Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Greco-catolicii din Sudul Californiei iau atitudine fata de intentia Guvernului Ungureanu de a nu mai retroceda proprietatile nationalizate de comunisti


Intr-o scrisoare adresata Primului Ministru al Romaniei Mihai Razvan Ungureanu pe data de 23 aprilie, mai multi credinciosi ai Misiunii greco-catolice “Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California, s-au raliat vocilor care condamna la unison proiectul de lege initiat de Guvern prin care acesta doreste sa nu mai retrocedeze in natura proprietatile confiscate de comunisti, ci sa dea in schimb o despagubire derizorie de 15% esalonata pe 12 ani. Plata acestor despaguburi, conform proiectului de lege, va incepe peste cativa ani. Greco-catolicii au solicitat modificarea acestui proiect de lege ca intr-adevar Statul sa repare nedreptatile facute de regimul comunist.

"Repararea se poate face prin restituirea in natura, acolo unde proprietatea exista, sau oferirea de despagubiri juste care sa compenseze pentru valoarea proprietatii confiscate", au aratat greco-catolicii californieni in scrisoarea lor.

Motivul invocat de Guvernul Ungureanu pentru refuzul restituirii in natura al bunurilor confiscate este lipsa banilor de la buget. Urgenta cu care s-a initiat acest proiect de lege a fost cauzata de faptul ca se apropie termenul dat de o hotarare pilot a CEDO Romaniei de a rezolva printr-o lege, pana in luna iulie a acestui an, problema proprietatilor confiscate de comunisti. Hotararea pilot a fost data de peste un an, iar Guvernul Romaniei nu a facut nimic pana acum pentru a o implementa.

In scrisoarea lor, greco-catolicii au spus: "Lipsa banilor, la care reprezentantii Guvernului au facut referire pentru a initia acest proiect, este doar o scuza pentru a legifera abuzurile si furtul facut de regimul comunist. Nu este vina victimelor regimului comunist ca cei care i-au succedat pe comunisti la putere nu au stiut administra bunurile tarii, iar solutia gasita acum de actualul Guvern este sa victimizeze din nou aceleasi victime. Restituirea in natura se poate face in multe locuri si nu ar reprezenta nici o cheltuiala pentru buget.”

Primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut public ca proiectul creaza o nedreptate si multi sunt nemultumiti, insa cu toate acestea Guvernul va continua sa sustina acest proiect. "Faptul ca recunoasteti public ca acest proiect de lege «creaza o nedreptate», si intr-adevar creaza, dar totusi Guvernul pe care-l reprezentati va continua sa il sustina, creaza un precedent periculos deoarece Statul Roman poate face orice abuz impotriva cetatenilor sai fara sa mai fie nevoit sa-l repare. Daca astazi Statul nu mai retroceaza bunurile pe care le-a furat de la oameni, sub diverse pretexte, oferind in schimb despagubiri derizorii, ce garantii mai poate avea omul de rand ca maine nu vine Statul si-i confisca din nou ceea ce are?”, au continuat greco-catolicii scrisoarea lor.

Asociatiile fostilor proprietari deposedati abuziv din Romania au condamnat in termeni foarte fermi  acest proiect de lege, catalogandu-l drept o a doua nationalizare. "Ca si crestini nu putem sta pasivi in fata acestui abuz pe care Statul Roman doreste sa-l faca impotriva victimelor regimului comunist”, au spus greco-catolicii, care au solicitat in concluzia scrisorii lor Guvernului "initierea unui proiect legislativ care intr-adevar sa repare abuzurile facute de regimul comunist”.

Comentand aceasta initiativa, pr. Chris Terhes de la Misiunea “Sf. Ioan Botezatorul” a spus: "Am vorbit in biserica, la sfarsitul Liturghiei, despre acest proiect de lege, si multi credinciosi, de toate varstele, s-au aratat scandalizati de el. Unii dintre cei in varsta sunt direct afectati de aceasta lege, pentru ca asteapta de 20 de ani sa primeasca inapoi ce li s-a confiscat de comunisti. Cei tineri au parinti si bunici in Romania care asteapta exact acelasi lucru. Am considerat ca este de datoria noastra, ca si crestini, sa luam pozitie impotriva nedreptatii.”

"Daca banii sunt o problema, retrocedarea in natura a acestor bunuri confiscate de comunisti nu ar cauza nici o cheltuiala pentru buget,” a spus Pr. Terhes. "Ma gandesc numai la cati bani, timp, energie, nervi si-au cheltuit saracii oameni sa se judece pentru ce a fost a lor, in timp ce altii se lafaie in aceste bunuri confiscate fiind protejati de catre Stat. Retrocedarea in natura, ori oferirea unei despagubiri la pretul pietei este minimul pe care Statul Roman il poate face pentru a repara nedreptatea facuta de comunisti acestor familii,” a concluzionat Pr. Terhes.

Mark Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, citat de Ziarul Financiar, a declarat ca este ingrijorat de limitarea la 15% a despagubirilor acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate, el precizand ca va exista o comunicare cu Guvernul pe aceasta tema, in perioada urmatoare.

"Sunt ingrijorat. Nu am avut ocazia sa studiez actuala legislatie, am studiat variantele anterioare si am avut ingrijorari. Nu uitati insa ca Romania este vizata de o decizie CEDO care fixeaza niste parametri, ca si CoE, in ceea ce priveste standardele in materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului sa scrie o lege, ea trebuie sa fie conforma cu decizia CEDO", a spus ambasadorul.

El a precizat ca Guvernul SUA sustine "cea mai transparenta si eficienta restituire de proprietate cu putinta".

"Dar intre ceea ce spune Curtea si realitate, si legea existenta, exista o problema foarte mare. O parte din aceasta problema - pe care o intelegem - este ca Romania are resurse limitate. Dar exista un numar de solutii pentru aceasta problema si noi vrem sa avem discutii in urmatoarele zile sau saptamani cu Guvernul Romaniei si o sa vedem ce se intampla. Dar da, sunt ingrijorat de acest procent de 15%", a spus ambasadorul.

Intrebat apoi cand vor avea loc aceste discutii si sub ce forma, Gitenstein a spus: "Inca nu stiu daca o sa trimitem o scrisoare sau o sa avem o intalnire, dar suntem ingrijorati".

Nici partidele politice nu sunt de accord cu aceasta propunere.

"Intregul plan mi se pare un atentat grav la principiul garantarii proprietatii private si un abuz de neimaginat impotriva fostilor proprietari", a spus si Calin Popescu Tariceanu (PNL), fost Prim-ministru al Romaniei. "Este o solutie inadmisibila in conditiile unei societati democratice.”

"Atata timp cat unora le-ai dat 100%, altora sa le dai 15% nu merge juridic, dincolo de conceptia mea sau cea a PSD-ului.  (...) Este o idee chiar mai la stanga decat PSD-ul", a apreciat pentru HotNews.ro Victor Ponta, liderul PSD, vis-a-vis de acest proiect de lege.

"Indiscutabil nu sunt de acord cu plafonarea despagubirilor. Nu numai din ratiuni logice, ci si din ratiuni doctrinare,” a spus Puiu Hasoti, liderul senatorilor PNL. "Nu putem fi de acord si pentru ca ar crea discriminari intre cei ce ar primi sau urmeaza sa primeasca despagubiri. Nu sunt de acord indiferent de procentul de plafonare.”

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.

Clipa Magazine

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page