Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

UN ROMÂN PROPUS PENTRU NOBEL. CARTILE PARADOXALE ALE LUI FLORENTIN SMARANDACHE(Continuare din editia precedenta)

Mai degraba interesant, decat  frumos, la Yellowstone” – s.n. (p. 163); “La 6,20 dimineata, am ajuns la Paris. Am schimbat in aeroport 300 $  si am primit 169 $ (aproape jumatate!)” – s.n. (p. 173)...
…Si isi incheie cartea, aparent triumfalist, in realitate chinuitor – cu, mereu, aceeasi obsesie (cat reactiv-constienta, cat subliminala) a “costului capitalismului”: “Am ajuns a doua zi in Dallas, la Motel 6 (58,89$, iar taxiul de la aeroport 28 $). Veni, vidi, vici! Am castigat experienta de viata, noi informatii si impresii” (p. 220).
…”Am castigat experienta si impresii…”.
Poate…Mai curand, si-a completat colectia de nemultumiri si frustrari socio-financiare si… cosmice!
…Pentru ca nu exista, nicaieri in carte, semnele “calatoriei initiatice”. Cel putin, nu in ce priveste spatiile  - de dincolo de Atlantic, sau…vest-europene (…ceea ce nu-i major diferit, ca mentalitate a profitului si a batjocoririi valorii autentice, intr-o lume dominata, tot mai inspaimantator, de ignoranta si de impostura! – …la Paris, ii povesteste, “pe servetele”, unui amic “de breasla” – dr. Athanasis Chantis, cercetator in materie condensata, “grec dupa tata, rus dupa mama, s-a nascut in Uzbekistan, dar a trait in Grecia” : “I-am spus cum e ridiculizata Ipoteza Smarandache – ca nu exista viteza limita in Univers)” – s.n., p. 173)! In schimb, calatoria spre “inima” (neaflata!) a satului sau natal, Balcesti (pentru a se auto-recupera spiritual-existential!) tenteaza o actiune de “regressus ad uterum”. Nereusita – si revelatoare de TOTAL NEREUSITA ADAPTARE LA LUME, din pricini de dezradacinare: “Nu-mi mai place in Romania, nu ma pot adapta in America…” (p. 84).
…Acest volum 6 al cartii “calatoriilor” bombanitoare, ale celui care-si ascunde frustrarile identitare, in cercetari furibunde, scanteietoare (mai curand  …explozive!) - ascunde, in fapt, un Ahasverus al spatiilor pe care nu le poate umple cu sine - si al mintii pe care n-o poate goli (intru descoperiri pur-ideatice!), indestul de febril, pentru a nu-si mai aminti problemele identitatii umane…ale Patriei (uneori negata, dar mereu evocata!).
***
La fel stau lucrurile si in cazul cartii de “antiscrisori” – “Draga domnule Rotaru”. Titlu: “Un mare carturar si om de suflet, ION ROTARU” – apoi: “Omul Rotaru s-a dovedit modest, popular, deschis si de-o cultura enciclopedica. (…) M-a cuprins si pe mine in aceasta capodopera” (p. 4)  - n.n.: Istoria literaturii…hmmm.  
Cand am citit aceste prime randuri, mai mult decat apologetice, parca extatic-religioase (se simtea febra celui ce-si cauta, in viata, eul modelar obiectivat!) – ne-am zis: “Ce Dumnezeu, doar am fost coleg de filiala USR cu Ion Rotaru, la Bacau! Mi-a mancat un ceas intreg, apoi, la Focsani, intr-un restaurant de intalnire a scriitorilor, povestindu-mi, cu o vulgaritate de gandire de-a dreptul gretoasa, cum si-a taiat el scroafa, de Craciun…! Ce-mi vine dl Smarandache cu tamaierile astea …<<contra firii>>?! Probabil, plateste cu vorbe frumoase, faptul ca Ion Rotaru l-a prins in grotesca si atat de fetid-meschina lui <<Istorie…>> ”.
...Nu. Nici de data asta, prima impresie nu era valabila. Ciudat si surprinzator (ca totdeauna!), Florentin Smarandache, „de la inceputul anului 1988”, cand purta „o corespondenta inversunata” cu Ion Rotaru, sau, mai degraba, cu umbra ne-scriitoare/incapatanat si indelung tacuta  a criticului bacauano-bucurestean (care a asasinat promotii intregi de liceeni romani, cu Analizele si sintezele lui atat de insipide, ca-ti venea sa-i strangi de gat pe examinatorii „administrativi” de la bacalaureat, care-ti cereau sa le stii... „pe de rost”!) – devine, pe parcursul cartii, o entitate de Duh independenta! Se demonstreaza, astfel, de catre un paradoxist (Florentin Smarandache se situeaza in pozitia de ctitor-parinte al acestui curent avangardist, zice-se... – ...snob, zicem noi! -  pentru care Romania si Terra, mai ales in momentele acestea de degringolada axiologica si spirituala TOTALA, de impostura intelectuala din ce in ce mai agresiva, eclipsand grav orice valoare de Duh autentica, rastalmacind amenintator, brutal, semantica tuturor mesajelor de Duh! – nu este pregatita si, deci, de care, deocamdata, cel putin, NU ARE NEVOIE! - ... poate doar in mediile celor invertiti cu Duhul... - ...”academicii” smiorcaiti!), paradoxul de a-si forma personalitatea PRIN NEGAREA MODELULUI: cand Florentin Smarandache ajunge la acrostihul „NU MAI AM RAGAZ PENTRU NIMIC” – apare si independenta sa fiintiala si expresiva; prin negarea „modelului”, se afirma noua fiinta spirituala, explodata (cvasi-tragic! – manjita/pangarito-sfintita de toate umorile uterine ale sovaielilor salbatice si ale indoielilor sinucigase!) din crisalida propriilor adulari paradoxale:
„Vreau sa vin in Piata Aviatorilor sa va epatez, sunt cinic. Am fugit in America sa ma ratez cu succes!
(...)M-am gandit paradoxist de multe ori paradoxist la corespondenta noastra paradixist. Cate scrisori paradoxist v-am trimis? Paradixist! De aceea, paradoxist, indraznesc sa paradoxist cu Dvs. (...) de cate ori nu l-ati citat in (n)a(s)mintita d-voastra D-voastra d-Voastra istorioara literara (istoriuca, adica poveste)? (...)
P.S.: Aveti o poza la indemana si indepiciorul d-voastra” (p. 107).
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page