Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CITIND ÎN TRENUL DE SUCEAVA

Radu CARNECI

CITIND IN TRENUL DE SUCEAVA

De la un timp imi acopar o parte din singuratate citind carti antrenante, pe care, daca le-ai inceput, nu le mai lasi din mana. Nu demult, plecand spre Suceava cu treburi si, grabit, uitand sa-mi iau ceva de citit in tren, am cumparat de la un vanzator ambulant o carte care, dupa titlu, mi-a trezit curiozitatea: „Mister”. Atunci sa-l dezvaluim, mi-am zis, incepandu-mi lectura. Nu stiu cand s-au topit cele cinci-sase ore pana in cetatea de scaun a Musatinilor. Revad coperta: autorul cartii de gen feminin, Rodica Elena Lupu. Carte de vacanta, mi-am zis, si de drum lung. Asa si este, o carte ce te face sa te uimesti de cate se intampla in jurul nostru, cat de bogata si complexa – cu bune si rele – e viata, ce ne da si cat ne ia din ce avem pentru noi.

Romanul „Mister” – fiindca, da, e un roman modern, concentrat, asa cum se poarta la ritmul vietii de azi, o carte psiho-politista, gandita si construita excelent. Nu lipsesc iubirile, despartirile, interesele personale etc., care dau savoare lecturii si te fac sa zici ca nu e deloc usor sa traiesti azi, intr-un timp lipsit de orizonturi psihosociale limpezi, indemnatoare spre adevar si frumos. Misterul (din aceasta veritabila livre de poche), miezul de taina al romanului l-am banuit dincolo de jumatatea lecturii iar finalul mi l-a confirmat. O carte buna. O carte pentru azi, pentru timpul de azi.

Printre cei care o citisera inaintea mea pe Rodica Elena Lupu (printre mai multi deci) erau doua nume ce impuneau: Octavian Paler care ii lauda poezia ca si prea-frantuzitul Constantin Frosin (care i-a si tradus o carte de poeme in graiul lui Baudelaire). Asadar, autoarea romanului citit era si poeta, o colega, deci!...

Da, Rodica Elena Lupu este o scriitoare, o scriitoare care ataca frumos atat poezia cat si proza; din convingeri estetice o prefer pe romanciera; simplitatea si clasicitatea versurilor sale ma dezarmeaza. Totusi i-am rasfoit cateva culegeri: “Voi trai... Clipa”, “Autoportret”, “Intre anotimpuri”, “Cat mai e vreme”, toate rupte dintr-un prezent si un trecut frumos idealizat. Mi s-a parut si este! – mai expresiva in prozele sale, in care analiza psiho-sociala cnstituie forta feminina a scrisului sau.

Romanele: “Glasul inimii” (un fel de saga romaneasca), “Mana destinului”, “Eterna poveste”, “Mister”, s.a. cateva, denota talent, o buna cunoastere a vietii si, mai ales, o atenta analiza a relatiilor interumane. Constructia prozelor sale este cinematografica, pe un dialog antrenant omenesc, ceea ce se intampla si in recenta-i carte “Dincolo de timp” – Editura Dacoromana – 2012 – care reconfirma arta scrisului sau.

Mai adaug ca scriitoarea Rodica Elena Lupu este si o harnica editoare (conduce Casa de editura ANAMAROL, in care a aparut, intre altele si excelentul roman “Dincolo de bariera tristetii” semnat de romanca Mihaela Arbid Stoica din Liban), editura cu o sustinuta productie de carte; la bogata-i activitate (prea bogata!) se mai adauga o carte pentru copii, precum si permanenta-i activitate de om de radio pentru strainatate. Avem, asadar, in doamna Rodica Elena Lupu un exemplar om cultural de aleasa calitate, atat de necesar timpului de fata.

Radu CARNECI
Bucurestiul Literar si artistic
aprilie 2012

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page