Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PATIMILE SI ÎNVIEREA DOMNULUI DUPA PROFETIILE MESIANICE
de Preot Aurel Sas

„Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel.” (Isaia 7, 14)
„Un glas striga: „In pustiu gatiti calea Domnului, drepte faceti in loc neumblat cararile Dumnezeului nostru.” (Isaia 40, 3)
„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia 9, 9)
„Ca, iata, ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi predat arhiereilor si carturarilor; si-L vor osandi la moarte si-L vor da in mana paganilor.” (Marcu 10, 33)    
„Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.” (Marcu 16, 6).


(Continuare din editia precedenta)

Va fi rastignit impreuna cu facatorii de rele! (Isaia 53, 12; Luca 23,32-33)
„...Si cu cei facatori de rele a fost numarat. Ca El a purtat faradelegile multora si pentru cei pacatosi si-a dat viata” (Isaia 53, 12). La Sf. Evanghelist Marcu gasim implinita si aceasta proorocie: „Si impreuna cu El au fost rastigniti doi talhari: unul de-a dreapta si altul de-a stanga Lui. Si s-a implinit Scriptura care zice: Cu cei fara de lege a fost socotit” (Marcu 15, 27-28).
Intunericul din mintea liderilor de justitie de atunci a facut ca acestia sa nu poata vedea si deosebi intre Iisus, care le-a tamaduit bolnavii, si talhari, ca si atunci cand tot liderii religiosi, care-L condamnasera pe Iisus, au indemnat poporul sa ceara eliberarea lui Baraba si nu a lui Iisus. Astfel, vedem cum intunericul din mintea omului este rezultatul necredintei si al pacatului.
Acei lideri au ramas tot sub puterea intunericului, pentru ca nu L-au primit pe Iisus ca Mesia Hristos Cel fagaduit de Dumnezeu pentru salvarea omenirii din moartea pacatelor. Iata Scripturile, ca evidente de netagaduit, care ne descopera de unde vin intunericul si lumina, cand zic: „Poporul care statea in intuneric a vazut lumina mare si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit. De atunci a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia cerurilor” (Matei 4, 16-17).
Prezenta lui Hristos Iisus in mijlocul poporului a facut sa le rasara Lumina divina celor ce au primit mesajul Evangheliei: „Pocaiti-va ...”, dar cei ce nu au primit mesajul Evangheliei si nici pe Iisus au ramas mai departe in intunericul necredintei, al pacatului si al umbrei mortii. Mai departe, Iisus vorbind despre Lumina zice: „Luminatorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat. Iar de va fi ochiul tau rau, tot trupul tau va fi intunecat. Deci, daca lumina care este in tine este intuneric, dar intunericul cu cat mai mult?!” (Matei 6, 22-23). Spulberarea intunericului din om, din ratiunea umana, consta in primirea lui Iisus „Lumina lumii” (cf. Ioan 8, 12), prin Care Dumnezeu Tatal „Ne-a izbavit de sub puterea intunericului, si ne-a stramutat in Imparatia Fiului iubirii Sale ...” (Colos. 1, 13). Asadar, sa urmam Scriptura, care zice: „Altadata erati intuneric, iar acum sunteti lumina intru Domnul; umblati ca fii ai luminii!” (Efes. 5, 8).

Ii vor fi strapunse mainile si picioarele! (Zaharia 12, 10; Matei 27,35)
„...Isi vor atinti privirile inspre Mine, Cel pe Care ei L-au strapuns, si vor face plangere asupra Lui...” (Zaharia 12, 10). „Strapuns-au mainile Mele si picioarele Mele.” (Psalm 21, 18). Iata adeverirea: „Ci unul din ostasi cu sulita a impuns coasta Lui si indata a iesit sange si apa.” (Ioan 19, 34).
Dovada strapungerii mainilor, a coastei si a picioarelor lui Iisus, cand a fost rastignit pe Cruce, este faptul ca Domnul le-a aratat ucenicilor dupa Inviere si ei au vazut si au crezut, dupa Scriptura care ne descopera, astfel: „Si zicand acestea, le-a aratat mainile si coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, vazand pe Domnul” (Ioan 20, 20). Apoi, cand Iisus S-a aratat ucenicilor, cand erau impreuna cu Toma, i-a zis: „Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios, ci credincios. A raspuns Toma si I-a zis: Domnul meu si Dumnezeul meu! (Ioan 20, 27-28). Aceste evidente dovedesc ca ucenicii au vazut mainile, coasta si picioarele lui Iisus strapunse de cuie si de sulita si asa au crezut in Invierea Lui.

Va fi chinuit de sete! (Psalm 68, 25; Ioan 19,28-29)
„Si Mi-au dat spre mancarea Mea fiere si in setea Mea M-au adapat cu otet” (Psalm 68, 25). Sa vedem adeverirea. Nici un chin nu este mai mare precum chinuirea unui om de sete. Astfel, din inaltul Crucii Iisus a zis: „Mi-e sete. Si era acolo un vas plin cu otet; iar ostasii, punand in varful unei trestii de isop un burete muiat in otet, i-au dus la gura Lui. Dupa ce a luat otetul, Iisus a zis: Savarsitu-s-a. Si plecandu-si capul, Si-a dat duhul” (Ioan 19, 28-29; Matei 27, 48; Marcu 15, 36; Luca 23, 36).
Iar la inceput, cand L-au pregatit pe Domnul Iisus pentru crucificare, iata, ce zice Scriptura: „I-au dat vin amestecat cu fiere; si gustand, nu a voit sa bea.” (Matei 27, 34; Marcu 15, 23; Luca 23, 36). Iata raspunsul psalmistului, pentru cei ce fac asemenea chinuiri de sete: „Stersi sa fie din cartea celor vii si cu cei drepti sa nu se scrie” (Psalm 68, 32).

Le va ierta nelegiuirea si se va ruga pentru dusmani! (Ieremia 31, 34; Luca 23, 34)
„Ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pina la cel mai mare, zice Domnul; caci le voi ierta nelegiuirea, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor” (Ieremia 31, 34). Iertarea nelegiuirilor se confirma cu prisosinta in Noul Testament in Scriptura unde Iisus de pe Cruce, zice: „Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac” (Luca 23, 34). Acesta a fost raspunsul Domnului Iisus din inaltul Crucii pentru dusmanii Sai, la toate chinurile rastignirii: Rugaciunea sa fie iertati. Asa putem realiza la ce stare erau multi din oamenii vremii lui Iisus, fara mila, fara compasiune pentru cel in suferinta, sa-i dea otet (cf. Ioan 19, 29) in loc de apa, omului in suferinta!
Iar Iisus Domnul a venit sa le dea o alta inima renascuta si sa-i mantuiasca. Cata iubire si iertare pentru om se descopera la Domnul Iisus, in cuvintele: „Parinte, iarta-le lor ...”. Aceasta iertare l-a invatat Iisus si pe omul credincios sa o dea aproapelui sau, pentru realizarea armoniei in relatiile dintre oameni in societate.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page