Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Ultima zi a tineretii", în regia lui Yuri Kordonsky, desemnat cel mai bun spectacol la Gala UNITER


Bucuresti, 24 apr /Agerpres/ - Spectacolul "Ultima zi a tineretii", in regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, luni seara, la Teatrul Odeon din Capitala, in cadrul celei de-a XX-a Gale a Premiilor UNITER.
Scenograful spectacolului, Dragos Buhagiar, a primit premiul inmanat de ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, si le-a multumit atat regizorului spectacolului, cat si directorului Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.
"Yuri, iti multumesc pentru spectacol, sunt onorat sa primesc acest premiu. Felicitari, Constantin Chiriac, pentru ca ai facut posibila aceasta intalnire pe care o asteptam de ani de zile", a spus Dragos Buhagiar.
Premiul pentru cea mai buna regie i-a revenit lui Laszlo Bocsardi, pentru spectacolul "Caligula" montat la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova, distinctia fiind primita de la actrita Jacqueline Bisset si primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Laszlo Bocsardi a multumit si si-a adus aminte de o intamplare de la debutul sau la Bucuresti, cu spectacolul "Nunta insangerata".
"Dupa spectacol, cineva m-a oprit pe strada si m-a intrebat: 'Dumneata esti regizorul?', 'Da', 'Ce bine! Credeam ca esti mai tanar'. Era Toca (n.r. - Alexandru Tocilescu)", a povestit Laszlo Bocsardi.
Distinctia pentru Cel mai bun actor in rol principal i-a revenit actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul "Caligula" montat la Teatrul National "Marin Sorescu" din Craiova. El a primit premiul de la presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, si de la Mariana Mihut, care a fost distinsa si ea cu premiul, inmanat de regizorul Michael Pennington, pentru Cea mai buna actrita in rol principal pentru rolul Bunica din spectacolul "Ingropati-ma pe dupa plinta" de la Teatrul "Bulandra" din Bucuresti.
Cel mai bun actor in rol secundar a fost desemnat Cornel Scripcaru, care a primit distinctia pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev din spectacolul "Ivanov", de la Teatrul "Bulandra" din Bucuresti, anuntarea castigatorului fiind facuta de Marcel Iures. Actorul nefiind prezent, va primi distinctia in cel mai scurt timp, a anuntat amfitrionul galei, presedintele UNITER, Ion Caramitru.
Ioana Macaria a fost castigatoarea premiului pentru Cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul Nastenka din spectacolul "Insemnarile unui necunoscut" de la Teatrul "Bulandra" din Bucuresti.
La categoria Cea mai buna scenografie castigator a fost desemnat regizorul bulgar Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita batranei doamne", de la Teatrul National Bucuresti.
"Pentru cei mai multi dintre premiatii galei acest premiu este un premiu national, pentru mine el reprezinta un premiu international", a spus regizorul Toromanov in aplauzele salii.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic i-a revenit productiei Societatii Romane de Radiodifuziune "Shylock", de Gareth Armstrong, regia Razvan Popa. Premiul i-a fost inmanat regizorului de actorul Mircea Diaconu.
Distinctia pentru Cel mai bun debut i-a fost acordata tinerei Raluca Vermesan pentru rolul Helen din spectacolul "XXL" de la Teatrul Act din Bucuresti. Emotionata, tanara actrita a primit distinctia din mana scriitorului Tobias Bancone.
Juriul care a desemnat castigatorii in acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actrita Rodica Negrea si criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu si Ludmila Patlanjoglu.
Doua dintre momentele emotionante ale galei au fost reprezentate de Premiul de excelenta acordat, In memoriam, lui Alexandru Tocilescu si de evocarea personalitatii marelui regizor Liviu Ciulei, caruia i-a fost dedicat un moment special al Galei.
Realizatoare a unei emisiuni culturale la TVR, Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu spunand ca a fost "un rebel, un cinic si un om extrem de inteligent".
Personalitatea lui Liviu Ciulei a fost evocata de actorul Victor Rebengiuc, care a spus despre marele regizor ca "era un om bland, care stia sa te faca sa-ti gasesti drumul spre rol".
In cadrul galei au mai fost acordate Premii pentru intreaga activitate actorului Valer Dellakeza, actritei Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografului Judit Dobre-Kothay si criticului si istoricului literar Stefan Oprea.
Premii speciale le-au mai fost acordate lui Arpad Konczei - pentru muzica de teatru, Ancai Zamfirescu - pentru teatrul de copii si lui Liviu Seciuc - pentru teatrul de papusi.
Tot un premiu special a primit si Monica Andronescu, pentru critica de teatru, distinctie acordata de presedintele sectiei romane a AICT, Alice Georgescu.
Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului acordat de Casa Regala a Romaniei i-a revenit in acest an spectacolului "Ultimul pact" de Oana Maria Cajal, careia distinctia i-a fost inmanata de principele Nicolae al Greciei, cel de-al doilea fiu al regelui Constantin al II-lea si reginei Anne-Marie.
Au mai fost acordate Premiul British Council, care i-a revenit directorului Festivalului Shakespeare, Emil Boroghina, si Premiul Mecena, care i-a revenit pentru a zecea oara presedintelui Unirea Shopping Center, Carmen Adamescu.
Premiul special al presedintelui UNITER i-a fost acordat doctorului Sandu Mihai Cociasu, "cel care are grija de sanatatea actorilor", dupa cum a precizat amfitrionul galei, Ion Caramitru.
Ioan Gyuri Pascu a fost si el unul dintre premiantii Galei UNITER, el primind o diploma de excelenta din partea Uniunii Teatrale.
Un alt premiat al galei a fost presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, care a primit o distinctie "pentru sustinerea dezinteresata si consistenta a galei".
La finalul ceremoniilor de premiere, ministrul Culturii si Patrimoniului Cultural, Kelemen Hunor, i-a facut o surpriza presedintelui UNITER, felicitandu-l pentru implinirea varstei de 70 de ani si oferindu-i o icoana si diploma pentru cei 20 de ani de cand organizeaza Gala Premiilor UNITER.
"Ofer acest cadou unui actor, unui regizor care a implinit, nu demult, varsta de 70 de ani. De un an de zile este seful celui mai mare santier din Bucuresti. Este vorba de Ion Caramitru. La multi ani, Ion Caramitru!", a spus Kelemen Hunor.
Ion Caramitru i-a multumit ministrului pentru gestul sau, spunand ca se simte emotionat.
"M-a emotionat acest gen al dumneavoastra. Va spun inca o data la toti: nu sunt bucuros ca am implinit 70 de ani. Nu e o mare bucurie, dar in acelasi timp ai ocazia sa privesti retrospectiv la ceea ce ai facut. Cred ca UNITER-ul, aceasta Uniune a noastra, isi merita destinul, acela de a fi sustinuta de mentorul ei", a afirmat Ion Caramitru.
Tot Ion Caramitru a mai primit un premiu, "in numele senatului UNITER", pentru ctitorul Galei UNITER, distinctia fiindu-i inmanata de scenaristul Dragos Buhagiar impreuna cu realizatorul TV Marina Constantinescu.
La eveniment au fost prezenti alaturi de numerosi oameni de cultura si principesa Margareta si principele Radu. AGERPRES

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page