Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"PE CE AU MAI PUS OCHII AUSTRIECII"?
"Romania a devenit atractiva pentru oamenii de afaceri austrieci, nu doar prin petrol sau bancile sale, ci, mai nou, prin podgoriile insorite din Transilvania, Moldova sau Oltenia".
E recunoscut faptul ca vinurile romanesti au un buchet aparte, calitate pentru care sunt tot mai cautate de consumatorii occidentali. Acesta este atuul ce ii determina pe investitorii din Austria, si nu numai, sa cumpere podgoriile, mai ales din Transilvania, dar si din Moldova, Oltenia si Valea Prahovei. Ei au in vedere cererea tot mai mare de vinuri romanesti pe pietele din Vest, ceea ce i-a determinat sa caute, pentru a cumpara, suprafete tot mai mari de vie de la noi, mai ales in judetele Mures si Bistrita Nasaud, care ocupa un loc aparte, cum sunt podgoriile din zonele Batos, Vermes–Lechinta si Nasaud.
"Willi Opitz, enologul austriac al companiei amb Wine, care a lansat pe piata vinul "Liliac", produs in regiunile Batos si Vermes – Lechinta, din judetele Mures si Bistrita Nasaud, pe care vor sa-l vanda in Austria, dar si in Anglia sau Germania, sustinand ca strainii cauta vinuri noi, sunt satui de vinurile sud-africane si de vinurile australiene". Deci, avem, astfel, o piata importanta pe care putem intra cu o promovare buna, iar vinul romanesc se poate impune cu succes la export.
"Pentru a fi siguri de reusita, investitorii austrieci s-au orientat catre plantatii viticole, nu neaparat celebre, dar situate in regiuni propice culturii vitei-de-vie", sustine Walter Friede, reprezentantul grupului de investitori in LacertA Winery”. El mai spune ca: "Podgoria Dealul Mare se intinde pe 82 de hectare in Fintesti, judetul Buzau, si este situata de-a lungul paralelei 45, la fel ca alte zone faimoase, in care se produc vinuri, cum sunt Bordeaux, Saint-Emilion sau Toscana si care sunt apreciate pentru gustul bogat si catifelat.”
Austriecii cauta zona Ardealului, nu numai pentru potentialul viticol, ci si pentru ca "Transilvania a devenit un brand in sine. Cand spui Transilvania, automat te duci cu gandul la renumele ca tara a lui Dracula. Implicit, iti vine in minte si denumirea de liliac, mamiferul in care se intrupa Dracula, pentru a zbura dintr-un loc  in altul. !n acest fel, succesul nostru in Occident este garantat", spune Optiz. Baroana Ileana Kripp, stranepoata printului Barbu Stirbei, redobandind cele 30 de hectare de vie, foste ale unchiului ei, din judetul Valcea, a investit in refacerea lor si a cramei existente din anul 1920.
Deci, e clar ca austriecii sunt decisi sa vanda vinul romanesc in Vestul Europei. Pentru a fi siguri de succes, creeaza si utilizeaza sigle, asemanatoare cu tendintele de pe plan mondial, creand marci cu denumiri si insemne locale, care sa atraga turisti, ca de exemplu imaginea liliacului. "O alta metoda de a se face cunoscuti este utilizarea castelelor, cabanelor sau cramelor din zona, pentru a dezvolta turismul enologic".
Capacitatea de productie a celor trei podgorii intrate  in proprietatea austriecilor (care au investit intre trei si sapte milioane de euro) este de cate 100.000 de sticle pentru fiecare, cantitate din care 30% se exporta in Vest. In concluzie, austriecii ne demonstreaza ca nu numai petrolul si bancile romanesti cumparate le aduc profituri mari, ci si agricultura, respectiv viticultura, care sunt tot atat de rentabile daca se fac investitii, daca produsele sunt promovate si prezentate atractiv pe piata interna si externa, aducand turisti, mai ales straini, care sunt atrasi, in special, de legende, de zone rustice, ceea ce nu prea gasesc in Occident.
IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page