul, pamant romanesc!" Credem ca acum ne putem da seama mai clar de propriile noastre neghiobii, si anume, ce bine prinde propagandei hungariste aceasta impanare cu bilingvisme de tot felul a intregului areal transilvanean. Aliantele si coalitiile cu UDMR au inceput sa fie date uitarii, din ele s-a ales chiar praful, dar efectele nocive ale acestora au ramas, se vad si sunt dureroase. Amintire poate ramane doar cinismul cu care liderii UDMR raspund fostilor aliati, ca in cazul recentei coalitii destramate: "Nu datoram nimic partenerilor nostri de guvernare", a fost raspunsul domnului Kelemen Hunor. Adica, pentru ce ne-ati oferit, noi v-am dat voturi. Interesant schimb de neechivalente in paguba tarii si a poporului roman.
Caderea Guvernului Ungureanu inseamna inlaturarea celui care a produs raul, dar nu si a raului in sine. Ca urmare, asteptam din partea noii coalitii, din care speram sa nu faca parte si UDMR, masuri de revenire la normalitate, cel putin in cazul UMF Targu-Mures. Normalitate este doar un fel de a spune, pentru ca aici lucrurile de mult sunt stricate. Aceasta ar insemna revenirea la situatia dinainte, in care practica medicala se facea in limba romana. Un ardelean care a simtit pe propria-i piele opresiunea hungarista nu poate ierta ex-premierului Ungureanu si nici altor mitici din presa sau din politica neghioaba asertiune in privinta limbii in care medicul se adreseaza pacientului: "Si daca te tratezi in Turcia, in ce limba iti vorbeste medicul?" Oare e acelasi lucru? Asadar, asteptam din partea noii puteri, cat mai urgent, reparatiile cuvenite in cazul in speta, cu invatamintele de rigoare. De asemenea, speram ca noii guvernanti sa fi invatat ceva din experienta inaintasilor cazuti, abordand cu mai multa atentie noile pretentii ale minoritarilor maghiari. Ne gandim, in primul rand, la ce a mai ramas prin portofoliul Parlamentului, indeosebi la Legea minoritatilor, la noua impartire administrativ-teritoriala, dar si la altele. Promovarea enclavizarii si a separatismului, indiferent de formele sub care sunt prezentate, aduc mult rau climatului de convietuire a unei minoritati cu majoritatea, fapt urmarit cu dibacie de anumite cercuri de interese, care isi fac un titlu de glorie din a tulbura apele si a oferi himere, acolo unde exista toleranta si buna intelegere.

IOAN CISMAS

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page