Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dolj:Lansarea cartii `Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu România` a lui Larry Watts


Bucuresti, 12 apr /Agerpres/ - Cartea 'Fereste-ma, Doamne, de prieteni...' a istoricului Larry Watts a fost prezentata, miercuri, in Sala Albastra a Universitatii din Craiova, cu participarea autorului.
Initiativa prezentarii volumului apartine jurnalistului craiovean Mircea Cantar, redactor-sef al cotidianului Cuvantul Libertatii, care a afirmat cu acest prilej ca autorul a scris o carte de referinta prin faptul ca se spun lucruri despre Romania care pana acum nu s-au spus.
'In afara de asta, Larry Watts nu poate fi banuit de niciun parti-pris. Spune ca a fost frapat de ostilitatea tarilor blocului Tratatului de la Varsovia impotriva Romaniei. Si Larry Watts nu se rezuma numai la observatii, ci studiaza o arhiva realmente impresionanta. Demonstratia lui este una impecabila, riguroasa si, in final, ajunge la concluzia pe care si-o propusese. Dupa prima parte a proverbului romanesc 'Fereste-ma, Doamne, de prieteni', a venit si partea a doua: ca de dusmani ma refer singur. Astfel, Larry Watts vine si spune ca Romania nu mai avea nevoie sa isi caute dusmani in afara Tratatului si numai printr-o imprejurare fericita tara aceasta a ramas in granitele ei', a spus Mircea Cantar.
La randul sau, Larry Watts a afirmat ca Romania a fost singura tara independenta total pe linie de politica externa si de securitate, din interiorul Pactului de la Varsovia.
'A fost independenta, din anii '50 si din punct de vedere economic din cauza ca a reorientat politica economica mai mult si mai mult catre Occident. Dupa patru ani, Cehoslovacia a urmat si ea drumul Romaniei si a fost o mare frica acolo, la Moscova, ca vor pierde toate tratatele semnate la Varsovia. De fapt, ei au avut un cosmar atunci. Implicatia strategica a Romaniei nu a fost privita doar ca o destramare a Pactului de la Varsovia, ci ca o amenintare de destramare a Uniunii Sovietice. In 1978, au fost primele mele intalniri cu problematica romaneasca. Atunci am vazut ce rol a avut Romania in aceasta ciocnire intre est si vest. Si eu cred ca Romania a fost un jucator pe plan international, ca aliat al unei aliante regionale', a spus Watts.
La prezentarea cartii lui Watts au participat cadre didactice universitare, scriitori, jurnalisti, studenti. AGERPRES


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page