Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Poetul Dumitru Matcovschi va primi, la Chisinau, decoratia acordata de Presedintele RomânieiDepartamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” de la Chisinau, organizeaza miercuri, 25 aprilie 2012, festivitatea de inmanare a decoratiei Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter, categoria A „Literatura”, poetului Dumitru Matcovschi.
Decoratia i-a fost conferita poetului basarabean de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si va fi inmanata de catre Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac.
Ceremonia de inmanare a distinctiei acordate poetului Dumitru Matcovschi va avea loc, in incinta hotelului Leogrand din Chisinau, in prezenta a peste 150 de invitati si este oferita „in semn de inalta apreciere pentru abnegatia si perseverenta cu care a promovat valorile nationale si culturale ale Romaniei, militand pentru respectarea drepturilor comunitatilor romanesti din afara hotarelor tarii si contribuind la strangerea legaturilor dintre romanii de pretutindeni”.
In cadrul ceremoniei, Cristi Aldea Teodorovici va interpreta cateva piese pe versurile poetului Dumitru Matcovschi din repertoriul sotilor Doina si Ion Aldea Teodorovici.  
Nascut la 20 octombrie 1939 in satul Vadul-Rascov din judetul Soroca, Dumitru Matcovschi devine, peste ani, unul dintre cei mai mari poeti ai Republicii Moldova recunoscut in critica literara pe plan international si un simbol al miscarii de renastere nationala din Basarabia.
Debutand in anul 1963 cu placheta de versuri „Maci in Roua”, Dumitru Matcovschi cade, pentru prima data, victima regimului totalitar atunci cand, cinci ani mai tarziu, volumul sau de versuri „Descantece de alb si negru” este interzis de cenzura sovietica, fiind considerat subversiv. Poetul continua, insa, lupta pentru limba romana, iar in anul 1988, in calitatea sa de redactor-sef al revistei „Nistru”, devenita, ulterior “Basarabia”, are curajul sa publice istoricul articol „Vesmantul fiintei noastre” de Valentin Mandacanu care a aprins flacara constiintei nationale in lupta pentru alfabetul latin. In revista „Basarabia” condusa de poetul Dumitru Matcovschi a vazut lumina tiparului si Sfanta Scriptura in alfabet latin, sau „Doina” lui Mihai Eminescu.
In plin avant al miscarii de eliberare nationala, la 17 mai 1989, Dumitru Matcovschi a suferit un accident tragic in urma caruia a scapat cu viata in mod miraculos dupa sase luni de coma, urmate de peste 20 de interventii chirurgicale. Desi marcat de acea intamplare, Dumitru Matcovschi isi continua activitatea, opera sa constituind una dintre cele mai valoroase mosteniri lasate literaturii romane.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page