Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ziua Europei: România, tara invitata în Villanueva de la Canada, cu o expozitie despre patrimoniul artistic moldovenesc

Madrid, 2 mai /Agerpres/ - Institutul Cultural Roman din Madrid colaboreaza cu primaria din Villanueva de la Canada in vederea prezentarii expozitiei 'Patrimoniu artistic moldovenesc din secolele al 15-lea si al 16-lea' in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia 'Zilei Europei - Romania tara invitata', care se vor desfasura in perioada 7-11 mai.
De asemenea, lungmetrajul 'Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii' (in regia lui Catalin Mitulescu) va fi proiectat la Centro Civico El Molino, si la Centro Cultural La Despernada, din orasul mentionat.
Patrimoniul artistic moldovenesc din secolele al 15-lea si al 16-lea reprezinta una dintre cartile de vizita ale culturii romane, o pledoarie completa si convingatoare, care ii demonstreaza vocatia europeana (pe filiera Bizantului ca factor de apropiere de Europa in sud-estul continentului) si in egala masura, capacitatea creatoare de asimilare a unei matrice culturale. Prin minutioasele interventii ale restauratorilor, valurile de praf si fum s-au ridicat in ultimii ani de pe frescele pictate in acest interval al artei Evului Mediu tarziu si astfel este pusa intr-o lumina mai clara consistenta de pagina de arta postbizantina.
Imaginile expozitiei sunt de la Popauti, Balinesti, Suceava (biserica Sf. Gheorghe), Humor, Arbore si Dragomirna, si dezvaluie particularitatile mostenirii bizantine, precum si interpretarile locale ale acesteia. Curatorul expozitiei, Vlad Bedros, este lector dr. la Facultatea de Istoria si Teoria Artei, din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Fotografiile sunt realizate de acesta si de Geanina Deciu, Anca Dina, Ioana Olteanu si Carmen Solomonea, care sunt restauratoare.
Potrivit Ambasadei Romaniei de la Madrid, Asociatia Romanilor din Villanueva de la Canada si Centrul de promovare a afacerilor romano-spaniol din zona de nord-vest a Comunitatii Madrid vor organiza in perioada 7-11 mai o serie de evenimente dedicate sarbatoririi Zilei Europei. Pe langa expozitie si proiectia filmului, deja mentionate, in oras va mai avea loc si un spectacol de muzica, al grupului Andres, cu invitatii lor.AGERPRES
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page