Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Poetul Dumitru Matcovschi a primit, la Chisinau, decoratia acordata de Presedintele RomânieiPoetul Dumitru Matcovschi a primit, ieri, 25 aprilie, la Chisinau, decoratia Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter, categoria A „Literatura”. Conferita de Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, distinctia i-a fost inmanata poetului basarabean de catre Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac.

La ceremonia de premiere organizata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman ”Mihai Eminescu”, au participat peste 150 de invitati – politicieni, scriitori, jurnalisti, oameni de stiinta si tineri.

Festivitatea a debutat cu un Laudatio rostit de scriitorul Ion Turcanu.

Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, s-a declarat onorat pentru posibilitatea de a aduce, in numele statului roman, un omagiu poetului Dumitru Matcovschi. „Prin vers, prin consecventa, printr-o lupta destul de dura, Dumitru Matcovschi a reusit sa ne redea, noua basarabenilor, acea demnitate de care aveam nevoie. Versurile poetului ilustreaza perfect incercarea pe care in mod constant natiunea noastra a trebuit s-o infrunte in acest colt de lume”, a subliniat Eugen Tomac, amintind ca anul acesta se implinesc 200 de ani de cand “acest tinut greu incercat se afla sub o influenta necrutatoare fata de identitatea noastra romaneasca”.

Poetul Dumitru Matcovschi a multumit statului roman pentru distinctia oferita. “Ziua de azi, frumoasa, mi-a daruit-o Presedintele Romaniei. Cum sa nu ma-nchin cu plecaciune in fata lui?, a spus Dumitru Matcovschi. Poetul a facut o incursiune in istoria luptei pentru renastere nationala, denuntand falsii pretinsi martiri. „Renasterea a inceput in anii 60, nu la sfarsitul anilor 80. Atunci ne-au arestat cartile, ne-au perchezitionat apartamentele, ne-au arestat. Atentatele de care se plangeau geniile pustii au venit mai tarziu, dar chiar si atunci nimeni nu le-a atins nici cu un pai”, a afirmat poetul.

Primarul General al municipiului Chisinau, domnul Dorin Chirtoaca si-a exprimat admiratia pentru puterea si mostenirea nepretuita lasata de poetul Dumitru Matcovschi. “De noi depinde daca vom sti sa traim ziua in care adevarul dur, taios descris de Dumitru Matcovschi in toata opera sa va putea fi schimbat pe unul frumos, drag sufletului si plin de demnitate. Poate atunci, poetul va putea sa ne scrie si un vers de bucurie despre Basarabia, asa cum ar fi trebuit sa fie ea daca nu ar fi fost ocupata si suspusa la toate cele ce s-au intamplat in 200 de ani”, a subliniat Dorin Chirtoaca.

Domnul Petre Guran, Directorul Institutului Cultural Roman “Mihai Eminescu” de la Chisinau, a mentionat ca distinctia acordata de Presedintele Romaniei poetului Dumitru Matcovschi este un “gest de recunostinta al Romaniei fata de un mare poet al limbii romane”.

Prezent la festivitate, domnul Mihai Ghimpu, ex-presedinte al Republicii Moldova, si-a exprimat admiratia fata de curajul lui Dumitru Matcovschi in lupta pentru eliberare nationala, gratie caruia astazi fiecare isi poate alege soarta, aceea pentru care poetul Dumitru Matcovschi si-a jertfit viata.

Domnul Arcadie Suceveanu, Presedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a anuntat ca Dumitru Matcovschi a fost declarat patronul spiritual al festivalului “Primavara europeana a poetilor 2012”, actiune care a demarat odata cu evenimentul dedicat poetului basarabean.

In cadrul ceremoniei au mai luat cuvantul domnul William Branza, presedinte al Comisiei pentru romanii de pretutindeni din cadrul Camerei Deputatilor al Parlamentului Romaniei, domnul Ion Duca, presedinte al Academiei de ?tiinte a Republicii Moldova si domnul Leonid Bujor, consilier pe Educatie al prim-ministrului Vlad Filat.

In incheierea festivitatii de inmanare a decoratiei, Cristi Aldea Teodorovici a interpretat doua piese pe versurile poetului Dumitru Matcovschi din repertoriul parintilor sai, Doina si Ion Aldea Teodorovici.

Nascut la 20 octombrie 1939 in satul Vadul-Rascov din judetul Soroca, Dumitru Matcovschi este unul dintre cei mai mari poeti ai Republicii Moldova recunoscut in critica literara nationala si internationala drept un simbol al miscarii de renastere nationala din Basarabia.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page