Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (1033)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Intr-o anterioara editie a acestei rubrici, v-am familiarizat cu jurnalistul George Eliot, numele sub care este cunoscuta Mary Ann Evans, jurnalista si prozatoare britanica a carei nuvela "Middlemarch", este considerata o capodopera a genului. Referindu-se la Statele Unite ale Americii, George Eliot a afirmat: "Aceasta tara a ajuns unde este, in ciuda politicii si nu cu ajutorul ei. Faptul ca am carat  atat de mult balast politic si am supravietuit arata ca suntem o natiune solida. (This country has gotten where it is in spite of politics, not by the aid of it. That we have carried as much political bunk as we have and still survived shows we are a super nation). Daca este vorba de "balast politic", acest ingredient predomina in toate guvernele si parlamentele mapamondului, fiind factorul predominant al situatiei existente a mapamondului.
Oricum, va trebui sa ne bucuram ca avand un asemenea fond uman de conducatori, am ajuns in anul de gratie 2012, dupa care… urmeaza sa mai vedem daca mai… urmeaza ceva.
Anul 2012, marcheaza 200 de ani de la razboiul din 1812, purtat impotriva Marii Britanii, razboi considerat Al Doilea Razboi de Independenta. Desi razboiul s-a purtat mai mult in Canada, 74% dintre americani si 66% dintre canadieni, nu pot mentiona un singur eveniment care a marcat istoria USA. Este inadmisibil, este nonpatriotic, este lipsa crasa de inteligenta si de respect pentru aceasta tara, ca un procent ingrijorator al populatiei sa nu stie ca Imnul National American - The Star Spangled Banner aminteste -rememoreaza o batalie de la 1812 !!!
 Greu de admis, dar la timpul repectiv, USA nu avea o armata regulata, deoarece parintii fondatori ai acestei foste unice si singulare democratii a lumii - atentie, am spus foste - cunosteau faptul ca de-a lungul istoriei armata formata din profesionisti a devenit instrumentul tiranilor si folosita pentru opresarea propriilor cetateni. Daca analizati istoria contemporana, veti remarca aplicarea acestei reguli si in zilele noastre. Parintii fondatori aveau incredere numai in militii, formate din soldati cetateni (citizen-soldiers) care, chiar daca deranjeaza, erau departe de standardele unei armate regulate, formate din profesionisti. Teatrele operationale "au taxat" acest puerilism, Armata Britanica a dat foc capitalei - Washington DC, in timp ce presedintele  James Madison era in cautare de trupe. Paradoxal, pe teatru naval,  fregata USS Constitution a distrus fregatele britanice in timp ce vasele americane  din Lake Erie au distrus  intreaga Flota Britanica.  Comandantul Oliver Hazard Perry, a trimis, la terminarea misiunii, urmatorul raport: "Am intalnit inamicul si este ... al nostru". (We have met the enemy and they are ours.)
Dupa distrugerea Washingtonului, obiectivul urmator al trupelor britanice, a fost orasul Baltimore. Pentru a junge acolo, trupele britanice trebuiau  sa cucereasca Fort McHenry. Pentru a atinge acest obiectiv, Flota Britanica a lansat cel mai mare bombardament cunoscut in istoria navala, bombardament care a durat 25 de ore, folosindu-se, dupa terminologia timpului, arme de distrugere in masa si rachete Congreve. In ciuda unei superioritati evidente, Fort McHenry nu s-a predat. Fiind martor ocular la cele intamplate, Francis Scott Key a scris un poem, care a devenit Imnul National al Statelor Unite ale Americii. In continuare, generalul Andrew Jackson, devenit ulterior presedinte al USA, a distrus intreaga armata britanica in Batalia de la New Orleans, in care s-au folosit cele mai  neortodoxe metode de desfasurare a bataliilor, folosind pe langa trupe regulate, militii, Creoli, Indieni si piratii vestitutului Jean Lafitte.
Oricum, ca o concluzie, Razboiul din 1812 a transformat America dintr-o natiune tanara intr-o natiune confidenta.
Pana si John Adams, de multe decenii, un adversar politic declarat al lui James Madison a declarat ca modul magistral al presedintelui Madison, de a conduce razboiul, a adaugat mai multa glorie pentru USA, decat toti predecesorii lui la un loc.
Acesta este si motivul pentru care am dorit sa va familiarizez cu Al Doilea Razboi de Independenta al Statelor Unite ale Americii si totodata sa-mi manifest regretul ca acest eveniment de o importanta istorica majora, a fost dat totalmente uitarii si nu se stie ca Batalia de la Fort McHenry a generat Imnul National al Statelor Unite ale Americii. Pacat, mare pacat! Ar trebui sa se stie ca istoria nu iarta si nu ne iarta.
Regret nespus ca America este departe de standardele la care o parte din stramosii mei au emigrat inaintea Primului Razboi Mondial, in Milwaukee, statul Wisconsin, iar pe zi ce trece se indeparteaza total de standardele la care a fost fondata.
Sunt absolut convins ca niciunul dintre parintii fondatori ai Statelor deloc Unite ale Americii, nu vor supravietui la aflarea stirii ca astazi, 19 Aprilie 2012, zi in care va scriu acest Stanley Kramer, datoria nationala a ajuns la 15,665,002,478, 941.97 de dolari, revenindu-ne peste 50,000 dolari pe cap de locuitor.
Pentru neavizati, cifra de mai sus reprezinta 15 trilioane, 665 bilioane………… si creste cu aproximativ 4 bilioane  pe zi !!!   

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page