Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Între STIINTA si CREDINTALa un sondaj daca Biblia este o carte de STIIINTA sau de CREDINTA, majoritatea ar raspunde ca de CREDINTA. In mare masura si crestinii ar spune acelasi lucru. Asa se face ca in librariile si bibliotecile omenirii, Biblia nu e de gasit in sectorul afectat cartilor de stiinta. Pe nedrept. Ea ar trebui gasita peste tot.
Debarasandu-se la un moment dat de genericul "cunoastere" in orice domeniu de la care porneste ca definitie, STIINTA s-a reformulat in ultima Vreme pe demonstrare prin masurare, cantarire, numarare, perceptie obiectiva, detasandu-se practic de idee, intuitie sau credinta care nu incap in dovezi sau nu se lasa dovedite. Acest lucru a tinut pe loc milenii intregi ceea ce numim "progresul stiintei". Astazi, este intelegerea ca neSTIEREA nu inseamna NESTIINTA si ca STIINTA nu este altceva decat "stiere a cate ceva din marea neSTIERE". Punerea in opozitie a Bibliei cu STIINTA este o greseala imensa.
* STIINTA a dovedit ca pamantul este rotund. Bine a facut. Putea s-o faca mai de mult. Dupa regele Solomon care a spus in Proverbele 8, 31 "... jucand pe ROTOCOLUL PAMANTULUI SAU", se cuvenea sa nu mai fie bajbaiala cu privire la forma pamantului.
* De cand cartea lui Iov a fost scrisa - daca nu prima, una dintre cele mai vechi carti de pe lume -, si in care e spus "... spanzura pamantul pe nimic", Iov 26,7, ceea ce numim LEGEA GRAVITATIEI putea fi intrezarita si formulata cu cateva mii de ani mai devreme.
* STIINTA ca globul pamantesc este cu suprafata o treime uscat si doua treimi apa nu mai avea nevoie de masuratori si dovediri dupa ce proorocul Isaia spusese, Isaia 40, 12: "Cine a masurat apele cu mana lui?... si a strans tarana pamantului intr-o TREIME de MASURA?!"
* Ce ziceti de ceea ce STIINTA numeste CIRCUITUL APEI IN NATURA? Eclesiastul 1, 7:  "Toate raurile se varsa in mare si marea tot nu se umple; ELE ALEARGA NECURMAT SPRE LOCUL DE UNDE PORNESC CA IARASI SA PORNEASCA DE ACOLO" sau Amos 5, 8:  "EL cheama APELE MARII si le varsa pe FATA PAMANTULUI".
* La ce buna toata chinuiala stiintifica a INCRUCISARII care vanzoleste omenirea cand chiar de la facerea lumii, Biblia zice in Geneza 1, 11, 21-25:  "... pomi roditori dupa SOIUL lor" "... toate vietuitoarele care se misca... dupa SOIURILE lor, ".. Sa dea pamantul vietuitoare dupa SOIUL lor..."? etc.  De ar avea STIINTA de acum respect fata de aceste legi si nu s-ar napusti cu atata inversunare asupra lor ar fi STIINTA de adevarat.
* STIINTA in domeniul medicinii nu are inca raspuns de ce DURERILE NASTERII, cand nasterea este un fenomen natural care nu ar trebui sa doara. In Geneza 3, 16 este scris:  "Cu DURERE vei naste copii". De sase mii de ani ne intrebam de ce DOARE NASTEREA, fara sa tinem cont de ceea ce scrie CARTEA STIINTEI - Biblia. Acolo e raspunsul. Sa mai vorbim de LEGILE SANITARE ale Sfintelor Scripturi?  De prevenirea bolilor?  De tratarea lor?  De IZOLARE?  De SPALATUL MAINILOR? Ce tarziu a fost "descoperit" STIINTIFIC acest SPALAT al MAINILOR si cate victime au facut in medicina practica MAINILE MURDARE pline de microbi, doar pentru faptul ca ei nu fusesera "dovediti", iar SPALAREA MAINILOR era socotita o ceremonie ce tinea de CREDINTA si nu de STIINTA?  Ca TAIEREA IMPREJUR era poruncita in ziua a 8-a a nou nascutului cand TIMPUL de COAGULARE era in faza lui cea mai prielnica, dar acest lucru a trebuit sa fie inteles si acceptat dupa mii de ani?
Asa dar, Biblia este CARTE de STIINTA.  
Ce este cu CREDINTA? CREDINTA este CEA MAI INALTA STIINTA, numita STIINTA MANTUIRII.  Studiul acestei stiinte il incepem acum, fiecare la randul timpului sau si il continuam in vesnicie. OBIECTUL acestei STIINTE, - caci orice STIINTA si cu atat mai mult STIINTA MANTUIRII are un OBIECT, e OBIECTIVA-, este jertfa pentru salvare, pentru invesnicire. SUBIECTUL acestei STIINTE este MANTUITORUL, Domnul Isus Hristos. Biblia este plina de aceasta STIINTA. Lectiile ei ne sunt la indemana. Pamantul n-a devenit rotund cand oamenii de stiinta au demonstrat acest lucru, ci atunci cand Dumnezeu l-a facut si ne-a spus asa. Bolile nu au inceput sa se transmita atunci cand medicii au descoperit microbii, ci ele se transmiteau cand Sfanta Scriptura invata IZOLAREA. Cu mult mai importanta, MANTUIREA ducand la INVESNICIRE, din aceeasi CARTE de STIINTA si CREDINTA, Biblia, absolut consubstantiale, este de avut in vedere. Ea vorbeste  despre "lucrurile care nu se vad". Mii de ani au fost lucruri si fiinte care nu s-au vazut, iar acum se vad. Tot ce spune Biblia va fi curand vazut, auzit, perceput, dovedit, DEMONSTRAT daca vreti, - desi termenul nu-mi place prea mult. Si CREDINTA va deveni STIINTA, desi ar fi trebuit spre folosul nostru vesnic sa fie STIINTA in PREALABIL, adica acum.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page