Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ATENTIE LA OMIZIMaria Diana Popescu, Agero

Panica la Palat inainte de Pasti. Pierzindu-si echilibrul prin mediul inconjurator al coruptiei, Borbely a fost lasat la vatra, iar Franks e nevoit sa-si ia talpasita. Nu-i va mai fi reinnoit mandatul. I se trage de la pantoful gaurit si de la ruptura in cotul moralei. Va amintiti cit au vuit ziarele dupa cheful dinainte de Craciun cu miel la protap si hore la poalele Bucegilor, de unde Franks a coborit indulcit, satul, relaxat. F.M.I., care trebuie sa comunice strict institutional cu guvernul, a fost compromis de poftele trimisului. Drept rasplata, va fi deportat in Africa si inlocuit, potrivit zvonurilor,  cu un expert din tara europeana, unde consumul unui capac de drog este permis de la politician la cetatean. Imi trecuse o clipa prin minte ca Franks se va indragosti de spiritul romanesc, si, dat afara pentru obraznicie, va cere cetatenie romana si-l vom vedea in Piata Universitatii scandind: „afara cu F.M.I. si cu mafia financiara!”. Desi le-am recomandat pentru sarbatorile de Pasti pe Knut Hamsun si volumul „Foamea”,  unde un personaj maninca oase de la macelarie, posturile nationale au informat ca omizile de pe crengile Puterii, apologetii austeritatii, dinastiile guvernantilor – soti, sotii, copii, cumetri, bunici, unchi, nepoti, veri, fini - membri ai unei secte indestructibile, toti cei ce  huzuresc pe banii poporului nevoit sa stringa mereu cureaua, au servit la masa de Pasti  miel crescut cu muzica de Bach pe culmile muntilor Pirinei. Inseamna ca l-au citit  pe Phillip K. Dick cu „Ziua in care s-a oprit Pamantul”, unde un extraterestru sustine ca pentru a salva Terra, trebuie stirpiti oamenii – ei fiind entitatea care o pun in pericol. Ca sa-si pastreze fotoliile, acesti corupti care au intors buzunarele Romaniei pe dos, preocupati nu s-o salveze, ci s-o indese in propriile hambare, vor incerca iar, in campania electorala, un recurs la sufletele romanilor de o rabdarea ingereasca - romanii obiditi, striviti de taxe, impozite, datorii, saracie si de neputinta alungarii impostorilor cu rang.
Putin va interzice functionarilor de stat sa-si cumpere masini de serviciu scumpe, cu scopul reducerii cheltuielilor si stimularii productiei auto din Rusia. Beijingul considera ca hegemonia americana se apropie de sfirsit. „SUA e  in declin, iar sistemul politic al Chinei - o alternativa la democratiile din Vest - ar putea fi exportat cu succes in alte tari”, scrie Wang Jisi - consilier al ministrului de Externe si al Partidului Comunist, intr-o analiza in The New York Times. Beijingul nu are incredere in Washington (suspiciunea fiind alimentata de considerente istorice) si crede ca administratia americana, care nu trateaza Beijingul cu respectul cuvenit, incearca sa impiedice statul comunist sa devina o mare putere mondiala. Dupa ce democratia a dus la „dezordine si haos", spune Wang, oferind exemplul „revolutiile colorate” care au dezbinat unitatea nationala, tarile respective ar putea profita de modelul chinez, apt sa rezolve problemele sociale si economice ale unei natiuni. Wang scrie ca Statele Unite se afla „de partea gresita a istoriei", in timp ce China poate oferi un exemplu compatibil succesului economic, acum cind „vraja americana” si-a pierdut seductia asupra altor natiuni. Eu cred ca-i epuizata demult, a mai ramas doar o aparenta alimentata de mass-media.
Dupa  8 ani de nesomn si weekend-uri petrecute in laborator, timp in care a intors pe fata si pe dos giulgiul din Torino, Wesselow va trimite la editura speculatiile si presupunerile. Naivii vor da navala la cumparatul cartii si-l vor umple de bani. Desi tot ce s-a scris impotriva crestinismului a ajuns la cos, noile ipoteze vor deschide teoreticienilor usa contradictiilor si cautarilor. La fel cum Obama cauta cu zel nemasurat prin tarile arabe armele de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein, pe care Bush nu le-a gasit, sau poate documentele secrete prin care niste oficiali romani au primit mita ca sa ierte Iraq-ul de datorii, Wesselow a cautat acul in carul cu fin, declarind pentru „The Daily Telegraph ca giulgiul l-a atins pe Iisus, iar imaginea chipului sau pe bucata de pinza i-ar fi pacalit pe apostoli, crezind ca ar fi inviat. Fara sa ia in considerare faptul ca Biblia vorbeste despre un Iisus care, dupa Inviere,  a vorbit cu apostolii si a stat la masa cu ei, fostul profesor de la Cambridge  considera ca Invierea lui Iisus este o iluzie optica. Poate ne explica magicianul Wesselow, cum a reusit, acum 2000 de ani, o imagine sa vorbeasca ucenicilor, sa umble, sa manince si de ce ei au avut curajul sa infrunte moartea? Viata in Iisus este altceva decit demonstratiile de la Cambrige. Cum ii trasneste unui cercetator o idee, poc, o noua teorie, zic ei, vitala pentru omenire. Moda comerciala trimite la rampa diversi „savanti” cu ipoteze contrarii adevarului, substratul psihologic facilitind  instalarea anarhiei. Sint suficienti rataciti in lume care vor da bani pe carte. Wesselow  va face citeva milioane bune de dolari din paraliteratura. Asa lucreaza  fortele intunericului, pardon, maimutele evoluate, inselindu-i pe naivi.  Ce carti,  ce filme, ce genuri muzicale, ce articole, ce emisiuni, ce personaje, ce studii, ce reclame se vind mai bine azi? Tot ceea ce distribuie violenta, imoralitatea, ateismul, pericolul, minciuna, adica ceea ce deconstruieste mai usor spiritul uman.  Biblia rezista de peste doua mii de ani si va rezista cu toate atacurile venite din partea celor fara Dumnezeu.

Maria Diana Popescu, Agero
sursa: www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page